ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΑΤΟΥΑΖ

επηρεαζουν την αφαιρεση τατουαζ featured post

Τα τατουάζ προκύπτουν από την εναπόθεση χρωστικών ουσιών στο δέρμα και αποτελούν ένα ενδιαφέρον αλλά γεμάτο προκλήσεις πεδίο στη χρήση των Laser στη δερματολογία. Ειδικότερα, καθώς τα τατουάζ πλέον στις περισσότερες κοινωνίες είναι πλήρως αποδεκτά και αποτελούν κοινή πρακτική, η αφαίρεση των τατουάζ με Laser αναπτύσσεται συνεχώς ως μια όλο και πιο συνηθισμένη πρακτική.

Σύμφωνα με τη θεωρία της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης η χρονική διάρκεια της έκθεσης στο φως πρέπει να είναι μικρότερη από το χρόνο θερμικής ανάπαυλας (Thermal Relaxation Time, TRT) του στόχου ώστε να προκληθεί περιορισμένη βλάβη. Ο χρόνος θερμικής ανάπαυλας είναι ο χρόνος που απαιτείται από το στόχο ώστε να κρυώσει επαρκώς. Συνεπώς απαιτούνται παλμοί Laser με διάρκεια στο εύρος των νανοδευτερολέπτων (nanosecond, ns). Τα quality-(Q-) switched Laser έχουν τη δυνατότητα να παράγουν τόσο μικρές ριπές φωτός.

Τα τατουάζ ταξινομούνται ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο γίνονται σε διακοσμητικά, αισθητικά σε χείλη και φρύδια (ημιμόνιμο μακιγιάζ), τραυματικά και ιατρικά. Τα διακοσμητικά τατουάζ είναι τα πιο κοινά και κατηγοριοποιούνται περαιτέρω σε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά. Αυτός ο διαχωρισμός είναι σημαντικός, καθώς στα επαγγελματικά συνήθως η χρωστική ουσία εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα του χορίου, υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα μελάνης και έχουν μεγαλύτερη ποικιλία ως προς τη σύνθεση των χρωστικών ουσιών που χρησιμοποιούντα σε σχέση με τα ερασιτεχνικά αισθητικά τατουάζ. Τα διακοσμητικά τατουάζ μπορεί να περιλαμβάνουν τόσο μη οργανικές όσο και οργανικές ουσίες.

Όσον αφορά τα τατουάζ που γίνονται για αισθητικούς λόγους, το γνωστό σε όλους ημιμόνιμο τατουάζ σε χείλη και φρύδια, συνήθως ο στόχος τους είναι η βελτίωση της εμφάνισης κάποιων ανατομικών δομών ή η δημιουργία φυσιολογικής εμφάνισης. Μεταξύ αυτών των λόγων μπορεί να είναι η βελτίωση του περιγράμματος ή του σχήματος των χειλιών ή/και των φρυδιών, η εκ νέου δημιουργία της θηλής ύστερα από μαστεκτομή ή η επικάλυψη ουλών. Τα αισθητικά τατουάζ, τα οποία ονομάζονται επίσης και μόνιμο μακιγιάζ ανάλογα με τη χρήση τους, μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν ποικιλία χρωμάτων και, συνεπώς, χημικών ουσιών1. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι σημαντικό ρόλο στην επιτυχή αφαίρεση ενός αισθητικού τατουάζ παίζει η ύπαρξη ή όχι οξειδίου του τρισθενούς σιδήρου ή διοξειδίου του τιτανίου.

Τα τραυματικά τατουάζ μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα της εμφύτευση μικρών κομματιών ασφάλτου ή άλλως υπολειμμάτων από αυτοκινητιστικά ατυχήματα ή ουλές στο δέρμα λόγω ατυχήματος με πυροτεχνήματα, κάποιας σφαίρας ή θραυσμάτων από κάποια άλλη έκρηξη.

Τα ιατρικά τατουάζ μπορεί να πραγματοποιηθούν για την επισήμανση μιας περιοχής του σώματος στην οποία εφαρμόζεται ακτινοβολία για θεραπευτικούς λόγους. Το μέγεθος των σωματιδίων της χρωστικής ουσίας μπορεί να ποικίλει από λιγότερα από 10 nm έως και 100 nm2. Τα σωματίδια του τατουάζ μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικό βάθος στο χόριο, από 1,1 έως 2,9 mm από την κοκκιώδη στιβάδα, το οποίο εξαρτάται ως ένα βαθμό στο εάν πρόκειται για επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό τατουάζ.

Στα παλαιότερα τατουάζ, όλα τα κοκκία της χρωστικής βρίσκονται εντός των κυττάρων και, ειδικότερα, εντός των λυσοσωμάτων των μονοπύρηνων κυττάρων, όπως οι ινοβλάστες και τα μακροφάγα. Ο χρόνος θερμικής ανάπαυλας (TRT) των σωματιδίων των τατουάζ μπορεί να υπολογιστεί από το μέγεθός τους και συνήθως υπολογίζεται περίπου από 0,1 έως 10 ns.

Η φωτοακουστική καταστροφή των σωματιδίων του τατουάζ με τα εξελιγμένα Q-switched Laser έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μικρότερων χρωμοφόρων σωματιδίων. Τα εν λόγω σωματίδια είτε αποβάλλονται μέσω της επιδερμίδας, είτε απομακρύνονται από το αγγειακό ή το λεμφικό σύστημα είτε υπόκεινται σε φαγοκυττάρωση από τα μακροφάγα κύτταρα.

Τα φάσματα απορρόφησης των χρωστικών ουσιών των τατουάζ μπορούν να προβλεφθούν από το χρώμα τους. Το χρώμα ενός αντικειμένου αντιστοιχεί σε εκείνο το στοιχείο του οπτικού φάσματος το οποίο αντανακλάται από το αντικείμενο, το οποίο στη συνέχεια απορροφά όλα τα υπόλοιπα ορατά μήκη κύματος. Εάν απορροφηθούν όλα τα ορατά μήκη κύματος, το αντικείμενο εμφανίζεται μαύρο. Εάν γίνει αντανάκλαση όλων των ορατών μηκών κύματος, το αντικείμενο εμφανίζεται λευκό.

Υπάρχουν διάφορα χρώματα τατουάζ τα οποία έχουν μελετηθεί in vivo. Στο παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα μήκη κύματος και η μέγιστη απορρόφηση. Παρόλο που φαίνεται απλό, η επιλογή του βέλτιστου ή των βέλτιστων μηκών κύματος για την αφαίρεση διαφόρων χρωστικών των τατουάζ είναι περίπλοκη διαδικασία και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες στην κλινική πρακτική.

Χρώμα χρωστικής Μέγιστος βαθμός απορροφούμενου μήκους κύματος (nm) Μέγιστος βαθμός απορροφούμενου χρώματος
Κόκκινο 505 – 560 Πράσινο
Πορτοκαλί 500 – 525 Πράσινο
Κίτρινο 450 – 510 Μπλε – Πράσινο
Πράσινο 630 – 730 Κόκκινο
Μπλε – Πράσινο 400 – 450 και 505 – 560 Μπλε – Μοβ – Πράσινο
Μπλε 620 – 730 Κόκκινο
Μοβ 550 – 640 Πράσινο – Κίτρινο – Πορτοκαλί – Κόκκινο
Μαύρο Όλα Όλα

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification