ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ

Η θυλακίτιδα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος μας στο σώμα, στο πρόσωπο ή στο τριχωτό της κεφαλής.

θυλακίτιδα

Μετά το ξύρισμα μερικές φορές εμφανίζονται μικρά σπυράκια στο δέρμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση των τριχοθυλακίων, δηλαδή σε θυλακίτιδα.

Η θυλακίτιδα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος μας στο σώμα, στο πρόσωπο ή στο τριχωτό της κεφαλής. Οι βλάβες εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να μεταδοθούν και σε άλλα σημεία του δέρματος.

Γύρω από κάθε θύλακα τρίχας υπάρχει ερεθισμός και φλύκταινα στο κέντρο.

Η μόλυνση του θύλακα εμποδίζει την ανάπτυξη της τρίχας, η οποία στρέφεται προς το θύλακα αντί να εκφύεται κανονικά προς την επιφάνειας της επιδερμίδας.  Παιδιά, έφηβοι και νεαροί ενήλικες, είναι αυτοί που προσβάλλονται πιο συχνά.

Η φλεγμονή μπορεί να δημιουργείται από τρίχες που εγκλωβίζονται στο δέρμα μετά από το ξύρισμα σε διάφορα μέρη του σώματος, χρειάζεται οπότε προσοχή ή τυχόν αποφυγή από κάποιες  αποτριχωτικές μεθόδους. Ο σταφυλόκοκκος, ένα μικρόβιο που ήδη υπάρχει στο δέρμα γίνεται παθογόνο. με αποτέλεσμα ένα ήπιο ερύθημα ή κύστη.

Η φλεγμονή του θύλακα της τρίχας περνά τις περισσότερες φορές από μόνη της αλλά αν υπάρξει σοβαρή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια μαλλιών και ουλές.

Υπάρχουν δύο τύποι θυλακίτιδας, η επιφανειακή και η εν τω βάθει θυλακίτιδα. Στην πρώτη εμφανίζεται η φλεγμονή γύρω από το θύλακα της τρίχας με μικρή φλύκταινα με πύον και στη δεύτερη υπάρχει επώδυνη, σκληρή διόγκωση με φλύκταινα η οποία περιέχει πύον.

Άτομα που έχουν  κοινή ακμή και λαμβάνουν αντιβιοτικά, μπορεί να εμφανίσουν θυλακίτιδα από Gram αρνητικά μικρόβια. Σπάνιότερα μικροβιακή θυλακίτιδα προκαλεί η ψευδομονάδα σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Άλλα αίτια είναι οι ιοί όπως ο ιός του απλού έρπητα, η σύφιλη και σπανιότερα τα παράσιτα. Η κακή υγιεινή του σώματος Το ξύρισμα και οι τραυματισμοί των περιοχών με έντονη τριχοφυϊα, (τα γένια,οι μασχάλες και οι μηροί). Τα στενά ενδύματα, οι νάρθηκες,  τα τροπικά κλίματα και η έντονη υγρασία. Η συχνή χρήση τοπικών κορτιζονούχων σκευασμάτων. Η συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών. Ο σακχαρώδης διαβήτης.

Συμπτώματα

Ένα μεγάλο πρήξιμο ή μάζα από φυσαλίδες γεμάτες πύο, που σπάνε και δημιουργούν κρούστα. Φαγούρα ή ευαισθησία. Πυκνές ομάδες μικρών, κόκκινων ερεθισμάτων γύρω από τα τριχοθυλάκια. Συχνά πόνος. Πιθανές ουλές μετά την μόλυνση.

Οι περισσότερες θυλακίτιδες διαρκούν 2-3 ημέρες και δεν χρειάζονται θεραπεία καθώς η μόλυνση υποχωρεί μόνη της.

Αντιμετώπιση, θεραπεία της Θυλακίτιδας

Η προσεκτική δερματολογική εξέταση περιλαμβάνει  την εκτίμηση της βαθμίδας και του τύπου της θυλακίτιδας, τον τύπο του δέρματος καθώς και τις διάφορες βλάβες που παρουσιάζονται.

Μείζων ζήτημα αποτελεί ο εντοπισμός της αιτίας που η θυλακίτιδα επιμένει, όπως επίσης η χρήση των καλλυντικών, καθαριστικών, αντηλιακών, σε σχέση με τον τύπο δέρματος του κάθε ασθενούς.

Η θυλακίτιδα αντιμετωπίζεται θαυμάσια με φωτοδυναμική θεραπεία, και εξατομικευμένη προσέγγιση ανά ασθενή, βάση του τύπου (ήπια, μέτρια, σοβαρή θυλακίτιδα).

Η φυσική μέθοδος της Φωτοδυναμικής θεραπείας

Με τη φυσική μέθοδο της Φωτοδυναμικής θεραπείας, καθαρό φως που δεν περιέχει UVA & UVB ακτινοβολία, στοχεύει στο θύλακα και στην φλεγμονή που είναι υπεύθυνη για τις βλάβες της θυλακίτιδας.

Η τοπική αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της θερμικής ενέργειας του φωτός , προκαλεί καταστροφή των βακτηριδίων τα οποία περιέχουν ένα φυσικό συστατικό την κοπροπορφυρίνη ΙΙΙ, η οποία αντιδρά με το φως και παράγει ρίζες ελεύθερου οξυγόνου, με αποτέλεσμα να εξολοθρεύει τα βακτήρια.

Βασικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου:

  • δεν παρεμποδίζει την καθημερινή δραστηριότητα
  • δεν παρατηρείται πόνος
  • είναι μη επεμβατική μέθοδος

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification