ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ

Τα μικρά ερυθρά σπυράκια που εμφανίζονται αρκετά συχνά σε διάφορα σημεία του δέρματος στο σώμα μετά το ξύρισμα πιθανόν να οφείλονται σε θυλακίτιδα.

θυλακίτιδα

Η μόλυνση των θυλακίων ή όπως είναι ευρύτερα γνωστή η θυλακίτιδα εκδηλώνεται ξαφνικά σε διάφορα σημεία του δέρματος, όπως το πρόσωπο, οι μηροί, οι μασχάλες ή το τριχωτό της κεφαλής και μπορεί εύκολα να μεταδοθεί και σε άλλα σημεία του σώματος. Ανάλογα με τον τύπο της (επιφανειακή ή εν τω βάθει) χαρακτηρίζεται ως ήπια, μέτρια ή σοβαρή.

Περισσότερο επιρρεπείς στην συχνή εμφάνιση θυλακίτιδας είναι τα παιδιά, οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες.

Η μόλυνση του θύλακα εμποδίζει την ανάπτυξη της τρίχας, η οποία στρέφεται προς το θύλακα αντί να εκφύεται κανονικά προς την επιφάνειας της επιδερμίδας με αποτέλεσμα γύρω από το θύλακα να δημιουργείται ερεθισμός, φλεγμονή και φλύκταινα στο κέντρο του. Πιο συγκεκριμένα παρατηρείται:

• Μικρή πυώδης Φλεγμονή περιμετρικά του θύλακα της τρίχας (επιφανειακή θυλακίτιδα)
• Σκληρή, επώδυνη και αυξημένη διόγκωση με πυώδη φλύκταινα (εν τω βάθει θυλακίτιδα)
• Αίσθημα κνησμού
• Αυξημένη ευαισθησία
• Μάζα από πυώδεις φυσαλίδες με τάση να σπάζουν και δημιουργείται κρούστα

Που οφείλεται η θυλακίτιδα;

Η λάθος επιλογή αποτριχωτικής μεθόδου πολύ συχνά μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή που δημιουργείται από τρίχες που εγκλωβίζονται στο δέρμα, αφήνοντας το εκτεθειμένο στα μικρόβια, όπως για παράδειγμα το σταφυλόκοκκο και να δημιουργηθεί ήπιο ερύθημα ή και κύστη.

Εκτός όμως από τη θυλακίτιδα που προκαλείται από μικροτραυματισμούς κατά τη διάρκεια αποτρίχωσης σε περιοχές με πλούσια τριχοφυΐα, μόλυνση των τριχοθυλακίων μπορεί να προκύψει από:

Συμπτώματα

• Συστηματική λήψη αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση της κοινής ακμής μπορεί να οδηγήσει σε θυλακίτιδα από Gram αρνητικά μικρόβια
• Συχνή χρήση τοπικών σκευασμάτων με κορτιζόνη
• Επαναλαμβανόμενη χρήση αντιβιοτικών
• Ύπαρξη ψευδομονάδας σε άτομα με ανοσοανεπάρκεια
• Σύφιλη
• Ιός του απλού έρπητα
• Σακχαρώδης Διαβήτης
• Χρήση ακατάλληλων για τον τύπο του δέρματός καλλυντικών, αντιηλιακών ή προϊόντων καθαρισμού
• Καιρικές συνθήκες όπως υπερβολική υγρασία, ή τροπικό κλίμα
• Υπεριδρωσία
• Στενά Ρούχα
• Χρήση νάρθηκα

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η θυλακίτιδα διαρκεί 2-3 ημέρες και υποχωρεί μόνη της χωρίς συγκεκριμένη θεραπεία. Ωστόσο, σε περίπτωση σοβαρής λοίμωξης μπορεί να παρατηρηθούν ουλές και απώλεια μαλλιών.

Αντιμετώπιση, θεραπεία της Θυλακίτιδας

Η προσεκτική δερματολογική εξέταση περιλαμβάνει  την εκτίμηση της βαθμίδας και του τύπου της θυλακίτιδας, τον τύπο του δέρματος καθώς και τις διάφορες βλάβες που παρουσιάζονται.

Μείζων ζήτημα αποτελεί ο εντοπισμός της αιτίας που η θυλακίτιδα επιμένει, όπως επίσης η χρήση των καλλυντικών, καθαριστικών, αντηλιακών, σε σχέση με τον τύπο δέρματος του κάθε ασθενούς.

Η θυλακίτιδα αντιμετωπίζεται θαυμάσια με φωτοδυναμική θεραπεία, και εξατομικευμένη προσέγγιση ανά ασθενή, βάση του τύπου (ήπια, μέτρια, σοβαρή θυλακίτιδα).

Φωτοδυναμική Θεραπεία: Η φυσική μέθοδος για την αντιμετώπιση της θυλακίτιδας με θαυμάσια αποτελέσματα

Επί της ουσίας πρόκειται για μια στοχευμένη θεραπεία κατευθείαν στο θύλακα της τρίχας και στη φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί και ευθύνεται για τη δημιουργία θυλακίτιδας. Η Φωτοδυναμική Θεραπεία ορίζεται ως μια φυσική μέθοδος καθώς βασίζεται στην εφαρμογή καθαρού φωτός, ελεύθερο από ακτινοβολία UVA & UVB. Η θερμική ενέργεια που εκπέμπει το καθαρό φως προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά και τελικώς καταστρέφει τα βακτηρίδια που περιέχουν κοπροπορφυρίνη ΙΙΙ. Η ολική εξουδετέρωση των βακτηρίων οφείλεται στην αντίδραση της κοπροπορφυρίνης ΙΙΙ με το φως η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ελευθέρων ριζών.

Βασικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου:

  • δεν παρεμποδίζει την καθημερινή δραστηριότητα
  • δεν παρατηρείται πόνος
  • είναι μη επεμβατική μέθοδος

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification