Συριγγώματα: μικρά εξογκώματα γύρω από τα βλέφαρα

Τι είναι τα συριγγώματα;

Τα συριγγώματα είναι αβλαβή καλοήθη ογκίδια, που εντοπίζονται συνηθέστερα ως πολλαπλά σε ομάδες, κυρίως στην περιοχή γύρω από τα βλέφαρα και στα ζυγωματικά. Αυτό ωστόσο δεν αποκλείει τον εντοπισμό τους είτε ως μεμονωμένα ογκίδια είτε και σε άλλες περιοχές, όπως το υπόλοιπο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, ο λαιμός, οι μασχάλες, το άνω μέρος του στήθους, ο ομφαλός, η κοιλιά, τα άκρα και τα γεννητικά όργανα.

Εμφανίζονται ως στρογγυλεμένα εξογκώματα (ανυψώσεις του δέρματος που ιατρικά αποκαλούνται βλατίδες) σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους αλλά με σαφώς διακριτά όρια. Έχουν διάμετρο από 1 έως 3 χιλιοστά και απόχρωση ίδια με το χρώμα του δέρματος ή κιτρινωπή, ενώ η κατανομή τους στο δέρμα χαρακτηρίζεται από συμμετρία. Η εμφάνισή τους δε συνοδεύεται από εκδήλωση συμπτωμάτων και θεωρούνται ακίνδυνα.

Πού οφείλονται;

Τα συριγγώματα αποτελούν όγκους των εκκρινών ιδρωτοποιών αδένων, οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το σώμα και είναι αυτοί που εκκρίνουν το γνωστό μας ιδρώτα, υγρό υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, η έκκριση του οποίου συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι εκκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες είναι δομές που εκτείνονται μέχρι την εξωτερική επιφάνεια της επιδερμίδας ώστε να μεταφέρουν και να εκκρίνουν εκεί τον ιδρώτα που παράγουν. Τα συριγγώματα θεωρείται ότι προκύπτουν ως υπερπλασία του τελευταίου τμήματος των αδένων αυτών, το οποίο διασχίζει την επιδερμίδα φτάνοντας στο εξωτερικό της.

Ποιους επηρεάζουν;

Τα συριγγώματα δείχνουν προτίμηση στις γυναίκες κάνοντας συνήθως την εμφάνισή τους από την εφηβική ακόμα ηλικία ή κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Υψηλές πιθανότητες να εμφανίσουν συριγγώματα έχουν επίσης άτομα με ασιατική καταγωγή ή σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Όπως φαίνεται και από την ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού συριγγωμάτων σε κάποιους ασθενείς, στην εκδήλωσή τους φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο και γενετικοί παράγοντες.

Κατά καιρούς προτείνεται επίσης σύνδεση κάποιων ασθενειών με τα συριγγώματα. Μεταξύ αυτών, το σύνδρομο Down είναι αυτό, για το οποίο υπάρχουν οι περισσότερες ενδείξεις συσχέτισης, με ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών του να παρουσιάζει και συριγγώματα. Ενδείξεις, αν και λιγότερο ισχυρές, υπάρχουν και για σχέση της εμφάνισης των συριγγωμάτων με το διαβήτη.

Διάγνωση και θεραπεία των συριγγωμάτων

Η διάγνωση των συριγγωμάτων βασίζεται στην χαρακτηριστική κλινική εικόνα τους, η οποία περιγράφηκε παραπάνω. Ωστόσο, είναι πιθανό αυτή να αποκλίνει σε κάποιες περιπτώσεις. Χρειάζεται επίσης ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποκλειστεί η λανθασμένη διάγνωση των συριγγωμάτων ως ξανθέλασμα ή τριχοεπιθηλίωμα. Σε περίπτωση αβεβαιότητας, η χαρακτηριστική ιστοπαθολογική εικόνα των συριγγωμάτων στο μικροσκόπιο μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση κατόπιν βιοψίας δέρματος του ασθενούς.

Επειδή τα συριγγώματα είναι βλάβες αβλαβείς και ασυμπτωματικές, η θεραπεία τους έχει ως στόχο ένα βελτιωμένο κοσμητικό αποτέλεσμα. Για το σκοπό αυτό, που αποτελεί πάντως σημαντική πρόκληση, χρησιμοποιούνται τόσο θεραπευτικές ουσίες για τοπική εφαρμογή, όπως τα ρετινοειδή, όσο και μέθοδοι καταστροφής των συριγγωμάτων, όπως η διαθερμοπηξία και η εφαρμογή LASER CO2, χωρίς όμως κάποια να είναι σταθερά αποτελεσματική για όλες τις περιπτώσεις. Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα που να υποστηρίζουν την καθιέρωση της τοπικής εφαρμογής θεραπευτικών ουσιών για τα συριγγώματα ενώ, από την άλλη, οι μέθοδοι καταστροφής τους έχουν συχνά παρενέργειες. Ωστόσο, η χρήση LASER CO2, είτε για εξάχνωση είτε σε συνδυασμό με χημικά πίλινγκ είναι για την ώρα η πιο αποδοτική θεραπεία με ανεκτές παρενέργειες που φθίνουν στο χρόνο.