Σπίλοι (Ελιές)

Τι είναι οι σπίλοι;

Σπίλοι είναι ο ιατρικός όρος για τις ελιές στο δέρμα. Συνήθως, είναι αβλαβείς συγκεντρώσεις μελανοκυττάρων σε μορφή κηλίδων χρώματος καφέ, μαύρου ή ροζ (μελανοκυτταρικοί σπίλοι). Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μεταξύ 10 και 40 σπίλους.

Οι σπίλοι μπορεί να υπάρχουν εκ γενετής (συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι) ή να αναπτυχθούν αργότερα. Ωστόσο, οι περισσότεροι εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας (επίκτητοι μελανοκυτταρικοί σπίλοι). Μπορεί βέβαια να αναπτυχθούν και αργότερα στη ζωή ενός ατόμου ως αποτέλεσμα της συνεχούς και υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες σπίλων, άλλοι αβλαβείς και άλλοι με κίνδυνο εξέλιξής τους σε καρκίνο του δέρματος. Μεταξύ αυτών, διακρίνουμε τους ακόλουθους τύπους σπίλων.

Σπίλοι(ελιές)-Πρόληψη Δερματικού Καρκίνου

Τύποι σπίλων

  • Κοινοί σπίλοι: ομαλοί, στρογγυλοί, με ομοιόμορφο ροζ, μαύρο ή καφέ χρώμα. Συγγενείς ή επίκτητοι, είναι επίπεδοι ή ελαφρά ανυψωμένοι.
  • Δυσπλαστικοί σπίλοι: ονομάζονται και άτυποι. Είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί) αλλά συχνά μοιάζουν με μελάνωμα. Μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα, να είναι ασύμμετροι ή να έχουν ανόμοια όρια. Όσοι έχουν δυσπλαστικούς σπίλους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.
  • Κυανοί σπίλοι:  έχουν σκούρο μπλε ή μαύρο χρώμα και μπορεί να είναι συγγενείς ή επίκτητοι. Μπορεί να είναι επίπεδοι ή θολωτοί και να παραμένουν αμετάβλητοι στις περισσότερες των περιπτώσεων.
  • Σπίλοι Halo: έχουν ένα λευκό φωτοστέφανο γύρω από την περιφέρειά τους. Με την πάροδο του χρόνου, το χρώμα τους αρχίζει να εξασθενίζει στο κέντρο πριν εξαφανιστεί τελείως. Δεν είναι ασυνήθιστο κάποιος να έχει σπίλους  Halo σε διαφορετικά στάδια εξασθένισης του χρώματος.
  • Σπίλοι Becker: έντριχες υπερμελαγχρώσεις καφετιού χρώματος, που αναπτύσσονται στην παιδική ή εφηβική ηλικία, σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος.
  • Σπίλοι του Ota και σπίλοι του Ito: συγγενείς ή επίκτητοι, αναπτύσσονται στο χόριο και όχι στην επιδερμίδα. Οι σπίλοι του Ota συνήθως εμφανίζονται στο πρόσωπο και γύρω από τα μάτια και συσχετίζονται με γλαύκωμα, μελάνωμα και άλλα σύνδρομα. Οι σπίλοι του Ito αναπτύσσονται στους ώμους και τα μπράτσα.
  • Σπίλοι Spitz: προεξέχουν, έχουν ροδόχρωμη απόχρωση, εμφανίζονται συνήθως πριν από την ηλικία 20.
  • Επιδερμικοί σπίλοι: είναι κερατωτικές ή μυρμηκιώδεις πλάκες, συγγενείς ή επίκτητες. Στην εμφάνιση είναι μη φλεγμονώδεις σπίλοι, ασυμπτωματικοί και βρίσκονται στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού.
  • Σμηγματογόνοι σπίλοι: επιδερμικοί σπίλοι που αναπτύσσονται συχνότερα στο τριχωτό της κεφαλής ή το πρόσωπο. Πλούσιοι σε σμηγματογόνους αδένες με υπολειμματικά τριχοθυλάκια. Η αφαίρεση αυτών των σπίλων είναι προτιμότερο να γίνεται σε νεαρή ηλικία, όταν η ελαστικότητα του τριχωτού της κεφαλής είναι μεγαλύτερη.
  • Σμηγματογόνοι σπίλοι Jadassohn: δερματική βλάβη, κυρίως στο πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής. Αποτελείται από σμηγματογόνους αδένες, τριχοθυλάκια και έκτοπη αποκρινών αδένων. Μπορεί να είναι συγγενείς ή επίκτητοι, παχιοί ή υπερυψωμένοι.

Πότε πρέπει να αφαιρείται ένας σπίλος;

Οι περισσότεροι σπίλοι είναι ακίνδυνοι. Αν δεν υπάρχει αιτία ανησυχίας, αν δεν ενοχλεί από τον τρόπο που επηρεάζει την εμφάνιση κάποιου ή αν ο σπίλος δεν τραυματίζεται με την τριβή από κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ, τότε δεν υπάρχει λόγος αφαίρεσης.

Εάν, όμως, παρατηρήσετε στο δέρμα σας έναν σπίλο να  αλλάζει σχήμα, μέγεθος ή χρώμα, τότε πρέπει να τον ελέγξει αμέσως ο δερματολόγος, καθώς μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Χαρτογράφηση Σπίλων-Πρόληψη Για Μελάνωμα | Συνέντευξη Dr. Τζερμιά – ERTFLIX

Πώς γίνεται η διάγνωση για καρκινικό σπίλο – μελάνωμα;

Αρχικά, θα πρέπει να γίνει ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων και δερματοσκόπηση. Πρόκειται για το πιο αξιόπιστο σύστημα ελέγχου των σπίλων και την πλέον ενδεδειγμένη προληπτική εξέταση για εμφάνιση δερματικού καρκίνου. Με την ψηφιακή αυτή εξέταση, βασισμένη σε τεχνητή νοημοσύνη, χαρτογραφούνται όλοι οι σπίλοι σε ολόκληρο το σώμα και παρακολουθούνται λεπτομερειακά οι μεταβολές τους από εξέταση σε εξέταση.

Ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας ενός ατόμου να εμφανίσει καρκίνο του δέρματος, η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται από 1 έως 2 φορές το χρόνο.

Αν ο δερματολόγος κρίνει έναν σπίλο ύποπτο, τότε προχωρεί σε ιστολογική βιοψία:

  • Shave βιοψία: αφαιρείται τμήμα του σπίλου από τα ανώτερα στρώματα.
  • Βιοψία διάτρησης: αφαιρείται δείγμα τόσο από τα ανώτερα όσο και τα βαθύτερα στρώματα.
  • Βιοψία εκτομής: αφαιρείται ολόκληρος ο σπίλος και τμήμα δέρματος γύρω από αυτόν.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Αφαίρεση σπίλων – Μέθοδοι

Η μέθοδος αφαίρεσης που θα εφαρμόσει ο εξειδικευμένος δερματολόγος εξαρτάται από το εάν ένας σπίλος είναι καλοήθης ή κακοήθης.

  • Αφαίρεση με LASER

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που ένας σπίλος είναι καλοήθης. Η αφαίρεση γίνεται για λόγους αισθητικούς ή αποφυγής τραυματισμού του σπίλου από κάποιο ρούχο ή κατά την κίνηση. Πριν από την αφαίρεση με LASER πρέπει να προηγείται Shave βιοψία.

  • Χειρουργική αφαίρεση με εκτομή

Αν ένας σπίλος δείχνει ύποπτος, λόγω εμφάνισης άτυπων χαρακτηριστικών, πρέπει να αφαιρείται με χειρουργική εκτομή και να γίνεται βιοψία. Γενικά, η ιατρική αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται ανά περίπτωση, ανάλογα δηλαδή με τα χαρακτηριστικά του σπίλου, το αισθητικό αποτέλεσμα από την αφαίρεσή του (αν αφήνει ουλή ή όχι) και το ψυχολογικό προφίλ του ασθενή.

Ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος

Το μελάνωμα είναι μια από τις λιγότερο συνήθεις μορφές καρκίνου του δέρματος, αλλά είναι η πιο επικίνδυνη, καθώς μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμοί αύξησης περιστατικών μελανώματος έχουν αυξηθεί, ειδικά μεταξύ των νέων ατόμων.

Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση μελανώματος

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να αναπτύξετε μελάνωμα, όπως:

  • συχνή εμφάνιση ηλιακών εγκαυμάτων
  • η περιοχή που ζείτε να έχει έντονη ηλιοφάνεια
  • εφαρμογή αυτόματου μαυρίσματος
  • ανοιχτόχρωμο, ευαίσθητο δέρμα
  • φυσικά ξανθά ή κόκκινα μαλλιά ή μπλε μάτια
  • ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος
  • μεγάλος αριθμός σπίλων στο σώμα σας

σπίλοι

Συμπληρώστε το Ατομικό Ιστορικό για Σπίλους

Ελέγξτε τους σπίλους σας

Η μεγαλύτερη ένδειξη ότι ένα σπίλος στο δέρμα μπορεί να εξελιχθεί σε μελάνωμα είναι όταν αυτός αλλάζει τα χαρακτηριστικά του (μέγεθος, σχήμα ή χρώμα) με την πάροδο του χρόνου. Οι δερματολόγοι σπίλων χρησιμοποιούν τον κανόνα των 5 κριτηρίων ABCDE για να βοηθήσουν όλους όσους έχουν σπίλους  να εντοπίσουν πιθανά σημάδια μελανώματος στο δέρμα τους:

  • Ασυμμετρία: Ένας σπίλος είναι συμμετρικός όταν, αν χωριστεί με μια νοητή γραμμή στη μέση, οι δύο πλευρές του είναι ίδιες. Σε έναν ασύμμετρο σπίλο, οι δύο πλευρές του δεν ταιριάζουν σε μέγεθος ή σχήμα, επειδή τα κύτταρα στη μία πλευρά του (καρκινικά κύτταρα) αναπτύσσονται ταχύτερα από τα κύτταρα στην άλλη πλευρά (φυσιολογικά κύτταρα).
  • Όρια: Οι άκρες ενός κανονικού σπίλου έχουν σαφές, καλά καθορισμένο σχήμα ξεχωριστό από το δέρμα που το περιβάλλει. Εάν τα όρια είναι ασαφή, θα μπορούσε να θεωρηθεί αιτία κακοήθειας. Τα οδοντωτά όρια ενός σπίλου συνδέονται επίσης με την απροσδόκητη κυτταρική ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.
  • Χρώμα: Αν το χρώμα ενός σπίλου είναι ομοιόμορφο σε όλη την έκτασή του, είναι πιθανώς μη καρκινικός. Εάν υπάρχει ποικιλία χρωμάτων επάνω του, τότε θα μπορούσε να είναι καρκινικός.
  • Διάμετρος: Οι σπίλοι συνήθως παραμένουν εντός ορισμένων ορίων μεγέθους. Ένας φυσιολογικός σπίλος είναι περίπου 6 χιλιοστά ή λιγότερο σε διάμετρο, που αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος γόμας μολυβιού. Αν αλλάζει το μέγεθός του, τότε πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί.
  • Εξέλιξη: Οι αλλαγές σε έναν σπίλο δεν είναι κάτι το θετικό. Για τον λόγο είναι σημαντικό να κάνετε τακτικούς ελέγχους.

Προγραμματίστε ραντεβού με εξειδικευμένο δερματολόγο σπίλων

Κάνοντας τακτικό δερματολογικό έλεγχο με αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση και δερματοσκόπηση, μπορείτε να εντοπίσετε έγκαιρα πιθανό μελάνωμα και καρκίνο του δέρματος, ώστε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία και να θεραπευθεί.

Ειδικά, όσοι έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος πρέπει να βλέπετε τακτικά τον δερματολόγο, τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο για να παρακολουθούνται λεπτομερώς οι αλλαγές που πιθανώς συμβαίνουν στους σπίλους σας.

Προγραμματίστε έγκαιρα ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΟΛΟΣΩΜΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ