Αφαίρεση Σπίλων (Ελιών)

Ποιοι ονομάζονται σπίλοι;

Οι ελιές στο δέρμα επιστημονικά ονομάζονται σπίλοι. Επειδή σχηματίζονται από τα μελανοκύτταρα (τα κύτταρα που δημιουργούν την χρωστική ουσία του δέρματος, τη μελανίνη), ονομάζονται και “μελανοκυτταρικοί σπίλοι”. Υπάρχουν βέβαια και σπίλοι που σχηματίζονται και από άλλα κύτταρα του δέρματος. Τέτοιοι είναι οι αγγειακοί σπίλοι που δημιουργούνται από αιμοφόρα αγγεία. Όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό, πως μόνο οι μελανοκυτταρικοί σπίλοι ταυτίζονται με τις γνωστές μας ελιές. Οι σπίλοι αυτοί μπορεί να υπάρχουν από τη γέννηση ενός ανθρώπου, αλλά κυρίως εμφανίζονται στην εφηβική και παιδική ηλικία. Μπορεί να είναι επίπεδοι ή επηρμένοι, να έχουν διάφορα μεγέθη, σχήματα, και μορφή. Όταν οι σπίλοι προεξέχουν της επιδερμίδας, μπορεί να τραυματιστούν από τα ρούχα ή από κάποιο ενδυματολογικό αξεσουάρ, όπως είναι η ζώνη, και να δημιουργήσουν πληγή. Η αφαίρεση σπίλων σε ανάλογη περίπτωση είναι απαραίτητη για την αποφυγή εμφάνισης φλεγμονής.

Αίτια δημιουργίας σπίλων

Για τη δημιουργία των σπίλων συντελούν διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι ακόλουθοι:

  • η κληρονομικότητα,
  • τα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική κυρίως ηλικία, και γενικά ο χρόνος έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, αθροιστικά, σε όλη τη ζωή ενός ατόμου,
  • η ηλικία, και
  • ο τύπος του δέρματος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν σπίλους, είναι εκείνοι που έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και όσοι είναι επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα.

Συνήθως οι μελανοκυτταρικοί είναι καλοήθεις. Κάποιοι παραμένουν αμετάβλητοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Υπάρχουν, ωστόσο, άτυποι ή δυσπλαστικοί σπίλοι που μπορεί να εξελιχθούν σε κακόηθες μελάνωμα.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Κατηγορίες και τύποι σπίλων

Οι δερματολόγοι σπίλων διακρίνουν τους σπίλους (ελιές) σε διάφορες κατηγορίες και τύπους ανάλογα με το πότε εμφανίζονται (χρονικά), πού αναπτύσσονται (στην επιδερμίδα, τον υποδόριο ιστό), και από ποια κύτταρα.

Κατηγορίες σπίλων:

  • Συγγενείς σπίλοι: εμφανίζονται με τη γέννηση ή αμέσως μετά. Έχουν σκούρο χρώμα, το μέγεθός τους ποικίλλει, μπορεί να προεξέχουν, να εμφανίζουν τριχοφυΐα, να μεγαλώνουν ή να μικραίνουν με το πέρασμα των χρόνων.
  • Επίκτητοι σπίλοι: εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή της ενήλικης ζωής. Μικροί σε μέγεθος, δεν προεξέχουν ιδιαίτερα και η υφή τους ποικίλλει, από τραχιά μέχρι ομαλή. Βασικά είναι ακίνδυνοι, αλλά θεωρείται σημαντικό να ελέγχονται, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, σε άτομα που έχουν στο δέρμα τους περισσότερους από 50 επίκτητους σπίλους. Ο λόγος είναι ότι αυτά τα άτομα έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
  • Επιδερμικοί: είναι οι σπίλοι της ανώτερης στιβάδας του δέρματος, της επιδερμίδας. Συνήθως εμφανίζονται με τη γέννηση ή στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ατόμου.
  • Χοριακοί: οι σπίλοι που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα.
  • Μικτοί: εκείνοι οι σπίλοι, που αναπτύσσονται σε επιδερμίδα και χόριο.

αφαίρεση σπίλων - χαρτογράφηση IQ

Τύποι σπίλων:

  • Κυανός σπίλος: σε μορφή κηλίδας ή βλατίδας, έχει σκούρο μπλε ή μαύρο χρώμα. Αντιαισθητικός σε εμφάνιση, παραμένει αμετάβλητος. Μπορεί να είναι επίκτητος ή συγγενής.
  • Σπίλος Halo: γύρω από το περίγραμμά του παρατηρείται απώλεια χρώματος του δέρματος σε μορφή στεφάνης. Εμφανίζεται στο δέρμα μόνος του ή με συμπτώματα λεύκης. Υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή να εξαφανιστεί. Στους ενήλικες, αυτό το είδος του σπίλου χρήζει παρακολούθησης για αποφυγή υποτροπής του σε μελάνωμα. Στα παιδιά θεωρείται καλοήθης κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
  • Σπίλος του Ota: χρώματος μπλε-γκρι ή μπεζ-καφέ, εντοπίζεται σε βαθύτερη στιβάδα του δέρματος, στο χόριο, σε περιοχές όπως το μέτωπο και γύρω από τα μάτια. Ελέγχεται σε σχέση με αγγειακές χρωματικές βλάβες, μελάνωμα και γλαύκωμα.
  • Σπίλος του Ito: έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον σπίλο του Ota, αλλά συνήθως εμφανίζεται στους ώμους και στα μπράτσα.
  • Σπίλος Spitz: μελανοκυτταρικός σπίλος της παιδικής, συνήθως, ηλικίας. Είναι ομαλός σε υφή, στρογγυλός, ροδόχροου χρώματος.
  • Σπίλος Becker: εμφανίζεται στην εφηβική ή παιδική ηλικία, σε απαλό καφετί χρώμα με τριχοφυΐα και σε μέγεθος με διάμετρο 2 με 40 εκατοστά.

Επίσης, οι σπίλοι διακρίνονται και στους ακόλουθους τύπους:

  • Γραμμοειδής φλεγμονώδης μυρμηκιώδης επιδερμικός σπίλος: είναι φλεγμονώδης, ψωριασόμορφος σπίλος, εμφανίζει συχνά κνησμό και παρατηρείται κυρίως στα άκρα. Μοιάζει με σύμπτωμα ψωρίασης και παραμένει για όλη τη ζωή.
  • Σμηγματογόνος: Σε μορφή πλάκας, κιτρινόχροου χρώματος, με τραχιά υφή ή βελούδινη, παρατηρείται στο τριχωτό του κεφαλιού ή στο πρόσωπο. Εάν το μέγεθός του είναι μικρό, μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς ιδιαίτερη παραμόρφωση και σημάδια. Προτιμότερο, η αφαίρεση σπίλων αυτού του τύπου να γίνεται όταν το άτομο βρίσκεται σε μικρή ηλικία. Σε μεγάλα μεγέθη υπάρχει κίνδυνος κακοήθειας. Αν δεν γίνει αφαίρεση, προτείνεται τακτική παρακολούθηση με την ολόσωμη χαρτογράφηση δέρματος και την δερματοσκόπηση.
  • Σμηγματογόνος Jadassohn: θεωρείται δερματική βλάβη σε κίτρινο, πορτοκαλί ή καφέ χρώμα που προεξέχει ελαφρά της επιφάνειας του δέρματος και εμφανίζεται σε πρόσωπο και τριχωτό της κεφαλής. Υπάρχουν κυρίως από τη γέννηση ή δημιουργούνται στα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας.
  • Άτυποι ή Δυσπλαστικοί: συνήθως εμφανίζονται στο σώμα και κυρίως στην πλάτη. Κλινικώς ανταποκρίνονται σε κάποια ή σε όλα τα κριτήρια του κανόνα ABCDE, που τον χρησιμοποιούμε για να αξιολογούμε το ενδεχόμενο ύπαρξης μελανώματος με ακανόνιστα άκρα, ασυμμετρία, παραλλαγές στο χρώμα, μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά διάμετρο και εξέλιξη ή αύξηση σε μέγεθος. Συνεπώς, σε περίπτωση που υπάρχει υποψία μελανώματος, πρέπει να γίνεται αφαίρεση των άτυπων σπίλων.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Αφαίρεση σπίλων

Στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER & Πλαστικής Χειρουργικής IQ (Intensive Quality) Skin Clinics εφαρμόζουμε συγκεκριμένη μεθοδολογία ως προς την αφαίρεση σπίλων.

1.  Εξέταση & Διάγνωση

Πριν από την αφαίρεση σπίλων, πραγματοποιείται η αυτοματοποιημένη ολόσωμη χαρτογράφηση δέρματος IQ Body Scanner Mapping και η ψηφιακή δερματοσκόπηση. Και οι δύο μέθοδοι αποτελούν τον πιο αξιόπιστο τρόπο καταγραφής και αξιολόγησης σπίλων, αφού είναι σε θέση να εντοπίζουν εγκαίρως μια πιθανή δερματική δυσπλασία και την ενδεχόμενη κακοήθη εξέλιξή της.

Η συνέργεια των 2 μεθόδων έχει τεράστια διαγνωστική αξία συγκριτικά με μια απλή εξέταση δέρματος, καθώς μπορεί να εκτιμήσει την  παραμικρή διαφοροποίηση. Στην περίπτωση που ένας σπίλος εμφανίζει άτυπα χαρακτηριστικά ή κάποια πρόσφατη μεταβολή σε χρώμα, σχήμα, μέγεθος και υπάρχει ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος κρίνεται επιβεβλημένη η ιστοπαθολογική εξέταση.

αφαίρεση σπίλων - χαρτογράφηση

Η επιλογή κατάλληλης μεθόδου αφαίρεσης καθορίζεται με βάση τα αποτελέσματα της ολόσωμης χαρτογράφηση δέρματος, της ψηφιακής δερματοσκόπησης και της κλινικής εκτίμησης των σπίλων.

2. Μέθοδοι Αφαίρεσης Σπίλων

Με Χειρουργική Μέθοδο

Η πλειοψηφία των σπίλων πρέπει να αφαιρείται με χειρουργική μέθοδο, ενώ ιδιαίτερη αντιμετώπιση χρήζουν οι σπίλοι που παρουσιάζουν άτυπα χαρακτηριστικά ή χαρακτηριστικά δυσπλασίας σύμφωνα με τη μέθοδο ABCDE. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει οι δερματολόγοι σπίλων να εφαρμόζουν ολική εκτομή και ιστοπαθολογική εξέταση (βιοψία). Ο λόγος που συνίσταται η  ολική εκτομή είναι γιατί αποτελεί την καλύτερη μέθοδο αφαίρεσης σπίλων καθώς σε αντίθετη περίπτωση – μερική εκτομή – υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας εκ νέου μελάγχρωσης.

Ειδικότερα, η αντιμετώπιση των μελανοκυτταρικών σπίλων αποτελεί εξατομικευμένη προσέγγιση βάσει κριτηρίων όπως το μέγεθος, ο εντοπισμός του σπίλου, η ταξινόμηση του σπίλου (συγγενής ή επίκτητος), το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την αφαίρεση ελιών και η ψυχολογική επιβάρυνση του ασθενή.

Με LASER: Καλοήθεις δερματικές βλάβες και επιφανειακοί σπίλοι

Η αφαίρεση σπίλων με LASER συνίσταται για καλοήθεις δερματικές βλάβες και επιφανειακούς σπίλους. Οι κυριότεροι λόγοι που υιοθετούν όλοι όσοι επιθυμούν να τους αφαιρέσουν είναι αισθητικοί ή και λειτουργικοί, όπως η αποφυγή ερεθισμού από ρούχα ή κινήσεις. Τέτοιοι σπίλοι αφαιρούνται κυρίως από περιοχές όπως οι μασχάλες, όταν τραυματίζονται από τον στηθόδεσμο, κτλ.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Η αφαίρεση σπίλων με LASER διενεργείται μόνο εάν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ως προς την καλοήθη φύση του σπίλου

Αυτό  συμβαίνει γιατί αφενός με τη μέθοδο αφαίρεσης ύποπτου σπίλου με LASER δεν είναι δυνατή η προσέγγιση βαθύτερων στοιβάδων του δέρματος και αφετέρου είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί ιστολογική εξέταση γιατί ο σπίλος καταστρέφεται.

Υπάρχει βέβαια και η επιλογή της μεθόδου Shave Biopsy η οποία επιτρέπει την καθ’ εφαπτομένη αφαίρεση του σπίλου, την ιστοπαθολογική εξέταση και στη συνέχεια την αφαίρεση ελιών με χειρουργική εκτομή ή LASER.

αφαίρεση σπίλων

Η αφαίρεση ελιών είναι μια απόφαση η οποία δεν θα πρέπει να λαμβάνεται απερίσκεπτα και δίχως καμία αμφιβολία θα πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα (δερματολόγοι σπίλων).

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν παρατηρηθούν:

  • Νεοεμφανιζόμενοι σπίλοι
  • Μεταβολή χρώματος
  • Αύξηση ή μείωση στο μέγεθος ενός σπίλου
  • Αλλαγές στο δέρμα περιμετρικά του σπίλου
  • Ασυνήθιστη αίσθηση (πχ κνησμός, αίσθημα καύσου)
  • Σπίλοι που αιμορραγούν
Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS