5+1 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ HPV

Off 1
hpv big tzermias

Ο ιός HPV συχνά δεν δίνει συμπτώματα, όμως είναι καθοριστικής σημασίας η επιμελής ανίχνευση, η λεπτομερειακή θεραπεία και η συστηματική παρακολούθησή του, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μετάδοση, την πρόληψη και τη θεραπεία του HPV, ώστε να μπορείτε να προφυλαχτείτε αποτελεσματικά.

Μύθος 1ος: Αν μολυνθείτε από τον HPV, θα εκδηλώσετε καρκίνο.

Αλήθεια: Η μόλυνση από τον ιό HPV αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου, αλλά αυτό εξαρτάται από το στέλεχος που ευθύνεται για τη μόλυνση. Υπάρχουν περισσότερα από 150 διαφορετικά στελέχη HPV. Κάποια είναι χαμηλού κινδύνου και προκαλούν καλοήθεις βλάβες όπως είναι τα κονδυλώματα και οι μυρμηγκίες. Μόνο τα στελέχη υψηλού κινδύνου (με πιο επικίνδυνα τα στελέχη 16 και 18), είναι ογκογόνα και σχετίζονται με πρόκληση καρκίνου του τραχήλου, του πρωκτού, του αιδοίου, του πέους και του στοματοφάρυγγα. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα πρέπει να εφησυχάζετε σε περίπτωση εμφάνισης καλοηθών βλαβών, όπως είναι τα κονδυλώματα, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες έχει αποδειχτεί ότι στα ίδια σημεία μπορεί να συνυπάρχουν και στελέχη υψηλού κινδύνου. Συνεπώς, πάντα χρειάζεται δερματολογική εξέταση και λεπτομερειακή θεραπεία.

Μύθος 2ος:  Ο ιός HPV αποτελεί απειλή μόνο τις γυναίκες.

Αλήθεια: Αν και ο ιός HPV έχει γίνει περισσότερο γνωστός για την πρόκληση καρκίνου του τραχήλου, στην πραγματικότητα είναι ένας ιός που απειλεί και τα δύο φύλα. Έχει υπολογιστεί ότι ευθύνεται για το 95% των καρκίνων του πρωκτού και το 35% των καρκίνων του πέους. Επίσης, εε στελέχη του HPV οφείλονται και τα κονδυλώματα, που είναι το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο πλήττει άνδρες και γυναίκες.

Μύθος 3ος: Η χρήση προφυλακτικού προστατεύει από τη μετάδοση του HPV.

Αλήθεια: Το προφυλακτικό είναι ναι μεν απαραίτητο, αλλά δεν προσφέρει 100% προστασία απέναντι στον HPV, αφού δεν καλύπτει όλη την περιγεννητική και περιπρωκτική περιοχή, ενώ αποδεικνύεται ανεπαρκές και στην περίπτωση του στοματικού έρωτα.

Μύθος 4ος: Αν κάνετε τακτικά Τεστ ΠΑΠ, δεν χρειάζεστε HPV Test.

Αλήθεια: Το Τεστ ΠΑΠ δεν είναι αρκετό για να αποκλείσει την ύπαρξη HPV μόλυνσης. Το Τεστ ΠΑΠ θετικοποιείται μόνο όταν ο ιός έχει φτάσει να προκαλέσει ήδη κυτταρικές αλλοιώσεις. Τα πρώιμα στάδια της μόλυνσης μπορεί να τα ανιχνεύσει μονάχα το HPV Test, το οποίο μάλιστα μπορεί να εντοπίσει και το ακριβές στέλεχος του ιού που ευθύνεται  για την HPV μόλυνση. Επομένως, όταν υπάρχει υποψία για HPV μόλυνση, θα πρέπει να πραγματοποιούνται και οι δύο εξετάσεις. Να σημειωθεί ότι το Τεστ ΠΑΠ εφαρμόζεται και στους άνδρες, για την ανίχνευση τυχόν δυσπλασιών στα κύτταρα του πρωκτού.

Μύθος 5ος: Ο ιός HPV μολύνει μόνο τις νεαρές ηλικίες.

Αλήθεια: Όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν από τον ιό HPV σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκονται. Μάλιστα, οι τελευταίες στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι έχει ανέβει ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων του ιού HPV, που τις περασμένες δεκαετίες έδειχνε την προτίμησή του σε άτομα ηλικίας περίπου 25 ετών. Αυτό εξηγείται πρώτον επειδή έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών ατόμων άνω των 50 ετών και δεύτερον επειδή τα άτομα αυτά τείνουν να εγκαταλείπουν τις «safe sex» πρακτικές. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες της εμμηνόπαυσης σταματάνε τη χρήση προφυλακτικού αφού δεν τίθεται πια θέμα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, ενώ και οι άντρες της ίδιας ηλικίας το αποφεύγουν φοβούμενοι ότι μπορεί να εντείνει θέματα στυτικής δυσλειτουργίας.

Μύθος 6ος: Το εμβόλιο για τον HPV μπορεί να θεραπεύσει τον ιό.

Αλήθεια: Το εμβόλιο δεν θεραπεύει τον ιό HPV, αλλά αντιθέτως προστατεύει απέναντι στα στελέχη του που ευθύνονται για το 70% των καρκίνων του τραχήλου και το 90% των κονδυλωμάτων. Συστήνεται να χορηγείται και στα δύο φύλα, ιδανικά πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία των κονδυλωμάτων, η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος βασίζεται στη χρήση LASER, που τα εξαλείφει χωρίς πόνο και χωρίς να αφήνει σημάδια. Καθοριστικής σημασίας είναι η εξέταση-θεραπεία του/της ερωτικού/ής συντρόφου, καθώς και η στενή ιατρική παρακολούθηση για διάστημα 8 μηνών.

Πηγή: Vrisko.gr

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification