Υπερμελαγχρωματικά σημάδια και ουλές ακμής: σημάδια από σπυράκια ακμής;

Μόλις δείτε τα σπυράκια της ακμής στο δέρμα σας, θέλετε να εξαλειφθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μερικές φορές, όμως, ακόμη κι όταν εξαλείφονται με την κατάλληλη θεραπεία, αφήνουν πίσω τους κάποια σημάδια. Τα σημάδια της ακμής μπορεί να είναι αντιαισθητικά, αλλά δυστυχώς είναι συνηθισμένα στο ακνεϊκό δέρμα. Ας δούμε όμως τι μορφή έχουν τα σημάδια από σπυράκια ακμής, γιατί δημιουργούνται και πώς εξαλείφονται οριστικά από το δέρμα.

Σημάδια από σπυράκια ακμής: Μορφές και λόγοι που δημιουργούνται

  • Μελαγχρωματικές βλάβες – Σκούρες κηλίδες στην επιδερμίδα

Τα σπυράκια της ακμής είναι ένα είδος φλεγμονής. Ενώ η φλεγμονή επουλώνεται και παράγονται νέα κύτταρα στο δέρμα, είναι πιθανό τα κύτταρα που συμμετέχουν στην ομαλή αποκατάσταση της επιδερμίδας να περιέχουν περίσσεια ποσότητα μελανίνης. Καθώς η μελανίνη δίνει χρώμα στο δέρμα, όταν μερικά κύτταρα περιέχουν περισσότερη μελανίνη από κάποια άλλα, τότε σε εκείνο το σημείο το δέρμα αποκτά πιο σκουρόχρωμη χροιά. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση. Οτιδήποτε οδηγεί στη διατήρηση της φλεγμονής για μεγάλο χρονικό διάστημα (για παράδειγμα η πίεση ή το σπάσιμο σε σπυράκια της ακμής), τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης. Περισσότερο επιρρεπείς σε αυτού του είδους τα σημάδια της ακμής είναι όσοι έχουν σκουρόχρωμη επιδερμίδα.

  • Ουλές ακμής – Βλάβες στον δερματικό ιστό

Οι ουλές ακμής δημιουργούνται όταν η διαδικασία επούλωσης μιας ακνεϊκής βλάβης από τον ίδιο τον οργανισμό δεν γίνεται με ομαλό τρόπο. Αυτό συμβαίνει όταν η ακνεϊκή βλάβη δεν αντιμετωπίζεται σωστά και έγκαιρα. Για να επουλώσει τα σημάδια από σπυράκια της ακμής, το δέρμα παράγει κολλαγόνο. Ωστόσο, το κολλαγόνο που παράγεται μπορεί να είναι υπερβολικό και τότε στο δέρμα δημιουργούντες ουλές, υπερτροφικές ή χηλοειδείς, με χαρακτηριστικό γνώρισμα την διόγκωση του ιστού στην επιφάνεια του δέρματος. Συνήθως, όμως, οι ουλές είναι ατροφικές, οι οποίες διακρίνονται από τις εμβυθίσεις στο δέρμα λόγω απώλειας ιστού. Τις ατροφικές ουλές ακμής, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, τις χωρίζουμε σε οξυγώνιες (ice pick), κυβοειδείς (boxcar) ή κυματοειδείς (rolling), επιφανειακές ή βαθύτερες.

Θεραπεία για τα σημάδια της ακμής

Η θεραπεία των μελαγχρωματικών βλαβών από την ακμή είναι διαφορετική από τη θεραπεία των ουλών ακμής. Οι ουλές ανάλογα με τη μορφή τους απαιτούν υποσκαφή ή ανόρθωση του δερματικού ιστού και σε δύσκολες περιπτώσεις χρειάζεται χρόνος για την βέλτιστη αποκατάσταση του δέρματος. Αντίθετα, οι υπερμελαγχρώσεις σχηματίζονται στην επιφάνεια του δέρματος και δεν υποδεικνύουν καμία μακροπρόθεσμη βλάβη στα κύτταρα του δέρματος, τους πόρους ή στα τριχοθυλάκια.

Σχετικά με τα υπερμελαγχρωματικά σημάδια από την ακμή, η εξάλειψή τους πραγματοποιείται με την μέθοδο προηγμένης τεχνολογίας IQ PICO LASER. Εάν στο δέρμα υπάρχουν ερυθρά σημάδια, τότε αποχρωματίζονται με την εφαρμογή του Pulsed Dye Laser. Όσον αφορά τις ουλές ακμής, η θεραπεία ποικίλλει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τον τύπο των ουλών, την βαθμίδα σοβαρότητας και τις ανάγκες του ασθενούς. Η θεραπεία περιλαμβάνει συνδυασμό μεθόδων που σκοπό έχουν την πλήρη ανάπλαση του δέρματος με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Συγκεκριμένα, αν οι ουλές ακμής είναι επιφανειακές, τότε εφαρμόζεται RF Fractional Microneedling με IQ PICO Fractional LASER και αυτόλογη μεσοθεραπεία Magellan® TruPRP. Αν οι ουλές ακμής έχουν βάθος, η θεραπεία ενισχύεται με υποσκαφή και ανόρθωση ουλών.

Κλείστε τώρα ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συμβουλές για να απαλλαγείτε από τα σημάδια της ακμής ή να προλάβετε τον σχηματισμό τους

  • Απαλλαγείτε πρώτα από την ακμή

Πολλοί αναζητούν θεραπεία από τον δερματολόγο για τα σημάδια της ακμής, προτού απαλλαγούν τελείως από την ακμή. Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί οριστικά η ακμή, που είναι η αιτία εμφάνισης των δερματικών βλαβών και ατελειών, ώστε ακολούθως να εξαλειφθούν τα σημάδια και οι ουλές ακμής.

  • Αποτρέψτε την εμφάνιση σημαδιών ακμής με την έγκαιρη θεραπεία της ακμής

Στην κλινική πράξη έχει αποδειχθεί πως όταν η ακμή αντιμετωπίζεται σε πρώιμο στάδιο και με την κατάλληλη θεραπεία, αποτρέπεται η επιδείνωσή της με αποτέλεσμα η πιθανότητα εμφάνισης μελαγχρωματικών βλαβών και ουλών να είναι πολύ μικρή. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν η ακμή επιδεινωθεί και εξελιχθεί σε μέτρια έως σοβαρή προτού αρχίσει η θεραπεία, τα άτομα με ακμή έχουν μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης δυσχρωμιών και ουλών. Κυρίως, αυτοί που έχουν πιο σκούρο δέρμα εμφανίζουν συνήθως σκουρόχρωμες κηλίδες και χηλοειδείς ουλές ακμής.

  • Χρησιμοποιήστε προϊόντα φροντίδας που δεν φράζουν τους πόρους του δέρματος

Υπάρχουν δερματολογικά προϊόντα ειδικά για ακνεϊκό δέρμα που βοηθούν στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας της ακμής και των σημαδιών της. Να χρησιμοποιείτε μόνο τα προϊόντα καθαρισμού και φροντίδας που σας προτείνει ο εξειδικευμένος δερματολόγος για την δική σας περίπτωση, καθώς όλα τα ακνεϊκά δέρματα δεν αντιδρούν το ίδιο σε ένα δερματολογικό προϊόν.

  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε βαρύ μέικ απ για να καλύψετε τα υπερμελαγχρωματικά σημάδια

Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι η χρήση ενός υπερκαλυπτικού μέικ απ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κρύψουν τα σημάδια από την ακμή. Ωστόσο, συχνά ανακαλύπτουν πως η κίνηση αυτή προκαλεί νέες ατέλειες. Αναμφίβολα, είναι προτιμότερο να προβείτε σε αποκατάσταση των αντιαισθητικών σημαδιών, ώστε να αποκτήσετε και πάλι καθαρό δέρμα.

  • Να φροντίζετε το δέρμα σας με “τρυφερότητα”

Νομίζετε πως τρίβοντας το δέρμα σας θα απαλλαγείτε από τις υπερμελαγχρωματικές βλάβες της ακμής; Πιστεύετε πως σπάζοντας τα σπυράκια, θα μειώσετε τα συμπτώματα της ακμής στο δέρμα σας; Η αλήθεια είναι πως μία ανάλογη συμπεριφορά θα επιδεινώσει την ακμή και αν ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί διάφορα σημάδια, τότε είναι βέβαιο πως θα το πετύχετε!

  • Μην προβείτε σε οποιοδήποτε τύπο καθαρισμού του δέρματος ή πήλινγκ εάν δεν συμβουλευτείτε πρώτα τον εξειδικευμένο δερματολόγο

Η ιδέα να προχωρήσετε σε κάποιον καθαρισμό, για παράδειγμα με ατμό, ενώ έχετε ακμή στο πρόσωπό σας, χωρίς να πάρετε τη συμβουλή του ειδικού δερματολόγου, το πιο πιθανό είναι να καταλήξετε σε επιδείνωση της κατάστασης στο δέρμα σας. Επιπλέον, διάφορα είδη πήλινγκ, που μπορεί να τα εφαρμόσετε ακόμη και στο σπίτι, μπορούν  να προκαλέσουν παρενέργειες στο δέρμα όπως μόνιμα υπερμελαγχρωματικά σημάδια.

  • Για τα σημάδια και τις ουλές ακμής, ζητήστε δωρεάν ραντεβού αξιολόγησης με τον εξειδικευμένο δερματολόγο

Με τη βοήθεια του ειδικού δερματολόγου, η κάθε περίπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγάλη επιτυχία. Ο δερματολόγος θα εξετάσει λεπτομερειακά το δέρμα σας με κλινικό έλεγχο, με ψηφιακή χαρτογράφηση των ουλών ακμής και με αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών όλων των σημαδιών της ακμής. Έτσι, με βάση τα αποτελέσματα, θα καθορίσει το θεραπευτικό πλάνο προσαρμοσμένο αποκλειστικά στις ανάγκες σας.

Κλείστε τώρα ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Παρόμοια άρθρα