PRP & φωτοθεραπεία: Η βέλτιστη αντιμετώπιση της λεύκης

Η θεραπεία PRP μία απολύτως φυσική και ασφαλή θεραπεία, κατάλληλη ακόμα και για μικρά παιδιά. Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια με επιτυχία για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, όπως για την τριχόπτωση, την τενοντίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα, αλλά και την αποκατάσταση τραυματισμών στα νεύρα και τον καρδιακό μυ.

Η αποτελεσματικότητά της βασίζεται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε αυξητικούς παράγοντες, δηλαδή σε ουσίες του αίματος που ενισχύουν την αιμάτωση, την οξυγόνωση και την θρέψη των ιστών και των κυττάρων. Η θεραπεία πραγματοποιείται σε τρία στάδια: αιμοληψία από τον ίδιο τον ασθενή, φυγοκέντρηση του αίματος και χρήση του διαχωρισμένου πλάσματος για εγχύσεις στις περιοχές της πάθησης.

Στην περίπτωση της λεύκης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τάντα της Αιγύπτου συνέκριναν την αποτελεσματικότητα της φωτοθεραπείας NB-UVB όταν εφαρμοζόταν ως μεμονωμένη θεραπεία (στην αριστερή πλευρά του σώματος των ασθενών) και όταν εφαρμοζόταν συνδυαστικά με PRP (στη δεξιά πλευρά). Μετά από διάστημα τεσσάρων μηνών, παρατήρησαν ότι στην αριστερή πλευρά είχε σημειωθεί βελτίωση της τάξεως του 10%, ενώ στη δεξιά πλευρά ο επαναχρωματισμός του δέρματος είχε φτάσει το 43,3%. Οι 60 ασθενείς που συμμετείχαν στην κλινική μελέτη, εμφάνιζαν συμμετρικές βλάβες σε όλο το σώμα τους και υποβάλλονταν σε θεραπεία PRP ανά δύο βδομάδες.

«Η θεραπεία PRP σε συνδυασμό με τη φωτοθεραπεία NB-UVB αποτελεί μία απλή, ασφαλή, ανεκτή και οικονομική αγωγή για την αντιμετώπιση της λεύκης. Μειώνει τη διάρκεια της θεραπείας NB-UVB και αναμένεται να αυξήσει τη συμμόρφωση των ασθενών», συμπέραναν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Journal of Cosmetic Dermatology”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτοθεραπεία NB-UVB με τη χρήση του Excimer Light αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της λεύκης, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε εδώ.

Παρόμοια άρθρα