Πώς αντιμετωπίζουμε την ψωρίαση στα χέρια;

Η ψωρίαση φθάνει στα… άκρα!

Η ψωρίαση στα χέρια αντιπροσωπεύει περίπου το 12-16% των περιπτώσεων ψωρίασης. Θεωρείται ανθεκτική ακόμη και σε εντατική θεραπεία, καθώς τα χέρια είναι πλήρως εκτεθειμένα σε διάφορες καθημερινές δραστηριότητες και η προστασία τους δεν είναι πάντα εφικτή. Επιπλέον, καθώς τα χέρια είναι ορατά σε σχέση με άλλα μέρη του σώματος, τα ίχνη της ψωρίασης είναι άμεσα αντιληπτά από τον κοινωνικό περίγυρο του ασθενή με αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του και στην ψυχολογία του. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν σημαντική δυσλειτουργία στην καθημερινότητά τους, η οποία συχνά συνοδεύεται από αίσθημα καύσου ή πόνου.

Τι προκαλεί την ψωρίαση στα χέρια;

Η ψωρίαση είναι μία αυτοφλεγμονώδης νόσος που εκδηλώνεται σε διάφορα μέρη του σώματος και με διαφορετικό βαθμό σοβαρότητας από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η αιτία εμφάνισης της ψωρίασης είναι η υπερβολική ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου. Στα χέρια εκδηλώνεται, συνήθως, μετά από τραυματισμό του δέρματος, μόλυνση ή άλλη πάθηση, όπως η δερματίτιδα. Μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια μια περιόδου με έντονη ψυχοσωματική πίεση. Επίσης, ορισμένα φάρμακα, μπορεί να αποτελέσουν την αφορμή εμφάνισης ψωριασικών βλαβών στα χέρια. Επιπλέον, η ψωρίαση εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα, μπορεί και σε πιο σοβαρή μορφή, σε άτομα που είναι παχύσαρκα, έχουν μεταβολικό σύνδρομο, καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ ή είναι δεινοί καπνιστές.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Ψωρίαση στα χέρια και συμπτώματα

Όπως και σε άλλα μέρη του σώματος, η ψωρίαση στα χέρια μπορεί να προκαλέσει διάφορες βλάβες στο δέρμα. Οι ψωριασικές βλάβες ποικίλουν σε χαρακτηριστικά. Μπορεί να διακρίνονται από παχιές, υπερκερατωτικές πλάκες μέχρι και από φλύκταινες. Συνήθως, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρό δέρμα με λευκόχροες φολιδώδεις επιφάνειες (ψωρίαση κατά πλάκας). Οι βλάβες της ψωρίασης μπορεί να συνοδεύονται από πόνο, κνησμό ή να εμφανίζουν αιμορραγία. Εάν η ψωρίαση είναι φλυκταινώδης, τότε τα χέρια παρουσιάζουν πληγές με πύον. Επιπλέον, εάν παράλληλα με την ψωρίαση υπάρχει και ψωριασική αρθρίτιδα, τότε οι αρθρώσεις στα χέρια μπορεί να πονούν και να είναι πρησμένες.

Αντιμετώπιση της ψωρίασης στα χέρια

Ανάλογα με τον βαθμό σοβαρότητας της ψωρίασης και τις ανάγκες του ασθενή, η ψωρίαση στα χέρια αντιμετωπίζεται αυστηρά ανά περίπτωση με σύγχρονες δερματολογικές μεθόδους. Καθώς η ψωρίαση είναι χρόνια νόσος, στόχος του θεραπευτικού πλάνου είναι η διατήρηση της νόσου σε ύφεση όσο το δυνατόν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η ψωρίαση στα χέρια αντιμετωπίζεται με συνδυασμό μεθόδων, όπως φωτοθεραπεία με τοπική αγωγή, συστηματική θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες. Η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος θεωρείται μέθοδος πρώτης γραμμής, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί στην πάσχουσα περιοχή στο ιατρείο ή στο σπίτι με την ειδική φορητή συσκευή. Κάθε συνεδρία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και προτείνεται για όλες τις ηλικίες, ακόμη και για παιδιά. Είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος και εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης της ψωρίασης για ασθενείς που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να λαμβάνουν φάρμακα. Με την φωτοθεραπεία επιβραδύνεται η διαδικασία ενεργοποίησης παραγωγής κυττάρων και αποκαθίσταται η υπάρχουσα φλεγμονή στο δέρμα.

Συμβουλές φροντίδας για χέρια με ψωρίαση

Όπως συμβαίνει με όλες τις μορφές ψωρίασης, οι εξάρσεις της νόσου προκαλούνται από διάφορους παράγοντες, όπως άγχος, λήψη ορισμένων φαρμάκων, τραυματισμοί του δέρματος, αλλεργίες, διατροφή, καιρικές συνθήκες, κάπνισμα ή αλκοόλ. Η πρόληψη των τραυματισμών των χεριών είναι πολύ σημαντική εάν έχετε ψωρίαση. Φορέστε γάντια ή άλλα προστατευτικά αξεσουάρ όποτε είναι δυνατόν, ακόμα και όταν κάνετε καθημερινές οικιακές εργασίες, όπως πλύσιμο πιάτων ή καθάρισμα στον κήπο. Οι νέες ψωριασικές βλάβες μπορούν να αναπτυχθούν μετά από τραυματισμό, μώλωπα ή κάψιμο, μία κατάσταση γνωστή ως φαινόμενο Keobner. Επίσης, η μείωση του στρες, η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα συμπτώματα της νόσου υπό έλεγχο.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Παρόμοια άρθρα