Είναι η ακμή σου φαγεσωρική;

Η ακμή επηρεάζει περίπου το 80% των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, αλλά ποτέ με την ίδια μορφή. Άλλοτε εκδηλώνεται στο δέρμα με φλεγμονή και άλλοτε όχι. Πώς θα καταλάβεις τι είδους ακμή έχεις; Μπορείς να αναγνωρίσεις αν η ακμή σου είναι φαγεσωρική; Και τι είδους θεραπεία θα πρέπει να αναζητήσεις;

Αρχικά, για να καταλάβουμε τον τύπο της φαγεσωρικής ακμής, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πώς αναπτύσσεται η ακμή. Το δέρμα μας αποτελείται από χιλιάδες πόρους, κυρίως ορατούς στην πλάτη, το στήθος, το πρόσωπο και το λαιμό. Σε φυσιολογικές συνθήκες, τα νεκρά κερατινοκύτταρα συγκεντρώνονται στους πόρους του δέρματος, μετά ανεβαίνουν στην επιφάνεια και τελικά αποβάλλονται από το δέρμα. Με τους πόρους του δέρματος συνδέονται οι σμηγματογόνοι αδένες που παράγουν μια λιπαρή ουσία, το σμήγμα, το οποίο βοηθάει στη διατήρηση της ενυδάτωσης των κυττάρων του δέρματος.

Όταν παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα σμήγματος, αυτή συσσωρεύεται μέσα στους πόρους, εγκλωβίζει τα νεκρά κύτταρα και έτσι δημιουργείται ένα μείγμα που φράζει στους πόρους. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί η ακμή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση των πόρων και ρήξη του τοιχώματός τους. Αν συμβεί αυτό, τότε κάποια βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στο περιβάλλον δέρμα (προπιονοβακτηρίδιο της ακμής) εισέρχονται στους πόρους και προκαλούν φλεγμονώδεις ακνεϊκές βλάβες.

Έτσι, μέσα στους φραγμένους πόρους εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα της ακμής. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει ακμή κατά την εφηβεία, μία κατάσταση η οποία θεωρείται φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξής τους. Ωστόσο, σε μερικούς, η ακμή μπορεί να εκδηλώνεται χωρίς φλεγμονή, ενώ σε κάποιους άλλους να παρουσιάζει στάδια σοβαρής επιδείνωσης.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Τι είναι η φαγεσωρική ακμή

Η ακμή εκδηλώνεται στο δέρμα με διάφορες μορφές, που η καθεμιά χαρακτηρίζεται από διαφορετικά συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την ακμή περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Λευκά στίγματα
  • Μαύρα στίγματα
  • Φλύκταινες
  • Βλατίδες
  • Κύστεις
  • Οζίδια

Αν και υπάρχουν διάφοροι τύποι ακμής, η ακμή με βάση τα συμπτώματα, αν είναι φλεγμονώδη ή όχι, χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: την μη φλεγμονώδη ακμή και την φλεγμονώδη ακμή. Η μη φλεγμονώδης ακμή χαρακτηρίζεται από φαγέσωρες, οι οποίοι μπορεί να είναι ανοιχτοί ή κλειστοί. Τα μαύρα στίγματα, με βάση τον ιατρικό τους όρο, είναι οι ανοιχτοί φαγέσωρες και ομοίως, τα λευκά στίγματα είναι οι κλειστοί φαγέσωρες. Συνεπώς, η φαγεσωρική ακμή είναι η ακμή με φαγέσωρες.

  • Κλειστοί φαγέσωρες (λευκά στίγματα)

Πρόκειται για μικροσκοπικές κηλίδες στο δέρμα, υπόλευκες ή στο χρώμα του δέρματος. Έχουν συνήθως λευκό, κυκλικό κέντρο που περιβάλλεται από ερυθρό φωτοστέφανο. Μέσα από έναν κλειστό φαγέσωρα μπορεί να εκβάλλει μια τρίχα ή μπορεί να είναι εγκλωβισμένη μέσα σε αυτόν. Η επιδερμίδα γύρω του μπορεί να είναι τεντωμένη ή με ελαφριές ζάρες, ειδικά αν ο φαγέσωρας είναι διογκωμένος.

  • Ανοικτοί φαγέσωρες (μαύρα στίγματα)

Τα μαύρα στίγματα είναι μικρές, μαύρες ή σκουρόχρωμες “τελείες” στο δέρμα, ελαφρά προεξέχουσες, με το κέντρο τους πιο σκούρο από την γύρω περιοχή. Πολλοί βλέποντας τα μαύρα στίγματα στο δέρμα τους πιστεύουν ότι είναι ρύποι. Η αλήθεια είναι ότι τα μαύρα στίγματα είναι λευκά στίγματα που έχουν ανοίξει και έχουν διευρυνθεί και καθώς έχουν έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα έχει σκουρύνει το χρώμα τους. Η όψη της επιδερμίδας γύρω από έναν ανοικτό φαγέσωρα είναι συνήθως κανονική.

Μην πιέζετε τους φαγέσωρες με τα δάχτυλα

Η εξαγωγή των μαύρων και λευκών στιγμάτων από το δέρμα πιέζοντάς τα με τα δάχτυλα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη και να επιδεινώσει την ακμή. Τα τοιχώματα των τριχοθυλακίων που βρίσκονται μέσα στους φαγέσωρες μπορούν να σπάσουν αρκετά εύκολα και η ρήξη τους να ανοίξει δίοδο στα βακτήρια να εισέλθουν στους πόρους του δέρματος και να οδηγήσουν σε φλεγμονή της ακμής με πιθανότητα να προκαλέσει:

  • Ουλές ακμής
  • Ακμή σοβαρότερης μορφής
  • Επώδυνη ακμή
  • Μόλυνση στο δέρμα

Πώς θεραπεύεται η φαγεσωρική ακμή

Αρχικά, για την αποτελεσματική θεραπεία της ακμής, οποιασδήποτε μορφής, είναι σημαντικό να διαγνωστεί σωστά ο τύπος της ακμής. Στην περίπτωση της φαγεσωρικής ακμής, η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την δερματοσκόπηση μάς βοηθούν να αξιολογήσουμε σωστά τα συμπτώματα και να διακρίνουμε αν οι φαγέσωρες συνυπάρχουν με φλεγμονώδεις βλάβες, όπως για παράδειγμα σπυράκια με πύον (φλύκταινες) ή κόκκινα σπυράκια (βλατίδες). Στη συνέχεια, ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα εφαρμόσουμε την κατάλληλη συνδυαστική θεραπεία. Αν η φαγεσωρική ακμή, δεν συνοδεύεται από φλεγμονή, τότε η θεραπεία περιλαμβάνει δερμοαπόξεση, διανοίξεις των πόρων για την εξαγωγή φαγεσώρων, φωτοθεραπεία ή εφαρμογή τοπικών παραγόντων. Σκοπός μας είναι να αφαιρέσουμε τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος, να ρυθμίσουμε την παραγωγή σμήγματος και να αποτρέψουμε την ανάπτυξη βακτηρίων. Γενικά, η έγκαιρη και σωστή θεραπεία της ακμής βελτιστοποιεί το αποτέλεσμα και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης δερματικών αλλοιώσεων και βλαβών, όπως είναι τα σημάδια και οι ουλές ακμής.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Παρόμοια άρθρα