Έκθεση στον ήλιο: Συμβουλές για την προστασία του δέρματος.

Το μαυρισμένο δέρμα μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο λεπτές και εντυπωσιακές. Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες και εγκαύματα εάν δεν είμαστε προσεκτικοί.

Φυσικά, το γεγονός ότι ο ήλιος είναι επικίνδυνος δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλειστούμε σε ένα κλουβί και να μη βγαίνουμε από το σπίτι μας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα με τα επίπεδα ηλιοφάνειας να είναι ιδιαίτερα υψηλά καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου.

Το ηλιακό έγκαυμα είναι η αντίδραση του δέρματος στην υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UVA και UVB), η οποία θεωρείται ο σημαντικότερος περιβαλλοντικός παράγοντας πρόκλησης δερματικού μελανώματος. Μετά από λίγη ώρα έκθεσης στον ήλιο ενεργοποιείται ο μηχανισμός άμυνας του ίδιου του δέρματος ως αυτοπροστασία.

Το κοκκίνισμα, το οποίο προκαλείται λόγω της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, αποτελεί την πρώτη ένδειξη βλάβης και είναι η απόκριση του δέρματος στην υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία. Ως φυσικό επακόλουθο, το δέρμα αρχίζει να χάνει την υγρασία του, κάτι που αντιλαμβανόμαστε ως τράβηγμα του δέρματος.

Παρόλο που το σώμα μας μπορεί να επανορθώσει από μόνο του κάποια μικρή βλάβη, τις περισσότερες φορές η ηλιακή ακτινοβολία που δεχόμαστε είναι πολύ περισσότερη από αυτή που μπορεί να διαχειριστεί ο οργανισμός μας. Μετά το ηλιακό έγκαυμα το δέρμα μας ξεφλουδίζει, αποβάλλοντας έτσι τα κατεστραμμένα από τον ήλιο κύτταρα, τα οποία αντικαθίστανται από νέα υγιή κύτταρα.

Η συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των ηλιακών εγκαυμάτων και της ανάπτυξης δερματικού μελανώματος είναι θετική σύμφωνα με διεθνείς μελέτες. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερα εγκαύματα από τον ήλιο εμφανίσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος. Επιπροσθέτως, η άποψη πολλών δερματολόγων και ερευνητών είναι ότι ο κίνδυνος εμφάνισης δερματικού μελανώματος αυξάνεται ανάλογα με την αθροιστική έκθεση στον ήλιο σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, λόγω της συσσώρευσης της ακτινοβολίας στα κύτταρά μας.

Η πρόληψη αποτελεί σαφώς την καλύτερη προστασία και το πιο απλό και βασικό που μπορούμε να κάνουμε είναι η χρήση αντηλιακού – του κατάλληλου αντηλιακού ανάλογα με τον τύπο του δέρματός μας, ώστε να είμαστε προστατευμένοι από τον ήλιο κάθε ώρα της ημέρας, όλες τις ημέρες του χρόνου. Ο δερματολόγος είναι ο πλέον εξειδικευμένος γιατρός και μπορεί όχι μόνο να σας προσφέρει καθοδήγηση για την αγορά των κατάλληλων προϊόντων προστασίας από τον ήλιο, αλλά και συμβουλές ως προς τον τρόπο και τη συχνότητα εφαρμογής τους.

 

Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση εγκαύματος;

Σε περίπτωση εγκαύματος, δεν πρέπει να τραβάτε το ξεφλουδισμένο δέρμα, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα ήπιο αφρόλουτρο και να διατηρείτε το δέρμα σας όσο το δυνατόν καλύτερα ενυδατωμένο, ώστε να μπορέσει να επανορθώσει τη βλάβη που έχει προκληθεί από τον ήλιο. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκαύματος είναι πιθανό να χρειαστεί να επισκεφθείτε το δερματολόγο σας για πιο εξειδικευμένες συμβουλές. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το δέρμα μας δεν ξεχνάει και η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλεί ευρυαγγείες και κηλίδες, τα οποία αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά μέσω θεραπείας με εξελιγμένα Laser.

 

Πώς μπορώ να προστατεύσω το δέρμα μου;

Παρακάτω αναφέρονται κάποιες συμβουλές για την προστασία του δέρματος… από την κορυφή ως τα νύχια.

 

Κεφάλι

Το κεφάλι μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία και τα μαλλιά δεν μας προστατεύουν όσο μπορεί να νομίζουμε. Επίσης τα μαλλιά μπορεί να κρύβουν σημεία ενδεικτικά για καρκίνο του δέρματος, όπως το μελάνωμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής λόγω δυσκολίας έγκαιρης διάγνωσης και, συνεπώς, αντιμετώπισης.

Προστασία: Καλό είναι να φοράμε καπέλο και να βρισκόμαστε στη σκιά, ιδιαίτερα κατά τις μεσημεριανές ώρες, όταν ο ήλιος είναι πιο επικίνδυνος. Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη σε περίπτωση τριχόπτωσης.

 

Πρόσωπο

Σκεφτείτε ότι οι ρυτίδες και οι κηλίδες του προσώπου είναι η απεικόνιση της βλάβης που προκαλεί ο ήλιος σε αυτό. Το δέρμα μας δεν ξεχνάει την έκθεση στον ήλιο και το μελάνωμα μπορεί να προσβάλει διάφορα σημεία του προσώπου που είναι περισσότερο εκτεθειμένα, όπως τα χείλη, το επάνω μέρος των αυτιών και η μύτη.

Προστασία: Πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA και UVB) σε καθημερινή βάση. Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε λίγο αντηλιακό στα αυτιά σας και να χρησιμοποιείτε αντηλιακό για τα χείλη σας.

 

Πλάτη

Η πλάτη μας είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στο μελάνωμα, ειδικά μεταξύ των ανδρών που συνηθίζουν να κυκλοφορούν χωρίς μπλούζα κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Προστασία: Φορέστε ένα βαμβακερό μπλουζάκι και αντηλιακό, ιδιαίτερα κατά τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο δυνατός και επικίνδυνος. Ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειας σας ή κάποιο φίλο να σας βοηθήσει να εφαρμόσετε το αντηλιακό σε όλη την πλάτη σας.

 

Χέρια και Πόδια

Τα χέρια και τα πόδια μας είναι σχεδόν πάντα εκτεθειμένα στον ήλιο το καλοκαίρι και πρέπει να τα προστατεύουμε ιδιαίτερα. Επίσης αποτελούν σημεία του σώματός μας που πολλές φορές ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό.

Προστασία: Μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό στα χέρια και στα πόδια σας… Το καλοκαίρι δέχονται πάρα πολύ ηλιακή ακτινοβολία καθώς είναι συνεχώς εκτεθειμένα στο ήλιο.

Ο δερματολόγος είναι ο πλέον εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας και μπορεί να σας κατευθύνει ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό, ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες του δέρματός σας.

 

Παρόμοια άρθρα