ΨΩΡΙΑΣΗ: ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ

Η φωτοθεραπεία αποτελεί την πλέον αποτελεσματική και ασφαλή μέθοδο για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, με ή χωρίς φάρμακα, στο ιατρείο ή στο σπίτι.

Εστιασμένη φωτοθεραπεία με Excimer Light (για ψωρίαση εντοπισμένη σε ορισμένα σημεία του σώματος) και καμπίνα Waldmann (για ψωρίαση διάσπαρτη σε όλο το σώμα)

Πλεονεκτήματα:

  • Φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος
  • Ιδιαίτερα αποτελεσματική
  • Υψηλό επίπεδο ικανοποίησης ασθενών
  • 100% ανώδυνη θεραπεία
  • Κλινικά αποδεδειγμένη δράση
  • Ασφαλής και ακριβής εφαρμογή
  • Σύντομη διάρκεια συνεδρίας
  • Χωρίς αποθεραπεία

Το κύριο πλεονέκτημα της φωτοθεραπείας για την ψωρίαση είναι η σταθερότητα του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Στα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics) εφαρμόζεται η εστιασμένη φωτοθεραπεία με Excimer Light (308 nm) και η ολόσωμη φωτοθεραπεία στην πλέον εξελιγμένη καμπίνα Waldmann. Επιπλέον, με τη σωστή εκπαίδευση και καθοδήγηση του ασθενούς, δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής της φωτοθεραπείας και στο σπίτι.

Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για εφαρμογή φωτοθεραπείας

H φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος είναι κατάλληλη τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά με ψωρίαση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ψωρίασης επιλέγεται ο κατάλληλος τύπος φωτοθεραπείας: είτε σε ολόκληρο το σώμα εντός της καμπίνας Waldmann, είτε στοχευμένα μέσω της συσκευής Excimer Light, όταν η ψωρίαση είναι εντοπισμένη σε μικρές περιοχές του δέρματος.

Παράλληλα με τη φωτοθεραπεία και ανάλογα με την περίπτωση κάθε ασθενούς, μπορεί να γίνει τοπική εφαρμογή με διάφορα σκευάσματα ή να χορηγηθούν φάρμακα από το στόμα ή υποδόρια. Τα τοπικά σκευάσματα εφαρμόζονται μετά την ολοκλήρωση της φωτοθεραπείας στις προσβεβλημένες περιοχές του δέρματος.

Η χορήγηση συστηματικών φαρμάκων – όπως η κυκλοσπορίνη, η μεθοτρεξάτη, η ασιτρετίνη, η σεκουκινουμάμπη – ή βιολογικών παραγόντων, συνδυαστικά με τη φωτοθεραπεία, μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί επίσης, ότι η φωτοθεραπεία αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που δεν έχουν ανοχή στη συστηματική φαρμακευτική αγωγή (δηλαδή ασθενείς που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πάρουν φάρμακα) λόγω κάποιας άλλης υποκείμενης πάθησης ή δυνητικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των φαρμάκων. Επιπλέον η φωτοθεραπεία αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που είχαν εμφανίσει στο παρελθόν τοξικότητα από κάποιο φάρμακο ή σε περιπτώσεις αναποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής αγωγής.

Κλείστε τώρα ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Τύποι φωτοθεραπείας για την αντιμετώπιση της ψωρίασης

Στα ιατρεία μας εφαρμόζουμε φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος. Είναι η πλέον αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της ψωρίασης και επιτυγχάνονται βέλτιστα αποτελέσματα με το μικρότερο δυνατό αριθμό θεραπευτικών συνεδριών.

Γενικά, υπάρχουν δύο είδη θεραπευτικών σχημάτων με φωτεινή ενέργεια: 

 • η έκθεση σε φωτεινή ενέργεια ευρέος φάσματος  με μήκη κύματος μεταξύ 290 nm και 320 nm, και
 • η έκθεση σε φωτεινή ενέργεια στενού φάσματος (narrow-band, ΝΒ) με μήκη κύματος μεταξύ 311 nm και 313 nm.

H κύρια διαφορά μεταξύ αυτών είναι ότι οι λυχνίες που εκπέμπουν φως στενού φάσματος απελευθερώνουν φως με μικρότερο μήκος κύματος. Η χρήση της φωτεινής ενέργειας στενού φάσματος έχει ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του ’80 και έχει αποδειχθεί ταχύτερα αποτελεσματική σε σχέση με την ευρέος φάσματος για την αντιμετώπιση της ψωρίασης. 

Φωτοθεραπεία Ψωρίασης Με ή Χωρίς Φάρμακα

Φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος

Η φωτοθεραπεία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της ψωρίασης μέσω της χρήσης μιας πηγής φωτός που εκπέμπει φωτεινή ενέργεια στενού φάσματος (narrow-band, ΝΒ). Το δέρμα εκτίθεται στο φως με ελεγχόμενο τρόπο και τα μήκη κύματος στενού φάσματος διεισδύουν σε αυτό μειώνοντας τον ταχύ ρυθμό συσσώρευσης των κυττάρων στην επιδερμίδα. Η τακτική έκθεση του δέρματος στην κατάλληλη ποσότητα μονοχρωματικού φωτός στενού φάσματος μπορεί να εξαλείψει ή να αποτρέψει τις εξάρσεις των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Επιπλέον, η έκθεση στη φωτεινή ενέργεια στενού φάσματος βοηθά το δέρμα να παράγει Βιταμίνη D, ένα θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής.

Ψωρίαση και έξαρση

Τρόπος εφαρμογής της φωτοθεραπείας

Ανάλογα με την εμφάνιση της ψωρίασης στο δέρμα σας καθορίζονται οι περιοχές που πρέπει να εφαρμοστεί η θεραπεία. Εάν πρόκειται για περιορισμένη ψωρίαση σε λίγα σημεία του δέρματος τότε επιλέγεται το 308 nm Excimer Light, ενώ εάν πρόκειται για εκτεταμένη ψωρίαση τότε η συνιστώμενη επιλογή είναι η φωτοθεραπεία στην καμπίνα Waldmann. Η δοκιμασμένη και αξιόπιστη καμπίνα φωτοθεραπείας Waldmann εξασφαλίζει την ασφαλή ομογενή εφαρμογή της θεραπείας σε ολόκληρο  το σώμα. Ο χρόνος έκθεσης του ασθενούς σε στενού φάσματος φωτεινή ενέργεια είναι συγκεκριμένος, από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά.

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της φωτοθεραπείας είναι η ευελιξία της θεραπείας, καθώς μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και στη διάρκεια ενός σύντομου διαλείμματος από την εργασία σας. Αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία, πάντα υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, μπορείτε να επιστρέψετε αμέσως στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Κλείστε τώρα ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Πόσες θεραπείες απαιτούνται για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Η φωτοθεραπεία συνήθως εφαρμόζεται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά εντός 4-6 εβδομάδων. Εφόσον ακολουθήσετε το πρόγραμμα θεραπευτικών συνεδριών, που θα καθοριστεί από το δερματολογικό ιατρείο μας, θα έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τι αποτελέσματα μπορείτε να αναμένετε;

Η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως τα συμπτώματα της ψωρίασης στο δέρμα σας. Αυτό ισχύει για την πλειοψηφία των ασθενών με ψωρίαση που ακολουθούν πρόγραμμα φωτοθεραπείας.

Υπάρχουν κίνδυνοι ή παρενέργειες;

Η έκθεση στη φωτεινή ενέργεια που προέρχεται από το φυσικό ηλιακό φως, αλλά και από το solarium, δεν είναι ελεγχόμενη και μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές βλάβες, γήρανση του δέρματος ή ακόμα και σε δερματικό καρκίνο. Αντιθέτως, στη φωτοθεραπεία η έκθεση στο μονοχρωματικό φως στενού φάσματος είναι πλήρως ελεγχόμενη και προσαρμόζεται ανάλογα με την πρόοδο των συμπτωμάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί ήπιο ερύθημα ή μαύρισμα του δέρματος και ήπιος ερεθισμός ή κνησμός. Το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό του δερματολογικού ιατρείου μας θα σας καθοδηγήσει για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων, εφόσον προκύψουν.

Φωτοθεραπεία με Excimer Light

Το μήκος κύματος του Excimer Light είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των ευαίσθητων στη φωτεινή ενέργεια δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση. Χρησιμοποιεί μονοχρωματικό φως με μήκος κύματος 308 nm και στοχεύει συγκεκριμένα τις βλάβες του δέρματος, αφήνοντας άθικτους τους παρακείμενους φυσιολογικούς ιστούς, εξασφαλίζοντας απόλυτη ασφάλεια και προστασία του υγιούς δέρματος.

Το Excimer Light κατευθύνει το φως μέσω σύντομων παλμών μόνο στην προσβεβλημένη περιοχή του δέρματος. Έτσι επιτυγχάνεται θεραπεία των πασχόντων περιοχών χωρίς να εκτίθεται το υπόλοιπο δέρμα. Αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν την πλέον ασφαλή, αποτελεσματική και με υψηλή ακρίβεια θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, μειώνοντας ορατά ή εξαλείφοντας πλήρως τις επίμονες πλάκες κατά την ολοκλήρωση του κύκλου θεραπευτικών συνεδριών.

ψωρίαση

Εφαρμογή της φωτοθεραπείας στο σπίτι

Στα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics παρέχουμε την δυνατότητα εφαρμογής της θεραπείας κατ΄ οίκον  χάρη στις ειδικές συσκευές φωτοθεραπείας που διαθέτουμε. Για να επιτευχθεί αυτό, προσφέρουμε κατάλληλη καθοδήγηση του ασθενούς και μηνιαία ιατρική παρακολούθηση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να μην κάνουν τακτικές επισκέψεις στο ιατρείο, κάτι ιδιαίτερα βολικό για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, για άτομα που  αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κίνηση ή την μετακίνηση, αλλά και για πολυάσχολους με περιορισμένο χρόνο για συχνές επισκέψεις στα ιατρεία μας.

Κλείστε τώρα ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Δείτε επίσης: