ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΨΩΡΙΑΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η διάγνωση της ψωρίασης στα παιδιά συχνά είναι δύσκολη, καθώς οι δερματικές βλάβες μπορεί να μην μοιάζουν με τις ψωριασικές πλάκες που παρατηρούνται στους ενήλικες. Τα μωρά είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ψωρίαση, ωστόσο αυτό συμβαίνει περιστασιακά. Αν το παιδί σας έχει επίμονο εξάνθημα ή κάποιου άλλου είδους αλλαγή στο δέρμα του, πρέπει να συμβουλευτείτε έγκαιρα εξειδικευμένο δερματολόγο ώστε να γίνει σωστή διάγνωση.

7ed8aab293b0a4856176eb0cfed08e5f

Τα σημάδια της ψωρίασης στα παιδιά

Τα συμπτώματα της ψωρίασης σε ένα παιδί περιλαμβάνουν:

  • Αποχρωματισμένα και τραχιά νύχια στα χέρια ή στα πόδια.
  • Παχιά, γυαλιστερά, φολιδωτά μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής, τα οποία επιμένουν παρά τις προσπάθειές σας να απαλλαγείτε από αυτά.
  • Έντονα κόκκινες περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, στη βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα στους γλουτούς. Σε αντίθεση με τις κοκκινίλες από τις πάνες, οι περιοχές μπορεί να είναι γυαλιστερές και να μην  ανταποκρίνονται στη θεραπεία.
  • Οι βλάβες μπορεί να έχουν τη μορφή ψωριασικής πλάκας που εμφανίζεται στους ενήλικες. Είναι πιο συχνή στον κορμό, τα χέρια και τα πόδια, έχει ασημί χρώμα, αποτελείται από λέπια και προκαλεί φαγούρα.
  • Το δέρμα παρουσιάζει σκασίματα, φλεγμονή και κοκκινίλες.

Τα παιδιά μπορούν επίσης να αναπτύξουν ψωριασικές βλάβες, που μοιάζουν με μικρές κόκκινες κουκίδες. Αυτός ο τύπος της ψωρίασης ονομάζεται σταγονοειδής και είναι πιο συχνός στα παιδιά παρά στους ενήλικες. Οι σταγονοειδείς ψωριασικές βλάβες εμφανίζονται συχνότερα στον κορμό.

Συνήθως η ψωρίαση αναπτύσσεται μέσα σε μια εβδομάδα ή δύο μετά από μια μόλυνση. Λοιμώξεις στα αυτιά, στο ανώτερο αναπνευστικό και βρογχίτιδα μπορεί να εμφανιστούν πριν από την έναρξη των βλαβών στο 30-50% των παιδιών που προσβάλλονται από την νόσο.

Μερικά παιδιά μπορεί να αναπτύξουν ψωριασικές βλάβες σε μια περιοχή που έχει ήδη τραυματιστεί. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας έχει υποστεί προηγουμένως ένα έγκαυμα, οι ψωριασικές βλάβες μπορεί να αναπτυχθούν σε εκείνο το σημείο. Η εμφάνιση ψωριασικών αλλοιώσεων μετά από έναν τραυματισμό είναι γνωστό ως «φαινόμενο Koebner».

Η φωτοθεραπεία κατάλληλη και για μικρά παιδιά

Η φωτοθεραπεία με στενού φάσματος ενέργεια μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια ακόμη και σε παιδιά μικρής ηλικίας. Στα δερματολογικά ιατρεία μας, μπορεί να επαναλαμβάνεται 2-3 φορές την εβδομάδα ώστε το επιθυμητό αποτέλεσμα να έρθει νωρίτερα. Οι περιοχές που ανταποκρίνονται ταχύτερα στη φωτοθεραπεία είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, ο κορμός και τα άνω άκρα.

mother-child-hands_750

Έχω ψωρίαση – Θα έχουν και τα παιδιά μου;

Εάν έχετε ψωρίαση, τα παιδιά σας έχουν υψηλότερο του μέσου όρου κίνδυνο να αναπτύξουν την νόσο κάποια στιγμή στη ζωή τους, καθώς υπάρχει κληρονομικότητα.

Εάν ο ένας γονέας έχει ψωρίαση, υπάρχει πιθανότητα 1 στις 10 να εμφανιστεί στα παιδιά του ψωρίαση. Αν έχουν και οι δύο γονείς, τότε η πιθανότητα είναι 1 στις 2.

 

 

Δείτε επίσης:

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification