ΧΛΑΜΥΔΙΑ:TΑ ΠΙΟ ΚΟΙΝΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Τα χλαμύδια προσβάλλουν άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιακών ομάδων, αν και παρατηρούνται συχνότερα στις γυναίκες νεαρής ηλικίας.

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια είναι μια νόσος είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη, αρκεί να διαγνωστεί, καθώς τείνει σε μεγάλο ποσοστό ασθενών να περνάει απαρατήρητη. Αν και σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα εμφανίζονται 5 με 20 ημέρες από τη στιγμή της μόλυνσης, πολλοί άνθρωποι – περίπου το 75% των γυναικών και το 50% των αντρών – παραμένουν ασυμπτωματικοί με αποτέλεσμα η νόσος να εξελίσσεται ανενόχλητη, απειλώντας τους ακόμα και με στειρότητα.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Τα χλαμύδια προκαλούνται από ένα βακτήριο που λέγεται Chlamydia trachomatics και μεταδίδονται με την κολπική, στοματική και πρωκτική συνουσία. Είναι επίσης δυνατή η μετάδοση του βακτηρίου από τη μητέρα στο μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού. Στην περίπτωση αυτή, το νεογνό μπορεί να παρουσιάσει πνευμονία ή σοβαρή οφθαλμική μόλυνση.

Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες που μπορεί να ευνοήσουν την μετάδοση των χλαμυδίων είναι:

• η νεαρή ηλικία (κάτω των 24 ετών)
• ο μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων
• η μηδαμινή ή μη-συχνή χρήση προφυλακτικού
• το ιστορικό σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων

Τις πρώτες μέρες, η μόλυνση από τα χλαμύδια συνήθως δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι.

Τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως μία με τρεις βδομάδες μετά την αρχική έκθεση του οργανισμού στο ένοχο βακτήριο. Ακόμα και τότε όμως, μπορεί τα συμπτώματα να είναι τόσο ήπιας μορφής που να περάσουν απαρατήρητα από τον ασθενή. Τα κυριότερα σύμπτωματα είναι:

  •  πόνος κατά την ούρηση
  •  άλγος στην κάτω κοιλιακή χώρα
  •  κολπικές εκκρίσεις στις γυναίκες
  •  εκκρίσεις από το πέος στους άντρες
  •  πόνος κατά τη σεξουαλική διείσδυση στις γυναίκες
  •  πόνος στους όρχεις στους άντρες

Τα χλαμύδια μπορούν να διαγνωστούν με την εξέταση δείγματος από:

• Έκκριμα: Στις γυναίκες, τα χλαμύδια μπορούν να διαγνωστούν με την καλλιέργεια δείγματος από τις εκκρίσεις του κόλπου. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του συνηθισμένου τεστ ΠΑΠ. Στους άντρες, το αντίστοιχο δείγμα λαμβάνεται από την ουρήθρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ληφθεί έκκριμα και από τον πρωκτό.
• Ούρα: Σε κάποιες περιπτώσεις, τα χλαμύδια μπορούν να εντοπιστούν και μέσω εξέτασης ούρων.

Θεραπεία και Φάρμακα

Η θεραπεία βασίζεται σε αντιβιοτικά φάρμακα (της οικογένειας των μακρολίδων και των τετρακυκλίνων), που μπορεί να χορηγηθούν σε μία δόση ή σε πολυήμερη αγωγή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση υποχωρεί μέσα σε μία με δύο βδομάδες. Στο διάστημα αυτό, συστήνεται η σεξουαλική αποχή. Είναι απαραίτητο να ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή και ο ερωτικός σύντροφος, ακόμα κι αν δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Διαφορετικά, η μόλυνση μπορεί να μεταδίδεται από τον έναν σύντροφο στον άλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι έχουν διαγνωστεί στο παρελθόν με χλαμύδια και έχουν ακολουθήσει θεραπεία, δεν έχουν αποκτήσει ανοσία απέναντι στην ασθένεια.

Παρά το γεγονός ότι η μόλυνση από χλαμύδια δεν παρουσιάζει συχνά συμπτώματα, την ίδια στιγμή σας απειλεί με σοβαρά προβλήματα υγείας. Συνεπώς, συστήνεται να υποβάλλεστε σε σχετική εξέταση αν:

Είστε γυναίκα, σεξουαλικά ενεργή, έως 25 ετών: Τα χλαμύδια καταγράφονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, οπότε συστήνεται ετήσιος έλεγχος ή κάθε φορά που αλλάζετε ερωτικό σύντροφο.
• Έγκυος: Θα πρέπει να εξεταστείτε για χλαμύδια στο πλαίσιο του πρώτου προγεννητικού ελέγχου. Επαναλάβετε την εξέταση προς τα τέλη της εγκυμοσύνης, αν ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω συχνής αλλαγής ερωτικών συντρόφων.
Ανήκετε στην ομάδα κινδύνου: Θα πρέπει να εξετάζεστε τακτικά αν έχετε πολλούς ερωτικούς συντρόφους ή δεν χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό στις σεξουαλικές σας επαφές. Το ίδιο ισχύει στην περίπτωση που έχετε ιστορικό άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Η θεραπεία κρινεται απαραίτητη καθώς αν τα χλαμύδια δεν θεραπευτούν, μπορεί να οδηγήσουν σε:

Άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις. Όσοι νοσούν από χλαμύδια, έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν και από άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως γονόρροια και HIV (ο ιός που προκαλεί το AIDS).

Πυελική φλεγμονώδης νόσος. Είναι μία μόλυνση που προσβάλλει τη μήτρα και τις σάλπιγγες, και προκαλεί άλγος στην πυελική χώρα και πυρετό. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή της ασθενούς σε νοσοκομείο για ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων. Η πυελική φλεγμονώδης νόσος μπορεί να καταστρέψει τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και τη μήτρα, συμπεριλαμβανομένου του τραχήλου.

Μόλυνση κοντά στους όρχεις. Τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στην επιδιδυμίδα, τον μακρύ περιελιγμένο σωλήνα στο πίσω μέρος κάθε όρχεως.

Μόλυνση στον αδένα του προστάτη. Το βακτήριο μπορεί να επεκταθεί στον προστατικό αδένα των αντρών και να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή, πυρετό και ρίγη, πόνο κατά την ούρηση, και άλγος στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Μόλυνση σε νεογνά. Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί από το κολπικό κανάλι στο μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού, επιφέροντάς του πνευμονία ή σοβαρή οφθαλμική μόλυνση.

Στειρότητα. Η μόλυνση – ακόμα και αυτή που δεν παρουσιάζει συμπτώματα – μπορεί να προκαλέσει ουλές και απόφραξη στις σάλπιγγες, επιφέροντας στειρότητα.

Αντιδραστική αρθρίτιδα. Όσοι νοσούν από χλαμύδια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αντιδραστική αρθρίτιδα, γνωστή και ως σύνδρομο Reiter. Πρόκειται για μία πάθηση που επηρεάζει τη λειτουργία των συνδέσμων, των ματιών και της ουρήθρας.

Η μετάδοση των χλαμυδίων μπορεί να προληφθεί αν:

• Απέχετε από το σεξ ή είστε μονογαμικοί: Η αποχή από το σεξ είναι αναμφίβολα ο ασφαλέστερος τρόπος πρόληψης των χλαμυδίων. Η επόμενη ασφαλέστερη μέθοδος είναι μία ερωτική σχέση στην οποία και οι δύο σύντροφοι είναι μονογαμικοί.
Κάνετε χρήση προφυλακτικού από λάτεξ σε κάθε επαφή: Τα προφυλακτικά μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο της μόλυνσης, αλλά όχι να τον εκμηδενίσουν.
• Υποβάλλεστε σε συχνές εξετάσεις: Αν είστε σεξουαλικά δραστήριοι, και ειδικά αν έχετε πολλούς ερωτικούς συντρόφους, θα πρέπει σε συνεννόηση με τον γιατρό σας να υποβάλλεστε σε τακτικούς ελέγχους για χλαμύδια και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Αποφεύγετε τα συχνά ντους: Στις γυναίκες, τα συχνά ντους μειώνουν τον αριθμό των «καλών» βακτηριδίων που υπάρχουν στον κόλπο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μολύνσεων.

Πότε να επισκεφθείτε το ιατρείο μας

Κλείστε ένα ραντεβού στο ιατρείο μας, αν παρατηρήσετε ασυνήθιστες εκκρίσεις από τον κόλπο ή την ουρήθρα του πέους, ή αν αισθάνεστε πόνο κατά την ούρηση. Επίσης, επισκεφτείτε τον γιατρό μας αν ο ερωτικός σας σύντροφος διαγνωστεί με χλαμύδια, γιατί είναι πιθανό να χρειαστεί να λάβετε αντιβιοτική αγωγή ακόμα και αν δεν έχετε εκδηλώσει συμπτώματα.

 

 

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification