ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ

Off 1

Ο Dr Χριστόφορος Τζερμιάς και ο Dr Leonardo Marini παρουσιάζουν και συζητούν τα αποτελέσματα της μελέτης τους σχετικά με τη χρήση καθοδηγούμενης από φωτόμετρο φθορισμού φωτοδυναμικής θεραπείας (PDT) με εφαρμογή μεθυλ-αμινολεβουλινικού οξέος και κόκκινου/μπλε φωτός για την αντιμετώπιση της μέτριας έως σοβαρής ακμής

PDT article1

Συνοπτική παρουσίαση της μελέτης για την αντιμετώπιση της Ακμής

Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα κέντρο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, της ασφάλειας και της ανεκτικότητας μιας καινοτόμου μεθόδου φωτοδυναμικής θεραπείας (PDT) διαδοχικής εφαρμογής σε πολλαπλά στάδια με χρήση διπλού μήκους κύματος LED (415 nm και 633 nm), με τοπική εφαρμογή μεθυλ-αμινολεβουλινικού οξέος (MAL) ως πρόδρομο της πορφυρίνης για την αντιμετώπιση της ακμής κυρίως της  βλατιδοφλυκταινώδους και της κυστικής ακμής σε ένα δείγμα 39 ασθενών.

Σκεπτικό

Η μελέτη της κλινικής αποτελεσματικότητας μιας εναλλακτικής θεραπευτικής επιλογής για τον έλεγχο της μέτριας-έως-σοβαρής ακμής, η οποία είναι κατάλληλη για άτομα που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να λάβουν φάρμακα από το στόμα.

Μεθοδολογία

Κατόπιν της αρχικής δερματολογικής εκτίμησης της βαρύτητας της ακμής, εφαρμόστηκε ομοιόμορφα κρέμα μεθυλ-αμινολεβουλινικού οξέος (MAL – Metvix 160mg/g) στις προσβεβλημένες περιοχές του δέρματος (χρόνος εφαρμογής υπό κλειστή περίδεση – OCT: 1 ώρα στις περιοχές του προσώπου, 2 ώρες στις περιοχές του σώματος). Η επίδραση της φωτοδυναμικής θεραπείας ήταν δυνατή μέσω της διαδοχικής εφαρμογής μπλε φωτός (415nm) και κόκκινου φωτός (633nm) με 20 λεπτά διάστημα αναμονής μεταξύ των εφαρμογών (SBRR-LED-PDT). Ο φθορισμός της επιφάνειας του δέρματος (SSF) αξιολογήθηκε μέσω της χρήσης ενός φωτόμετρου φθορισμού χειρός was (Fluoderm, Dia-Medico Aps, Δανία) ώστε να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση των επιπέδων φθορισμού πριν και αμέσως μετά την εφαρμογή του φωτός.

Αποτελέσματα

Η βαθμολογία βαρύτητας της ακμής μειώθηκε κλινικά μετά τη διαδοχική εφαρμογή του μπλε και κόκκινου φωτός σε όλες τις υπό θεραπεία ανατομικές περιοχές (p<0,001). Ο φθορισμός της επιφάνειας του δέρματος (SSF) αποδείχθηκε ότι αυξήθηκε σημαντικά κατά την ολοκλήρωση κάθε OCT, επιστρέφοντας στα επίπεδα που είχε πριν την έναρξη της θεραπείας μετά τη διαδοχική εφαρμογή φωτοδυναμικής θεραπείας (p<0,001).

Συμπέρασμα

Η φωτοδυναμική θεραπεία με διαδοχική εφαρμογή μπλε και κόκκινου φωτός με παράλληλο έλεγχο του φθορισμού του δέρματος μπορεί να θεωρηθεί ως αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης, προάγοντας την κλινική ύφεση της μέτριας-έως-σοβαρής φλεγμονώδους ακμής σε διαφορετικές ανατομικές περιοχές και να προτείνεται ως έγκυρη εναλλακτική λύση στα συμβατικά από του στόματος φάρμακα.

 

Δείτε το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στα Αγγλικά εδώ

 

Διαβάστε επίσης:

Η φυσική δερματολογική θεραπεία της Ακμής χωρίς φάρμακα

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification