ΤΟ FAST FOOD «ΘΡΕΦΕΙ» ΤΗΝ ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Off 1

Έρευνά έδειξε ότι το περιβόητο fast food αποτελεί τροφή όχι για το στομάχι, αλλά για τις… αλλεργίες, όπως την ατοπική δερματίτιδα, το άσθμα και τη ρινίτιδα. Οι επιπτώσεις είναι εντονότερες σε παιδιά που τρέφονταν έτσι τρεις ή περισσότερες φορές τη βδομάδα.

fast food και ατοπικη δερματιτιδα featured post

Έναν λόγο παραπάνω έδωσαν στους γονείς οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Όκλαντ για να κρατάνε τα παιδιά τους μακριά από το πρόχειρο και ετοιματζίδικο φαγητό. Όπως έδειξε η έρευνά τους, το περιβόητο fast food αποτελεί τροφή όχι για το στομάχι, αλλά για τις… αλλεργίες, όπως την ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), το άσθμα και τη ρινίτιδα. Οι επιπτώσεις παρατηρήθηκαν εντονότερα στα παιδιά που τρέφονταν κατ’ αυτόν τον τρόπο τρεις ή περισσότερες φορές τη βδομάδα.

Στην ίδια έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Thorax”, οι παιδίατροι του νεοζηλανδικού πανεπιστημίου διαπίστωσαν αντιθέτως ότι η κατανάλωση φρούτων τρεις ή περισσότερες φορές τη βδομάδα έχει αντιθέτως προστατευτική δράση απέναντι στις αλλεργίες. Οι κύριες συγγραφείς της μελέτης, οι καθηγήτριες Ίνες Άσερ και Φιλίππα Έλγουντ, συμφώνησαν ότι τα ευρήματά τους αποδεικνύουν τον τεράστιο αντίκτυπο της υγιεινής διατροφής στη δημόσια υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 319.000 εφήβους (ηλικίας 13-14 ετών) από 107 κέντρα σε 51 χώρες του κόσμου και περισσότερα από 181.000 παιδιά (ηλικίας 6-7 ετών) από 64 κέντρα σε 31 χώρες. Όλοι οι συμμετέχοντες συνέβαλαν επιπλέον στη Διεθνή Μελέτη για το Άσθμα και τις Αλλεργίες στην Παιδική Ηλικία (ISAAC). Πρόκειται για ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα που το διευθύνει το πανεπιστήμιο του Όκλαντ πάνω από 20 χρόνια και αυτή τη στιγμή μετράει τη συμμετοχή 2 εκατομμυρίων παιδιών από περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, κάτι που το καθιστά το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα τέτοιου είδους παγκοσμίως.

Οι έφηβοι και οι γονείς των παιδιών απάντησαν σε πολλά ερωτήματα σχετικά με την ένταση των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας, του άσθματος και της ρινοεπιπεφυκίτιδας, σε σχέση πάντα με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής τους. Οι επιστήμονες εστίασαν στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες – συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας και των επιπτώσεών τους στις καθημερινές δραστηριότητες αλλά και την ποιότητα του ύπνου  – και την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων που έχουν αποδειχτεί κατά καιρούς ότι προστατεύουν ή αντιθέτως βλάπτουν την υγεία. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για το κρέας, το ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, το βούτυρο, τη μαργαρίνη, τους ξηρούς καρπούς, τις πατάτες, το γάλα, τα αυγά και τα μπέργκερ/fast food. Κατά μέσο όρο, οι έφηβοι που κατανάλωναν ετοιματζίδικο φαγητό τρεις ή περισσότερες φορές τη βδομάδα, είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ατοπική δερματίτιδα και άσθμα, ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος για τα παιδιά ηλικίας 6 και 7 χρονών ήταν 27%. Αντιθέτως, η κατανάλωση φρούτων τρεις ή περισσότερες φορές τη βδομάδα έδειξε να μειώνει τον κίνδυνο αλλεργικών εκδηλώσεων κατά 11-14%.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification