ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΣΧΑΛΕΣ ΝΑ ΜΥΡΙΖΟΥΝ

Off 1
iStock 000041048888Medium RapidEye

Για πολλούς η ίδια η λέξη “ιδρώτας” είναι αρκετή για να θυμηθούν ενοχλητικές στιγμές και μυρωδιές που θα προτιμούσαν να έχουν ξεχάσει.

Ο ιδρώτας, που παράγει το σώμα μας με τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες, δεν έχει οσμή. Η μυρωδιά του σώματος οφείλεται σε ειδικούς ιδρωτοποιούς αδένες, τους αποκρινείς, που βρίσκονται κυρίως στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα και εκκρίνουν μια πρωτεΐνη, η οποία, όταν διασπάται από βακτήρια, δημιουργεί την δυσάρεστη οσμή του ιδρώτα.

Οι μασχάλες έχουν εκατομμύρια βακτήρια, καλά και κακά (όπως ο σταφυλόκοκκος ή τα κορυνοβακτηρίδια), καθώς είναι μια περιοχή υγρή, ζεστή και συνήθως σκοτεινή. Ιδανικό περιβάλλον, δηλαδή, για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Ακόμη κι όταν είστε σε φάση χαλάρωσης, τα βακτήρια που βρίσκονται στις μασχάλες αλληλεπιδρούν με την μικροχλωρίδα και “εργάζονται” σκληρά παράγοντας θειοαλκοόλες, κάποιες δύσοσμες ενώσεις με μυρωδιά παρόμοια με του θείου, του κρεμμυδιού ή του κρέατος. Τα μόρια των θειοαλκοόλων εξατμίζονται από τις μασχάλες μέσω του ιδρώτα γεγονός που κάνει τις μασχάλες να μυρίζουν άσχημα.

Τα περισσότερα αποσμητικά φράζουν τους ιδρωτοποιούς αδένες ή εξουδετερώνουν τα βακτήρια στις μασχάλες. Ο φραγμός των ιδρωτοποιών αδένων συχνά οδηγεί σε ερεθισμένο ή πρησμένο δέρμα και με δεδομένη την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου μικροβιώματος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποσμητικά μπορεί να εξουδετερώνουν παράλληλα και τα “καλά” βακτήρια.

Επίσης, συνεχώς ακούγεται η άποψη ότι η μυρωδιά του ιδρώτα οφείλεται στην μη τήρηση κανόνων υγιεινής του σώματος. Πόσοι όμως είναι εκείνοι, που μόλις βγαίνουν από το ντους βιώνουν αμέσως την αίσθηση της ενοχλητικής μυρωδιάς στις μασχάλες; Σίγουρα πολλοί! Αυτό οφείλεται στο ότι η υπερβολική χρήση  σαπουνιών και προϊόντων καθαρισμού οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα! Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, τα επαναλαμβανόμενα καθημερινά ντους και η σχολαστική καθαριότητα εξουδετερώνουν τα καλά βακτήρια και όταν οι μασχάλες είναι ανυπεράσπιστες από αυτά, τα κακά βακτήρια εύκολα αναλαμβάνουν δράση και παράγουν άσχημες οσμές.

Αλλά ακόμη και μετά από ένα ντους, αν το δέρμα δεν στεγνώσει καλά και παραμείνει υγρό, ενθαρρύνεται η ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, που αλληλεπιδρούν με τον ιδρώτα των αποκρινών αδένων για να παράγουν οσμές.

Η άσχημη μυρωδιά του ιδρώτα δεν είναι απαραίτητο να συνδυάζεται με την υπερβολική εφίδρωση. Υπάρχουν άτομα που ιδρώνουν στις μασχάλες πολύ παραπάνω από το κανονικό και ο ιδρώτας τους δεν μυρίζει και άτομα που μυρίζουν άσχημα ενώ ιδρώνουν φυσιολογικά. Και στις δύο περιπτώσεις, είτε πρόκειται για μασχαλιαία υπεριδρωσία είτε για οσμιδρωσία, η επίσκεψη στον δερματολόγο για ενημέρωση και αξιολόγηση είναι απαραίτητη.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification