TΑΤΟΥΑΖ: ΠΟΙΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΦΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Off 1

Μπορεί να διακοσμούν το δέρμα, την ίδια στιγμή όμως απειλούν με αλλεργικές αντιδράσεις, σοβαρές μολύνσεις και ανεπιθύμητες παρενέργειες επεσήμαναν οι δερματολόγοι στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

κινδυνος για την υγεια featured post

Τα τατουάζ μπορεί να διακοσμούν το δέρμα, την ίδια στιγμή όμως απειλούν με αλλεργικές αντιδράσεις, σοβαρές μολύνσεις και ανεπιθύμητες παρενέργειες. Τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να επιφέρουν τα τατουάζ, επεσήμαναν οι δερματολόγοι στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας που διοργανώθηκε φέτος στο Μαϊάμι.

Τονίζοντας ότι η σύνθεση των μελανιών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί εξήγησαν ότι πολλά νέα μελάνια περιέχουν οργανικές αζωτούχες χρωστικές ουσίες και χρώματα βασισμένα στο πλαστικό, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα τυπογραφεία, τις κλωστοϋφαντουργίες και τα βαφεία αυτοκινήτων. Οι δερματολόγοι επεσήμαναν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά σχετικά με το πώς αλληλεπιδρούν αυτά τα νέα χρώματα με το δέρμα, αλλά και όλο το σώμα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανέφεραν συγκεκριμένα ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι η πιο κοινή διαταραχή που σχετίζεται με τα τατουάζ. Η αντίδραση εκδηλώνεται με κνησμό, πρηξίματα ή εξανθήματα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν μέρες, μήνες ή ακόμα και χρόνια και χρήζουν θεραπείας με τοπικά στεροειδή. Υψηλός είναι και ο κίνδυνος των μολύνσεων από τη χρήση μη-αποστειρωμένων εργαλείων ή μολυσμένων μελανιών. Πέρα από τοπικές βακτηριακές μολύνσεις, αναφέρθηκαν και αρκετά περιστατικά μετάδοσης σύφιλης και ηπατίτιδας Β και C.

Οι δερματολόγοι ανέφεραν ακόμα και τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, αφού το τατουάζ μπορεί να καταστήσει δύσκολο τον εντοπισμό αλλαγών στις ελιές που είναι ύποπτες για κακοήθεια. Για τον λόγο αυτό, συνέστησαν την αποφυγή σχεδιασμού των τατουάζ πάνω σε υπάρχουσες ελιές. Στα πλαίσια της αντίδρασης, το τατουάζ μπορεί ακόμα να προκαλέσει ένα οίδημα που να θυμίζει τον τύπο του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. Επειδή είναι δύσκολο να διαχωριστεί από τον καρκίνο του δέρματος, το οίδημα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άσκοπη θεραπεία, βιοψία, ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

«Δεδομένου ότι τα τατουάζ δεν διέπονται από κανέναν κανονισμό, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με τα πιθανά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές σε ό,τι αφορά τα μελάνια και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ. Μίτσι Σινοχάρα, καθηγήτρια Δερματολογίας στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι καταναλωτές τους πιθανούς κινδύνους, να αναφέρουν οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί στον τεχνίτη, και να επισκεφτούν έναν εγκεκριμένο δερματολόγο για μία σωστή διάγνωση και θεραπεία».

Αποκαλύπτοντας ότι πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών ηλικίας 18-25 ετών έχει αποκτήσει τατουάζ, οι δερματολόγοι συνέστησαν σε όλους τους ενδιαφερόμενους να επισκέπτονται επαγγελματίες τεχνίτες και να ελέγχουν ότι τα εργαλεία βρίσκονται σε αποστειρωμένες συσκευασίες. Στην περίπτωση κάποιας αντίδρασης, θα πρέπει να ενημερώσουν τον τεχνίτη, ενώ αν το πρόβλημα επιμείνει για περισσότερο από μία ή δύο βδομάδες, να επισκεφτούν δερματολόγο. Τέλος, τόνισαν ότι τα τατουάζ είναι καλύτερο να αποφεύγονται από όσους υποφέρουν από χρόνιες δερματικές παθήσεις, όπως ψωρίαση, έκζεμα ή τάση χηλοειδών ουλών.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification