Σύσφιξη προσώπου και σώματος

Παρόλο που η δερματική χαλάρωση μπορεί να επιδρά σε ολόκληρο το σώμα μερικές περιοχές, όπως το εσωτερικό των μηρών, η κοιλιά και τα μπράτσα είναι πιο ευαίσθητες.
Το παραπάνω φαινόμενο οφείλεται στη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης από τους ινοβλάστες. Η δομή του δέρματος αλλοιώνεται και τα σημάδια της γήρανσης εμφανίζονται.
Οι μη επεμβατικές συσκευές σύσφιξης των ιστών έχουν τη δυνατότητα επίτευξης βελτίωσης, αλλά το κλειδί είναι η επιλογή των ασθενών.

Οι εφαρμογές αυτές δεν αποσκοπούν στο να αντικαταστήσουν τη ρυτιδεκτομή όταν ο/η ενδιαφερόμενος/η έχει πολύ χαλαρό δέρμα.

Αναμένονται χιλιοστά, όχι εκατοστά βελτίωσης και ενδέχεται να απαιτούνται περισσότερες από μία συνεδρίες. Οσοι έχουν χονδροειδείς ρυτίδες δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιήσουν τις συσκευές αυτές, καθώς (όπως ισχύει κατά τη στιγμή δημοσίευσης του παρόντος κειμένου) δεν μπορούν να αφαιρέσουν τις δυναμικές γραμμές ( που προκαλούνται από την κίνηση των μυών) ή τις βαθιές ρυτίδες από τον ήλιο.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για τη μέθοδο αυτή είναι όσοι έχουν καλή υφή δέρματος, συνήθως μεταξύ 35 και 65 ετών, χωρίς υπερβολικό ή ελάχιστο λιπώδη ιστό στο πρόσωπο. Παρουσιάζουν, και τους ενοχλεί πολύ, η πρόωρη πρόπτωση της κάτω γνάθου, το κρέμασμα του παρειοχειλικού κρημνού, η χαλάρωση των βλεφάρων και του λαιμού.

Καλύτερα φαίνεται να ανταποκρίνεται το δέρμα μεσαίου πάχους που έχει υποστεί μέτρια χαλάρωση, κυρίως λόγω της φθοράς του δέρματος και όχι λόγω του λίπους, το οποίο έλκει προς τα κάτω το δέρμα.

Οι ασθενείς που αξιολογούνται για θεραπεία στο μέτωπο/φρύδι θα πρέπει να μπορούν να κουνήσουν το φρύδι με την άσκηση απαλής πίεσης με το δάχτυλο σε τουλάχιστον 2 mm για να έχει κλινικά σημαντικά αποτελέσματα η θεραπεία.

Όσον αφορά τις θεραπείες για το σώμα, καλύτερα φαίνεται να ανταποκρίνονται η χαλάρωση του δέρματος της κοιλιάς, του πρόσθιου τμήματος των μηρών και του ανώτερου τμήματος στο εσωτερικό των χεριών.

Οι ασθενείς με εμφανείς ραγάδες μπορεί να δουν βελτίωση ως προς τη χαλάρωση.

Όπως με κάθε θεραπεία με laser, τα χρωμοφόρα του δέρματος ενδέχεται να επηρεάζουν το αποτέλεσμα και τους περιορισμούς ως προς τη χρήση τους. Τα laser Nd:YAG μεγάλου παλμού 1064-nm μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους περισσότερους τύπους δέρματος, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται χαμηλότερες πυκνότητες και μεγαλύτεροι παλμοί. Οι ασθενείς με τύπο δέρματος I-IV μπορούν να λάβουν θεραπεία με ασφάλεια εφόσον πληρούν τις κατάλληλες παραμέτρους θεραπείας.

Με τις ραδιοσυχνότητες – RF (μονοπολικές ή διπολικές), επιτυγχάνεται θεραπεία για όλους τους τύπους δέρματος, καθώς έχει βρεθεί ότι η θέρμανση του δέρματος και η ταυτόχρονη ψύξη της επιδερμίδας με τις συσκευές αυτές δεν προκαλούν υπο- ή υπερ-μελάγχρωση όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις παραμέτρους θεραπείας, ακόμη και το καλοκαίρι.

Το κλειδί κατά την προσέγγιση του θέματος της γήρανσης του ασθενούς είναι να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά του ατόμου, ώστε να καθορίσουμε τις διαδικασίες ή τους συνδυασμούς θεραπειών που θα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και να εξασφαλίσουμε ότι αξιολογούνται κατά προτεραιότητα βάσει των επιθυμιών του/της ενδιαφερόμενου/ης.

Μια καλή ιδέα είναι να συζητήσουμε μπροστά σε έναν καθρέφτη όπου θα φαίνονται τα προβληματικά σημεία.

Μερικές φορές θα τραβήξετε προς τα πίσω τα μάγουλά σας και θα πείτε «Αυτό θέλω».

Σε αυτή την περίπτωση, η σύσφιξη του ιστού στο κάτω μέρος του προσώπου μπορεί να αποτελεί μια καλή λύση, εφόσον κατανοείτε ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο σφιχτό ή τέλειο δέρμα όπως όταν το συγκρατούν.

Κάποιες φορές μπορεί να δείξετε μια αυλάκωση πίσω από το σαγόνι ως προβληματική περιοχή. Μπορεί να είναι η έλλειψη όγκου της περιοδοντικής περιοχής που το προκαλεί και όχι η χαλάρωση.

Υπάρχει πάντα η επιλογή να επιλέξουμε τη χρήση fillers αντί για σύσφιξη ή συνδυασμό των δύο μεθόδων.

Δεν υπάρχουν απαιτούμενες εξετάσεις που γίνονται υποχρεωτικά πριν από τις περισσότερες θεραπείες σύσφιξης των ιστών με ραδιοσυχνότητες. Ωστόσο, κάποια από τα βασικά σημεία ως προς το ιστορικό του υποψήφιου περιλαμβάνουν τη φυσιολογική επούλωση των πληγών και την παρουσία οποιονδήποτε παθήσεων που ενδέχεται να επηρεάσουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Οι υποψήφιοι με υπερβολικά κατεστραμμένο από τον ήλιο δέρμα, αυτοί που καπνίζουν και/ή επιδιώκουν να μαυρίσουν, καθώς και τα άτομα με προβλήματα μεταβολισμού ή με το κολλαγόνο δεν αποτελούν τους καλύτερους υποψηφίους. Καλύτερα θα ήταν είτε να αποφευχθεί η συγκεκριμένη θεραπεία, ή ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερες θεραπείες ή να είναι λιγότερη η ανταπόκριση από την αναμενόμενη.

Σημαντικό είναι επίσης να θυμόμαστε καλά την τρισδιάστατη φύση του προσώπου και του λαιμού και του τρόπου που οι διάφορες μέθοδοι θεραπείας, όπως, μεταξύ άλλων, τα laser, τα fillers και τα ενέσιμα σκευάσματα νευροδιαμόρφωσης ( B-word, Dysport) θα μπορούσαν να επηρεάσουν, να συμβάλλουν ή να αντικατασταθούν από την προτεινόμενη θεραπεία σύσφιξης.

Ο ιδανικός υποψήφιος για σύσφιξη δέρματος είναι κάποιος με χαλαρό δέρμα αλλά χωρίς πολύ λίπος. Ταυτόχρονα καλύτερα είναι να αποφεύγονται οι υποψήφιοι με κοίλα μάγουλα ή πολύ λεπτό πρόσωπο. Με τη σύσφιξη του δέρματος, η λιπόσαρκη εμφάνιση που έχουν μπορεί να τους κάνει να φαίνονται ακόμα μεγαλύτεροι σε ηλικία και, παρόλο που το δέρμα γίνεται πιο σφιχτό, το συνολικό αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό. Για τους εν λόγω ασθενείς καλύτερα να χρησιμοποιηθούν πρώτα fillers και, στη συνέχεια, να γίνει επανεκτίμηση ως προς τη χρήση σύσφιξης των ιστών.

Ο υποψήφιος θα πρέπει να ενημερωθεί ότι θα συνεχίσει να μεγαλώνει, όπως θα συνεχιστεί και η διάσπαση του κολλαγόνου καθώς και η επίδραση των δυνάμεων της βαρύτητας.

Θα χρειασθούν συνεδρίες συντήρησης και ανάταξης της προϊούσας γήρανσης.