ΣΥΡΙΓΓΩΜΑΤΑ: ΜΙΚΡΑ ΕΞΟΓΚΩΜΑΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΒΛΕΦΑΡΑ

featured

Τι είναι τα συριγγώματα;

Τα συριγγώματα είναι αβλαβή καλοήθη ογκίδια, που εντοπίζονται συνηθέστερα ως πολλαπλά σε ομάδες, κυρίως στην περιοχή γύρω από τα βλέφαρα και στα ζυγωματικά. Αυτό ωστόσο δεν αποκλείει τον εντοπισμό τους είτε ως μεμονωμένα ογκίδια είτε και σε άλλες περιοχές, όπως το υπόλοιπο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, ο λαιμός, οι μασχάλες, το άνω μέρος του στήθους, ο ομφαλός, η κοιλιά, τα άκρα και τα γεννητικά όργανα.

Εμφανίζονται ως στρογγυλεμένα εξογκώματα (ανυψώσεις του δέρματος που ιατρικά αποκαλούνται βλατίδες) σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους αλλά με σαφώς διακριτά όρια. Έχουν διάμετρο από 1 έως 3 χιλιοστά και απόχρωση ίδια με το χρώμα του δέρματος ή κιτρινωπή, ενώ η κατανομή τους στο δέρμα χαρακτηρίζεται από συμμετρία. Η εμφάνισή τους δε συνοδεύεται από εκδήλωση συμπτωμάτων και θεωρούνται ακίνδυνα.

Πού οφείλονται;

Τα συριγγώματα αποτελούν όγκους των εκκρινών ιδρωτοποιών αδένων, οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το σώμα και είναι αυτοί που εκκρίνουν το γνωστό μας ιδρώτα, υγρό υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, η έκκριση του οποίου συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι εκκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες είναι δομές που εκτείνονται μέχρι την εξωτερική επιφάνεια της επιδερμίδας ώστε να μεταφέρουν και να εκκρίνουν εκεί τον ιδρώτα που παράγουν. Τα συριγγώματα θεωρείται ότι προκύπτουν ως υπερπλασία του τελευταίου τμήματος των αδένων αυτών, το οποίο διασχίζει την επιδερμίδα φτάνοντας στο εξωτερικό της.

Ποιους επηρεάζουν;

Τα συριγγώματα δείχνουν προτίμηση στις γυναίκες κάνοντας συνήθως την εμφάνισή τους από την εφηβική ακόμα ηλικία ή κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Υψηλές πιθανότητες να εμφανίσουν συριγγώματα έχουν επίσης άτομα με ασιατική καταγωγή ή σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Όπως φαίνεται και από την ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού συριγγωμάτων σε κάποιους ασθενείς, στην εκδήλωσή τους φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο και γενετικοί παράγοντες.

Κατά καιρούς προτείνεται επίσης σύνδεση κάποιων ασθενειών με τα συριγγώματα. Μεταξύ αυτών, το σύνδρομο Down είναι αυτό, για το οποίο υπάρχουν οι περισσότερες ενδείξεις συσχέτισης, με ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών του να παρουσιάζει και συριγγώματα. Ενδείξεις, αν και λιγότερο ισχυρές, υπάρχουν και για σχέση της εμφάνισης των συριγγωμάτων με το διαβήτη.

Διάγνωση και θεραπεία των συριγγωμάτων

Η διάγνωση των συριγγωμάτων βασίζεται στην χαρακτηριστική κλινική εικόνα τους, η οποία περιγράφηκε παραπάνω. Ωστόσο, είναι πιθανό αυτή να αποκλίνει σε κάποιες περιπτώσεις. Χρειάζεται επίσης ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποκλειστεί η λανθασμένη διάγνωση των συριγγωμάτων ως ξανθέλασμα ή τριχοεπιθηλίωμα. Σε περίπτωση αβεβαιότητας, η χαρακτηριστική ιστοπαθολογική εικόνα των συριγγωμάτων στο μικροσκόπιο μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση κατόπιν βιοψίας δέρματος του ασθενούς.

Επειδή τα συριγγώματα είναι βλάβες αβλαβείς και ασυμπτωματικές, η θεραπεία τους έχει ως στόχο ένα βελτιωμένο κοσμητικό αποτέλεσμα. Για το σκοπό αυτό, που αποτελεί πάντως σημαντική πρόκληση, χρησιμοποιούνται τόσο θεραπευτικές ουσίες για τοπική εφαρμογή, όπως τα ρετινοειδή, όσο και μέθοδοι καταστροφής των συριγγωμάτων, όπως η διαθερμοπηξία και η εφαρμογή LASER CO2, χωρίς όμως κάποια να είναι σταθερά αποτελεσματική για όλες τις περιπτώσεις. Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα που να υποστηρίζουν την καθιέρωση της τοπικής εφαρμογής θεραπευτικών ουσιών για τα συριγγώματα ενώ, από την άλλη, οι μέθοδοι καταστροφής τους έχουν συχνά παρενέργειες. Ωστόσο, η χρήση LASER CO2, είτε για εξάχνωση είτε σε συνδυασμό με χημικά πίλινγκ είναι για την ώρα η πιο αποδοτική θεραπεία με ανεκτές παρενέργειες που φθίνουν στο χρόνο.

 

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification