ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΙΚΕΣ ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΕΙΣ

σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις

Σμηγματορροϊκές Υπερκερατώσεις

Σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις εμφανίζουν άνδρες και γυναίκες κυρίως μέσης ή και ώριμης ηλικίας, από 50 χρονών και άνω. Σπανιότερες είναι οι εμφανίσεις σε νεότερες ηλικίες, όπως 15-30 χρονών, ενώ πολύ σπάνια εμφανίζεται σε παιδιά. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις οπού γυναίκες εμφάνισαν σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις ατόμων που παρουσίασαν βλάβες έπειτα από θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων.

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι ακίνδυνες βλάβες της επιδερμίδας, ελαφρά προεξέχουσες ή εξογκωμένες με τραχεία επιφάνεια και ποικίλο μέγεθος. Είναι η πιο συχνή δερματική πάθηση καθώς ξεπερνά σε αριθμό περιστατικών το άθροισμα αυτών της ακμής, ροδόχρου και ψωρίασης συνολικά.

Χαρακτηριστικά

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις δεν μεταδίδονται από άτομο σε άτομο και είναι ασυμπτωματικές βλάβες. Περιστασιακά, μετά από τραυματισμό, μπορεί να παρουσιάσουν φαγούρα, αιμορραγία, πόνο, ερυθρότητα ή κρούστα.

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι στρογγυλοί ή ωοδείς καλοήθεις όγκοι του δέρματος κίτρινου, καφέ ή και μαύρου χρώματος με διάμετρο συνήθως 0,5-1cm. Εμφανίζονται ως μεμονωμένη βλάβη ή σε αυξημένο αριθμό.

Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει από 1 έως 100 ή ακόμα και περισσότερες βλάβες οι οποίες πιθανόν να αυξηθούν σε αριθμό και σε όγκο με την πάροδο του χρόνου. Ένα συνηθισμένο μοτίβο εμφάνισης σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων αποτελεί το «χριστουγεννιάτικο δέντρο».

Πως σχηματίζονται

Η ανάπτυξη των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων οφείλεται στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της επιδερμίδας, δηλαδή στην αύξηση του πάχους της κεράτινης στιβάδας, που είναι το πιο επιφανειακό τμήμα της επιδερμίδας. Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτό το τμήμα του δέρματος τα κύτταρα φέρουν πολύ μεγάλη ποσότητα κερατίνης εξαιτίας της οποίας δημιουργείται η σκληρή και ξηρή επιφάνεια των βλαβών. Σε ορισμένες περιπτώσεις η υπερβολική συγκέντρωση κερατίνης δημιουργεί πλάκες από ξηρό δέρμα καλυμμένο με κρούστες.

Αίτια

Η ακριβής αιτία εμφάνισης σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων δεν είναι σαφής. Σαφώς παίζει σημαντικό ρόλο η διαδικασία γήρανσης, ωστόσο δεν αποκλείεται οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις να είναι προϊόν χρόνιας έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, ή να οφείλονται σε γενετική προδιάθεση.

Που εμφανίζονται:

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις εμφανίζονται οπουδήποτε στο σώμα, όπως στην πλάτη, στο στήθος, στο τριχωτό της κεφαλής, στο λαιμό και στο πρόσωπο εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα.

Διάγνωση:

Η κλινική διάγνωση των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων είναι απλή καθώς βασίζεται κυρίως στην εμφάνιση των βλαβών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η εικόνα των βλαβών δεν είναι ξεκάθαρη και δημιουργεί αμφιβολίες για την τελική διάγνωση. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται να γίνει και ιστολογική εξέταση εάν δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της κακοήθειας.

Επί παραδείγματι, τα χειρουργικά μελανώματα επειδή εύκολα μιμούνται την εμφάνιση των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων θα πρέπει να εξετάζονται πιο επισταμένα.

Σύνδρομο LeserTrelat

Σε πάρα πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί ξαφνική αύξηση και ανάπτυξη των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων σε συνδυασμό με κακοήθη όγκο των εσωτερικών οργάνων – Σύνδρομο Leser-Trelat.  Για αυτό ακριβώς το λόγο, το σύνδρομο Leser-Trelat παρά το γεγονός ότι είναι πολύ σπάνιο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις περιπτώσεις ξαφνικής ανάπτυξης πολυάριθμών σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων ώστε να αποκλειστεί ο καρκίνος των εσωτερικών οργάνων. Επιπλέον, θα πρέπει να τονισθεί ότι όσοι πάσχουν από το σύνδρομο  Leser-Trelat  χρειάζεται να παρακολουθούν την εξέλιξη των βλαβών καθώς στην πολλαπλή εμφάνιση ελλοχεύει κίνδυνος υποτροπιασμού.

Τι θα πρέπει να προσέξετε αν έχετε σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις:

  • Σε περίπτωση φλεγμονής συνίσταται η αφαίρεση βλάβης και ιστολογική εξέταση
  • Μην τις πειράζετε (τρίψιμο, ξύσιμο)
  • Μην επιχειρήσετε να τις αφαιρέσετε μόνοι σας
  • Ακόμα και αν «πέσουν» μόνες τους , υπάρχει περίπτωση να ξαναεμφανιστούν
  • Εάν οι βλάβες αλλάξουν χρώμα, ή παρουσιάσουν ξαφνική αύξηση σε αριθμό με κνησμό, επικοινωνήστε με το δερματολόγο μας

Μόνο 10% των πασχόντων από σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις λαμβάνει θεραπεία

Σε πρόσφατη έρευνα αποδείχτηκε ότι μόνο το 10% των ατόμων που πάσχουν από σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις λαμβάνει θεραπεία καθώς δεν γνωρίζει ότι υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης τους.

Στη διαδρομή αναζήτησης της κατάλληλης θεραπείας έχει παρατηρηθεί ότι οι ασθενείς με σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις αισθάνονται άβολα και ενοχλημένοι με τις βλάβες, προσπαθούν να τις κρύψουν (πχ με ρούχα), να τις καλύψουν με make up ή να τις αφαιρέσουν μόνοι τους. Το τελευταίο εκτός του ότι είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, είναι και αναποτελεσματικό καθώς ακόμα και αν η βλάβη «πέσει» μόνη της οι πιθανότητες να εμφανιστεί ξανά είναι αυξημένες.

Για ποιο λόγο οι ασθενείς θέλουν να απαλλαγούν από τις σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις:

  • Αίσθημα ντροπής γιατί οι βλάβες είναι αντιαισθητικές οπτικά και απτικά
  • Οι βλάβες εμφανίζονται σε ενοχλητικά σημεία όπως στο λαιμό
  • Σημάδι γήρανσης
  • Περιορισμός στην ένδυση

LASER CO2: Επιμελής αντιμετώπιση και αφαίρεση των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων χωρίς ουλές και σημάδια

Στα δερματολογικά ιατρεία IQ Intensive Quality Skin Clinics εφαρμόζουμε την πιο αποτελεσματική θεραπεία για την επιτυχή εξάλειψη των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων, την αφαίρεσή τους με LASER CO2.

Το LASER CO2 αποτελεί τη δημοφιλέστερη ιατρική προσέγγιση για την επιμελή αντιμετώπιση και αφαίρεση των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων. Και αυτό συμβαίνει γιατί το LASER δρά επιλεκτικά στο στόχο αφήνοντας ανέπαφη την υγιή περιμετρική περιοχή και στοχεύει στην πλήρη καταστροφή των βλαβών.

Η αντιμετώπιση των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων με LASER CO2 είναι μη επεμβατική, ασφαλής, ανώδυνη και αποτελεσματική, χωρίς τραυματισμούς, ουλές και σημάδια.

Η αφαίρεση σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων με LASER CO2 μπορεί να γίνει επιτυχώς σε μια μόνο συνεδρία στην ασφάλεια του δερματολογικού ιατρείου.