ΣΜΗΓΜΑΤΟΓΟΝΑ ΑΔΕΝΩΜΑΤΑ

Αδενωματα featured article

Τι είναι;

Τα σμηγματογόνα αδενώματα είναι καλοήθεις όγκοι του δέρματος και προκύπτουν ως διαταραχές των σμηγματογόνων αδένων. Πρόκειται συνήθως για βλατίδες (δηλαδή ανυψώσεις του δέρματος) ή όζους (τοπικές διογκώσεις που μοιάζουν με τις βλατίδες αλλά είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος), σαφώς οριοθετημένους, κιτρινίζοντες, ροδαλούς ή στο χρώμα του δέρματος με διάμετρο συνήθως περίπου 5 χιλιοστά, που απαντώνται συχνότερα στο κεφάλι, το λαιμό και τον κορμό. Η κλινική τους εικόνα ωστόσο είναι συχνά δύσκολο να τα διακρίνει από τα σμηγματογόνα ή άλλα καρκινώματα του δέρματος ή άλλες βλάβες των σμηγματογόνων αδένων.

Πώς προκαλούνται;

Τα σμηγματογόνα αδενώματα προκύπτουν, όπως γράφτηκε, ως διαταραχές των σμηγματογόνων αδένων. Επομένως, για να γίνει κατανοητή η παθολογία τους πρέπει πρώτα να γίνει αναφορά σε αυτούς.

Οι σμηγματογόνοι αδένες είναι δομές που συνδέονται συνήθως με τριχοθυλάκια. Κατανέμονται σε όλο το σώμα, με εξαίρεση τα πέλματα και τις παλάμες, αλλά βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στις περιοχές του προσώπου και του τριχωτού της κεφαλής.

Οι αδένες αυτοί εκκρίνουν το σμήγμα, μια λιπαρή ουσία της οποίας η λειτουργία δεν είναι σαφής αλλά θεωρείται ότι λιπαίνει και στεγανοποιεί το δέρμα έχοντας παράλληλα αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και φωτοπροστατευτική δράση. Εντούτοις, υπερέκκριση του σμήγματος δεν είναι επιθυμητή και θεωρείται πως συμβάλλει στην παθογένεση της ακμής.

Το σμήγμα παράγεται από τα ώριμα σμηγματοκύτταρα που βρίσκονται στο κέντρο των σμηγματογόνων αδένων. Αυτά τα ώριμα σμηγματοκύτταρα, προέρχονται με τη σειρά τους από κερατινοκύτταρα, που βρίσκονται στην περιφέρεια των σμηγματογόνων αδένων, μέσα από μια διαδικασία ωρίμανσης που αποκαλείται κυτταρική διαφοροποίηση. Η διαδικασία αυτή, της κυτταρικής διαφοροποίησης, έχει απορρυθμιστεί στην περίπτωση των σμηγματογόνων αδενωμάτων, με τα κερατινοκύτταρα να αυξάνονται σε πλήθος και τα ώριμα σμηγματοκύτταρα που παράγονται από αυτά, να αποτελούν πάνω από 50% του συνόλου των κυττάρων του αδένα, προκαλώντας τη δημιουργία εξογκώματος. Το τι προκαλεί αυτή την απορρύθμιση δεν έχει καταστεί σαφές, όμως είναι αποδεκτό ότι στη ρύθμιση της λειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων σημαντικό ρόλο έχουν τα ανδρογόνα και τα ρετινοειδή.

Ποιους επηρεάζουν;

Τα σμηγματογόνα αδενώματα, όπως και οι άλλοι όγκοι των σμηγματογόνων αδένων είναι σχετικά σπάνια. Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία στους ενήλικες, όμως συνηθέστερα επηρεάζονται οι ηλικιωμένοι.

Ο βασικότερος λόγος που τα άτομα με σμηγματογόνα αδενώματα χρήζουν προσοχής είναι η κλινική σημασία της βλάβης ως ένδειξη πιθανής ύπαρξης του συνδρόμου Muir-Torre. Το σύνδρομο MuirTorre είναι ένα κληρονομικό καρκινικό σύνδρομο, στο οποίο συνυπάρχουν όγκοι των σμηγματογόνων αδένων με κακοήθεις εσωτερικούς όγκους, οι οποίοι επηρεάζουν κατά κύριο λόγο το γαστρεντερικό σύστημα και αρκετά συχνά και το ουρογεννητικό. Στην πραγματικότητα, το σύνδρομο Muir-Torre φαίνεται να είναι μία παραλλαγή του συνδρόμου Lynch, που είναι αλλιώς γνωστό ως κληρονομούμενος μη πολυποδιακός καρκίνος του παχέος εντέρου και σχετίζεται με γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου και των ωοθηκών. Τα σμηγματογόνα αδενώματα είναι η πιο χαρακτηριστική κλινική ένδειξη για την ύπαρξη του συνδρόμου Muir-Torre καθώς ανευρίσκονται στο 68% των περιστατικών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η εμφάνιση των σμηγματογόνων αδενωμάτων σημαίνει απαραίτητα την ύπαρξη του συνδρόμου αφού εμφανίζονται και ανεξαρτήτως αυτού.

Διάγνωση και θεραπεία

Η ακριβής διάγνωση και διάκριση του σμηγματογόνου αδενώματος από άλλες βλάβες που έχουν παρόμοια κλινική εικόνα, όπως η σμηγματογόνος υπερπλασία, είναι ζωτικής σημασίας λόγω της συσχέτισης, που προαναφέρθηκε, με το σύνδρομο Muir-Torre. Πρέπει επίσης να αποκλειστεί η πιθανότητα του σμηγματογόνου καρκινώματος. Εξαιτίας αυτών, η διάγνωση δεν μπορεί να βασιστεί στην κλινική εικόνα αλλά απαιτεί βιοψία.

Για τη θεραπεία του σμηγματογόνου αδενώματος διενεργείται πάντοτε χειρουργική αφαίρεση της βλάβης.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification