ΟΥΛΕΣ & ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΚΜΗΣ

Οι ουλές ακμής είναι απόρροια πολύ βαριάς ακμής η οποία δημιούργησε κύστεις και φλύκταινες που δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, παρέμειναν, εισχώρησαν σε βάθος και εξελίχθηκαν σε ουλές.

Ακμης featured article

Χαρακτηρίζονται ως «ινώδης ιστός που αντικαθιστά το φυσιολογικό ιστό που  έχει υποστεί καταστροφή λόγω τραυματισμού ή ασθένειας».

Πώς δημιουργούνται

Οι ουλές ακμής δημιουργούνται από τη μη φυσιολογική υποχώρηση ή επούλωση των πληγών μετά από βλάβες στο σμηγματογόνο θύλακα όταν υπάρχει φλεγμονή λόγω ακμής.

Η διαδικασία επούλωσης μετά το πέρας της φλεγμονής μπορεί να εξελιχθεί σε 2 άκρα: να είναι υπερβολική με αποτέλεσμα την υπερβολική αύξηση των ιστών με συνέπεια τις ατροφικές ουλές ή να είναι ελάχιστη ή και ανεπαρκής με συνέπεια την απώλεια δερματικού ιστού και τη δημιουργία ατροφικών ουλών.

Ανάλογα με τη  μορφολογία τους χωρίζονται ως εξής:

Ατροφικές Ουλές: δημιουργούνται από την απώλεια ιστού και συνυπάρχουν σε πρόσωπο και πλάτη.

 • Ice Pick Ουλές: στενές & βαθιές ουλές που εκτείνονται στο βαθύ χόριο ή στον υποδόριο ιστό. Είναι η συχνότερη μορφή ουλών.
 • Boxcar Ουλές: ρηχές ή βαθιές ουλές πιο στρογγυλευμένες συγκριτικά με τις Ice pick ουλές. Σε άλλες περιπτώσεις έχουν καθετοποιημένες πλευρές ή εμφανίζονται συνεχόμενα σαν βαγόνια. Είναι δεύτερες σε συχνότητα εμφάνισης.
 • Rolling Ουλές: Έχουν κυματοειδή όψη και υφή και έχουν τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης. Εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος και προκαλούνται από ατροφία του δερματικού ιστού.

Υπερτροφικές Ουλές: προκύπτουν από τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό του ινώδους ιστού και συνήθως παραμένουν στα όρια της προυπάρχουσας βλάβης. Συχνά προκαλούν κνησμό ή πόνο.

Ήπιες ουλές ακμής (σημάδια) θεωρούνται ο σχηματισμός ερυθήματος ή εμφάνιση υπερμελάγχρωσης.

 

Αντιμετώπιση Ουλών Ακμής – Scar Revision

Η ηλικία, το φύλο, η σύσταση και δομή του δέρματος καθώς και τα χαρακτηριστικά των ουλών διαμορφώνουν το εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο αντιμετώπισης των ουλών ακμής.

Για παράδειγμα, η αντιμετώπιση των ουλών ακμής στην εφηβική ηλικία είναι μια σταδιακή και ήπια διαδικασία. Αντιθέτως,  ενήλικες που φέρουν ουλές ακμής χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης καθώς πρωτίστως χρειάζεται αξιολόγηση και διερεύνηση των αιτιών που επιμένει η ακμή πάντοτε βάσει κλινικής εικόνας.

Scar Revision: Ανάπλαση δέρματος βήμα-βήμα

Οι τεχνολογικά εξελιγμένες μέθοδοι που εφαρμόζουμε στα Δερματολογικά Ιατρεία IQ-Intensive Quality Dermatology στοχεύουν στη διάλυση των ινωδών δεσμίδων και στην αφύπνιση της βιολογικής διαδικασίας ανάπλασης του δέρματος με στόχο την κολλαγογένεση, δηλαδή την ενεργοποίηση των ινοβλαστών.

Σύστημα Δερμοανάλυσης και διάγνωσης προβλημάτων του δέρματος του προσώπου Canfield VISIA® & IQ Finder

Πρώτο βήμα αποτελεί η εκτίμηση της βαθμίδας και του τύπου στα σημάδια, ουλές και τις διάφορες βλάβες στο πρόσωπο, πλάτη  και το στέρνο. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη δερματολογική εξέταση διαμορφώνουν τη βάση για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ουλών ακμής ανάλογα με το δέρμα του ασθενή, τη μορφή και το είδος των ατροφικών ουλών.

Έγκαιρη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ουλών

Το κλειδί για την πρόληψη εμφάνισης ουλών ακμής είναι η έγκαιρη και έγκυρη αντιμετώπιση της φλεγμονής με εξελιγμένες δερματολογικές μεθόδους συνδυαστικά ή μεμονωμένα.

scar revision

Επιφανειακές Ουλές: Σύστημα RF Fractional Microneedling

Η τεχνολογικά προηγμένη μέθοδος της επεμβατικής δερματολογίας με χρήση μεμονωμένων μικροβελόνων ή μικροακίδων RF, η οποία δρα σε βάθος και ενεργοποιεί τα συστατικά ανάπλασης δέρματος. Είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος καθώς προσαρμόζεται ανάλογα με το δέρμα του ασθενή, τη μορφή και το είδος των ατροφικών ουλών. Εφαρμόζεται όλες τις εποχές του χρόνου γιατί δεν αποφλοιώνει την επιδερμίδα.

  Σημεία Υπεροχής:

 • Δεν υπάρχουν παρενέργειες και κίνδυνος υπερμελάγχρωσης
 • δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα μετά τη θεραπεία
 • σύντομη αποθεραπεία
 • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Χρήση make up μετά από 12 ώρες
 • Διασφαλισμένη υγιεινή με τη χρήση ατομικής αποσπώμενη κεφαλή 49 μεμονωμένων μικροακίδων

 Βαθύτερες Ουλές: αποτελεσματική αντιμετώπιση με συνέργεια μεθόδων

Στις βαθύτερες ουλές προηγείται η μέθοδος της ανόρθωσης με την υποσκαφή με ειδικό εργαλείο εάν χρειάζεται. Στη συνέχεια ακολουθεί η αφαίρεσή τους με τοποθέτηση ράμματος. Στις επιφανειακές ατέλειες που δημιουργούνται από τα ράμματα εφαρμόζουμε RF Fractional Microneedling.

Συνδυαστικές Μέθοδοι & Εξελιγμένα LASER για Βελτιστοποίηση Αποτελεσμάτων 

Υποσκαφή (Subcision)

Στόχος της μεθόδου Υποσκαφής είναι διάσπαση των ινών του συνδετικού ιστού που σε κάποιες περιπτώσεις «έλκουν» την ουλή προς τα κάτω. Είναι μια ασφαλής, ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, που εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη βελτίωση των κυματοειδών ουλών (Rolling Ουλές). Σε αρκετές περιπτώσεις συνδυάζεται αποτελεσματικά με άλλες μεθόδους για περαιτέρω βελτιστοποίηση των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων.

Ανόρθωση-Ανύψωση με Punch

Είναι η μέθοδος που εφαρμόζουμε για την θεραπεία βαθύτερων ουλών εάν χρειάζεται. Επί παραδείγματι, στις κυκλοτερείς (Boxcar Ουλές) ουλές χρησιμοποιούμε ένα κυκλικό εργαλείο που αποκόβει κυκλικά την ουλή, την αποσπά και ανορθώνει την επιφάνεια της ουλής ως το επίπεδο της παρακείμενης επιδερμίδας. Στη συνέχεια ακολουθεί χρήση επιφανειακής ταινίας και λείανση με LASER. Στη συνέχεια εφαρμόζεται RF Fractional Microneedling.

Λιπομεταφορά και Λιποπρόσθεση:

Το αυτόλογο λίπος αφαιρείται και προστίθεται στον ιστό που βρίσκεται κάτω από την ουλή με στόχο την πλήρωση του ελλείματος και την ενεργοποίηση παραγωγής κολλαγόνου. Εφαρμόζεται μόνο σε μαλακές και βαθιές ουλές και όπου υπάρχει ατροφία της περιοχής.

Εξελιγμένα LASER για την Αντιμετώπιση Ουλών Ακμής

Αφαιρετικά Αποφλοιωτικά LASER: Τα εξελιγμένα Fractional (κλασματικά) LASER σαρώνουν την επιδερμίδα, αποφλοιώνουν προκαθορισμένες μικροσκοπικές περιοχές χωρίς να επηρεάζουν τις ενδιάμεσες ζώνες και τους γειτονικούς ιστούς. Ενισχύουν την διαδικασία επούλωσης, ωστόσο δεν ενδείκνυνται για εποχές με μεγάλη ηλιοφάνεια.

Μη αποφλοιωτικά LASER:

Τα συγκεκριμένα LASER εφαρμόζονται μόνο σε ήπιες ατροφικές ουλές. Στοχεύουν στους ιστούς που περιέχουν νερό, δεν αποφλοιώνουν και έχουν μικρότερο βαθμό βελτίωσης κλινικής εικόνας.

Σημάδια Ακμής: αντιμετώπιση με LASER που στοχεύουν επιλεκτικά στο χρωμοφόρο στόχο

Ερυθρά Σημάδια-Ερυθρές Υπολειμματικές βλάβες: Pulsed Dye LASER

Υπερμελαγχρωματικά Σημάδια: παλμικά LASER χρωστικής Q-Switched LASER

Εάν έχετε ουλές ακμής:

 • Μην Αγγίζετε τις βλάβες
 • Μην ασκείτε δακτυλική πίεση στις βλάβες καθώς ελλοχεύει κίνδυνος εξάπλωσης και διόγκωσης των βλαβών
 • Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει ο δερματολόγος μας για την καθημερινή φροντίδα του δέρματος σας

Δειτε επισης:

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification