Ουλές Ακμής και Σημάδια Ακμής

Πώς δημιουργούνται οι ουλές ακμής

Οι ουλές ακμής δημιουργούνται από την μη φυσιολογική υποχώρηση ή επούλωση των φλεγμονών της ακμής είτε γιατί καθυστέρησε η θεραπεία της ακμής είτε γιατί δεν αντιμετωπίστηκε με την κατάλληλη μέθοδο. Η μη φυσιολογική επούλωση των ακνεϊκών βλαβών μπορεί να εξελιχθεί σε 2 περιπτώσεις: να είναι υπερβολική με αποτέλεσμα την αύξηση του δερματικού ιστού και την εμφάνιση ατροφικών ουλών στο δέρμα ή να είναι ανεπαρκής με συνέπεια την απώλεια δερματικού ιστού και τη δημιουργία ατροφικών ουλών.

Ανάλογα με τη  μορφολογία τους, οι ουλές ακμής χωρίζονται ως εξής:

Ατροφικές Ουλές: δημιουργούνται από την απώλεια ιστού, συνυπάρχουν σε πρόσωπο και πλάτη και διακρίνονται σε:

  • Ice Pick (οξυγώνιες) Ουλές: στενές & βαθιές ουλές που εκτείνονται στο βαθύ χόριο ή στον υποδόριο ιστό. Είναι η συχνότερη μορφή ουλών ακμής.
  • Boxcar (κυβοειδείς) Ουλές: ρηχές ή βαθιές ουλές πιο στρογγυλεμένες συγκριτικά με τις ice pick. Μπορεί να έχουν καθετοποιημένες πλευρές ή να εμφανίζονται συνεχόμενες σαν “βαγόνια”. Είναι δεύτερες σε συχνότητα εμφάνισης.
  • Rolling (κυματοειδείς) Ουλές: Έχουν κυματοειδή όψη και υφή και έχουν τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης. Εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος και προκαλούνται από ατροφία του δερματικού ιστού.

Υπερτροφικές Ουλές: προκύπτουν από τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό του ινώδους ιστού και συνήθως παραμένουν στα όρια της προϋπάρχουσας βλάβης. Συχνά προκαλούν κνησμό ή πόνο.

Ήπιες ουλές ακμής (σημάδια): σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται η εμφάνιση ερυθήματος ή υπερμελάγχρωσης στο δέρμα.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

 

Αντιμετώπιση Ουλών Ακμής

Η ηλικία, το φύλο, η δομή του δέρματος και τα χαρακτηριστικά των ουλών διαμορφώνουν το εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο αντιμετώπισης των ουλών ακμής. Οι τεχνολογικά εξελιγμένες μέθοδοι που εφαρμόζουμε στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ (Intensive Quality) SKIN CLINICS στοχεύουν στη διάλυση των ινωδών δεσμίδων και στην αφύπνιση της βιολογικής διαδικασίας ανάπλασης του δέρματος με στόχο την ενεργοποίηση των ινοβλαστών για την παραγωγή κολλαγόνου.

  • Scar Revision – Ανάπλαση δέρματος βήμα-βήμα: Η αντιμετώπιση των ουλών ακμής στην εφηβική ηλικία είναι μια σταδιακή και ήπια διαδικασία. Αντιθέτως,  ενήλικες που φέρουν ουλές ακμής χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης, καθώς πρωτίστως χρειάζεται αξιολόγηση και διερεύνηση των αιτιών που επιμένει η ακμή, πάντοτε βάσει κλινικής εικόνας.
  • Ψηφιακό σύστημα δερμοανάλυσης: Πρώτο βήμα για την σωστή θεραπεία των ουλών ακμής είναι η ακριβής διάγνωση, δηλαδή η λεπτομερής εκτίμηση της βαθμίδας και του τύπου ουλών στο πρόσωπο, την πλάτη ή το στέρνο. Αυτό επιτυγχάνεται με την ψηφιακή δερμοανάλυση που γίνεται στο πρόσωπο κατά το στάδιο της αξιολόγησης του προβλήματος, σε κάθε συνεδρία για την παρακολούθηση της θεραπείας, αλλά και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας για την εκτίμηση του αποτελέσματος. Με την δερμοανάλυση αποτυπώνονται ψηφιακά οι ουλές ακμής και τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν σωστά από τον δερματολόγο για να διαμορφώσει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα. Αντίστοιχα, γίνεται το ίδιο για τις ουλές ακμής στο στέρνο ή την πλάτη με το ανάλογο ψηφιακό σύστημα.
  • Εξατομικευμένη θεραπεία: Ανάλογα με την μορφή των ουλών ακμής, την βαθμίδα σοβαρότητας και τα χαρακτηριστικά του δέρματος του ασθενή, οι ουλές ακμής αντιμετωπίζονται με εξελιγμένες δερματολογικές μεθόδους σε συνδυασμό ή μεμονωμένα.
    • Επιφανειακές Ουλές: RF Fractional Microneedling συνδυαστικά με PICO Fractional LASER και μεσοθεραπεία με Magellan® TruPRP ή απλό PRP.
    • Βαθύτερες Ουλές: Υποσκαφή και Ανόρθωση Ουλών συνδυαστικά με RF Fractional Microneedling, PICO Fractional LASER και μεσοθεραπεία με Magellan® TruPRP ή απλό PRP.
    • Ερυθρά Σημάδια Ακμής: Pulsed Dye LASER.
    • Υπερμελαγχρωματικά Σημάδια Ακμής: PICO Fractional LASER.
Θεραπεία ουλών Ακμής

 

Συνδυαστικές Μέθοδοι & Εξελιγμένα LASER για Βελτιστοποίηση Αποτελεσμάτων 

RF Fractional Microneedling

Η τεχνολογικά προηγμένη μέθοδος της επεμβατικής δερματολογίας, με χρήση μονωμένων μικροακίδων, δρα σε βάθος μέσω κλασματικών ραδιοσυχνοτήτων RF και ενεργοποιεί τα συστατικά ανάπλασης του δέρματος. Είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος καθώς προσαρμόζεται ανάλογα με το δέρμα του ασθενή, τη μορφή και το είδος των ατροφικών ουλών. Εφαρμόζεται όλες τις εποχές του χρόνου.

  Σημεία Υπεροχής:

  • Χωρίς παρενέργειες και κίνδυνο υπερμελάγχρωσης του δέρματος.
  • Σύντομη αποθεραπεία.
  • Δεν αποφλοιώνει την επιδερμίδα.
  • Κατάλληλη για θεραπεία ακόμη και το καλοκαίρι.
  • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
  • Χρήση make up μετά από 12 ώρες.
  • Διασφαλισμένη υγιεινή με την χρήση της ατομικής αποσπώμενης κεφαλής 49 μονωμένων μικροακίδων.

PICO Fractional LASER

Το νέο επαναστατικό LASER συνδυάζει τις καινοτόμες τεχνολογίες fractional και picosecond ώστε να μεταφέρει την μέγιστη ενέργεια στο δέρμα, με τον πιο ασφαλή και ταχύτερο τρόπο, μέχρι και τα βαθύτερα στρώματα, για την διέγερση των ιστών και των μηχανισμών παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης.  Οι δέσμες φωτός του είναι μικροσκοπικές και η διάρκεια παλμού του εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Σημεία Υπεροχής:

  • Απόλυτα ασφαλής με ευελιξία φωτοακουστικής ή φωτοθερμικής δράσης.
  • Διαδικασία χωρίς τομές ή ράμματα.
  • Απαιτεί μικρό αριθμό συνεδριών.
  • Δεν επηρεάζει τους γειτονικούς υγιείς ιστούς.
  • Δεν προκαλεί υπερμελάγχρωση στην επιδερμίδα.
  • Εξαλείφει όλες τις ακνεϊκές υπερμελαγχρωματικές βλάβες.
  • Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος.

Εξελιγμένα LASER

  • Αποφλοιωτικά LASER: Τα εξελιγμένα Fractional (κλασματικά) LASER CO₂ και Er:YAG σαρώνουν την επιδερμίδα, αποφλοιώνουν προκαθορισμένες μικροσκοπικές περιοχές χωρίς να επηρεάζουν τις ενδιάμεσες ζώνες και τους γειτονικούς ιστούς. Ενισχύουν την διαδικασία επούλωσης μέσω ενεργοποίησης της παραγωγής κολλαγόνου. Δεν ενδείκνυνται για θεραπεία των ουλών ακμής σε εποχές με μεγάλη ηλιοφάνεια.
  • Μη αποφλοιωτικά LASER: Τα συγκεκριμένα LASER (παλμικά LASER χρωστικής) εφαρμόζονται μόνο σε ήπιες ατροφικές ουλές. Στοχεύουν στους ιστούς που περιέχουν νερό, δεν αποφλοιώνουν και προσφέρουν μερική βελτίωση στην όψη της επιδερμίδας.
ουλές ακμής

Υποσκαφή (Subcision)

Είναι μια ασφαλής, ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, που εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη βελτίωση των κυματοειδών ουλών (Rolling Ουλές). Στόχος της  είναι η διάσπαση των ινών του συνδετικού ιστού που σε κάποιες περιπτώσεις “έλκουν” τις ουλές ακμής εσωτερικά του δέρματος. Τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με άλλες μεθόδους για βελτιστοποίηση των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων.

Ανόρθωση Ουλών με Punch

Είναι η μέθοδος που εφαρμόζουμε συνδυαστικά για την θεραπεία βαθύτερων ουλών, όπου χρειάζεται. Για παράδειγμα, στις κυβοειδείς ουλές (Boxcar Ουλές) χρησιμοποιούμε ένα ειδικό εργαλείο που αποκόβει κυκλικά την ουλή, την αποσπά και ανορθώνει την επιφάνεια της ουλής ως το επίπεδο της παρακείμενης επιδερμίδας. Στη συνέχεια ακολουθεί χρήση επιφανειακής ταινίας, λείανση με LASER και εφαρμογή RF Fractional Microneedling.

Lipofilling – Λιπομεταφορά & Λιποπρόσθεση

Aυτόλογο λίπος αφαιρείται και προστίθεται στον ιστό που βρίσκεται κάτω από την ουλή με στόχο την πλήρωση του ελλείμματος και την ενεργοποίηση παραγωγής κολλαγόνου. Εφαρμόζεται μόνο σε μαλακές και βαθιές ουλές και όπου υπάρχει ατροφία της περιοχής.

Χρήσιμες συμβουλές αν έχετε ουλές ακμής

  • Μην αγγίζετε τις βλάβες.
  • Μην ασκείτε δακτυλική πίεση στις ουλές ακμής καθώς υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης και διόγκωσης των βλαβών.
  • Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει ο δερματολόγος μας για την καθημερινή φροντίδα του δέρματος σας.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

 

Δείτε επίσης: