ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι μολύνσεις που μεταδίδονται από τον έναν άνθρωπο στον άλλον μέσω της σεξουαλικής επαφής. Κάθε σεξουαλικά ενεργός άνθρωπος μπορεί να κολλήσει ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ).

μεταδιδομενα νοσηματα featured articles

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 20 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Τα ΣΜΝ οφείλονται σε βακτήρια, παράσιτα, μύκητες και ιούς. Υπάρχουν περισσότεροι από 20 τύποι ΣΜΝ, με πιο συνηθισμένους τύπους τους εξής:

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα περισσότερα ΣΜΝ μολύνουν και τους άνδρες και τις γυναίκες, όμως σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα υγείας που προξενούν στις γυναίκες μπορεί να είναι πιο σοβαρά. Έχει διαπιστωθεί ότι τα ΣΜΝ εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, όπως είναι:

  • οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες,
  • οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι,
  • όσοι εναλλάσσουν συχνά ερωτικούς συντρόφους,
  • όσοι έχουν ιστορικό κάποιου ΣΜΝ,
  • ορισμένες φυλετικές και εθνικές μειονότητες.

Τι συμπτώματα έχουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Πολλά ΣΜΝ δεν εμφανίζουν συμπτώματα (ασυμπτωματικά), όμως ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα, η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί στους ερωτικούς συντρόφους. Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, πόνος χαμηλά στην κοιλιά, συχνοουρία, ασυνήθιστες εκκρίσεις από τον κόλπο ή το πέος, πόνος ή οίδημα στους όρχεις στους άνδρες, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, καθώς και αιμορραγία στα μέσα της περιόδου στις γυναίκες.

Πώς προλαμβάνονται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να μην μολυνθεί κάποιος από ΣΜΝ, είναι η αποχή από το σεξ (κολπικό, πρωκτικό και στοματικό). Για τα σεξουαλικά ενεργά άτομα όμως, οι βασικοί τρόποι πρόληψης είναι:

  • χρήση προφυλακτικού σε κάθε ερωτική επαφή. Το προφυλακτικό μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες μετάδοσης όλων των ΣΜΝ. Παρ’ όλα αυτά, δεν μηδενίζει τις πιθανότητες, καθώς δεν καλύπτει τη βάση του πέους, ούτε την περιγεννητική περιοχή, αλλά ούτε και όλα τα είδη ερωτικής συνεύρεσης. Επομένως, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που οφείλονται σε ιούς, όπως τα κονδυλώματα και ο έρπης των γεννητικών οργάνων, μπορούν και πάλι να μεταδοθούν.
  • επαφή με λιγότερους ερωτικούς συντρόφους. Η μονογαμία αποτελεί μία ασφαλή επιλογή για την αποφυγή των ΣΜΝ, με την προϋπόθεση ότι και οι δύο σύντροφοι έχουν εξεταστεί και είναι «καθαροί» από ΣΜΝ.
  • εμβολιασμός. Το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που είναι τα κονδυλώματα, μπορεί να προληφθεί με τη χορήγηση ειδικού εμβολίου. Το εμβόλιο προφυλάσσει απέναντι σε εννέα στελέχη του ιού HPV, δύο εκ των οποίων είναι οι συνηθέστεροι υπαίτιοι για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων.
  • δερματολογική-αφροδισιολογική εξέταση. Πολλά ΣΜΝ δεν προκαλούν συμπτώματα, όμως παρ’ όλα αυτά προκαλούν προβλήματα υγείας. Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε αν έχετε μολυνθεί από κάποιο, είναι η εξέταση από Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο και οι ειδικές εξετάσεις.

 

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification