ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗ, ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΝΟΣΟΣ

Σωστή διάγνωση και έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση για τη διατήρηση της ροδόχρου ακμής σε ύφεση και την ελαχιστοποίηση εξάρσεων

Νοσος Ακμη featured article
  • Tα ακάρεα Demodex σχετίζονται με την αιτιοπαθογένεια
  • Άμεση μικροσκοπική εξέταση και διάγνωση εντός λίγων λεπτών
  • Φωτοθεραπεία και συνδυαστικά θεραπευτικά πρωτόκολλα
  • Καθαρό, ορατό, ζωογόνο και ακίνδυνο φάσμα φωτός, χωρίς παρενέργειες
  • Εξατομικευμένα συνδυαστικά θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της ροδόχρου ακμής για εφήβους και ενήλικες
  • Εξέταση των αιτιών επιμονής της ροδόχρου ακμής σε ενήλικες άνδρες και γυναίκες
  • Διατήρηση νόσου σε ύφεση και ελαχιστοποίηση εξάρσεων

Τι είναι η ροδόχρους ακμή;

Η ροδόχρους ακμή (acne rosacea), γνωστή και ως ακμή των ενηλίκων, είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια του προσώπου με γενικά χαρακτηριστικά το έντονο ερύθημα και την αγγειακή διαστολή, κυρίως στα μάγουλα, το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι. Σε μερικές περιπτώσεις οι βλάβες του δέρματος μπορεί να εκτείνονται στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ σπανιότερα στο λαιμό και το ανώτερο τμήμα του σώματος. Η νόσος είναι κοινή σε άνδρες και γυναίκες, που διανύουν την τέταρτη και πλέον δεκαετία της ζωής τους και έχουν ανοιχτόχρωμο κυρίως δέρμα. Η ροδόχρους ακμή δεν είναι επικίνδυνη νόσος, αλλά επηρεάζει σε σοβαρό σημείο την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση των ατόμων που πάσχουν από αυτή. 

Συμπτώματα της νόσου

Η ροδόχρους ακμή εκδηλώνεται με επίμονες κοκκινίλες κυρίως στο κεντρικό τμήμα του προσώπου και ιδιαίτερα στη μύτη, εκεί όπου υπάρχουν άφθονοι σμηγματογόνοι αδένες. Παράλληλα μπορεί να συνοδεύεται με έντονα σπυράκια και φλεγμονές, που επεκτείνονται στη μύτη, τα μάγουλα, το μέτωπο και το πηγούνι. Σε σοβαρές περιπτώσεις παρατηρείται διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων στη μύτη και στα μάγουλα (τελεαγγειεκτασία). Τα άτομα που πάσχουν από ροδόχρου ακμή σοβαρής μορφής παραπονιούνται συχνά για αίσθηση καύσου στα μάτια τους ενώ μπορεί να παρουσιάσουν κερατίτιδα, επιπεφυκίτιδα και βλεφαρίτιδα.

Ανάλογα με το στάδιο σοβαρότητας της νόσου, η ροδόχρους ακμή διακρίνεται σε τρεις τύπους:

Ερυθηματώδης ροδόχρους ακμή: Οι ασθενείς εμφανίζουν παροδικό ερύθημα στην άκρη της μύτης και τα μάγουλα, την περιοχή ανάμεσα στα φρύδια και το πηγούνι. Η εξέλιξή της είναι σταδιακή και όταν γίνει μόνιμη εμφανίζεται σμηγματόρροια και τελαγγειεκτασία. Η αίσθηση κνησμού και καύσου καθώς και ευαισθησίας του δέρματος είναι συμπτώματα, που ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή.

Ροδόχρους ακμή: Ο τύπος αυτός εμφανίζεται κυρίως σε μεσήλικες και γυναίκες σχετικά μεγάλης ηλικίας. Τα συμπτώματα είναι ακριβώς ίδια όπως και στην ερυθηματώδη ροδόχρου ακμή με τη διαφορά ότι εμφανίζονται επιπλέον βλατίδες, φλύκταινες και έντονη σμηγματόρροια σε διάφορα σημεία του προσώπου.

Ρινόφυμα: Αν και η ροδόχρους ακμή εκδηλώνεται κυρίως στις γυναίκες, οι άνδρες συνήθως εμφανίζουν την πιο βαριά μορφή αυτής της νόσου. Το ρινόφυμα χαρακτηρίζεται από έντονα διογκωμένη και κατακόκκινη μύτη με τραχιά υφή με παράλληλη εμφάνιση φλεγμονών στα μάτια.

Αν και το ακριβές αίτιο γένεσης της νόσου δεν είναι πλήρως εξακριβωμένο, είναι δεδομένη η αγγειοκινητική αστάθεια σε θερμικά και άλλα ερεθίσματα, που εκδηλώνεται στο πρόσωπο με την εμφάνιση αιφνίδιου ερυθήματος. Ωστόσο, πολλές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι στην αιτιοπαθογένεια της ροδόχρου ακμής πιθανότατα να παίζει ρόλο η ύπαρξη ενός δερματικού παρασίτου που φιλοξενεί βακτήρια, του ακάρεου Demodex folliculorum.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ροδόχρου ακμής;

Η διάγνωση της ροδόχρου ακμής πραγματοποιείται από δερματολόγο μετά από αξιολόγηση των κλινικών χαρακτηριστικών του δέρματος και με χρήση του πλέον εξελιγμένου συστήματος δερμοανάλυσης Canfield VISIA® (Canfield Scientific, Inc., New Jersey, U.S.A.).

Η αιτιοπαθογένεια της ροδόχρου ακμής έχει συσχετιστεί με την παρουσία των ακάρεα Demodex και ειδικότερα το είδος Demodex folliculorum, που αποτελούν τα δύο είδη ακάρεων Demodex που υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα. Τα συγκεκριμένα ακάρεα φιλοξενούν βακτήρια και είναι πιθανό να παίζουν σημαντικό παθογενετικό ρόλο στη ροδόχρου ακμή, κυρίως όταν υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες και επειδή προκαλούν ανισορροπία στον μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με την πάροδο του χρόνου και καθώς επέρχεται η ενηλικίωση αλλά και λόγω της έκθεσης στο ηλιακό φως, το δέρμα αλλάζει σταδιακά και επέρχονται αλλαγές στη σύνθεση του σμήγματος, της λιπαρής ουσίας που διατηρεί την υγρασία του δέρματος. Με βάση διάφορες ερευνητικές μελέτες, τα ακάρεα Demodex, που τρέφονται από το σμήγμα, σε περίπτωση αλλαγών ως προς τη σύνθεση του, αυξάνονται σε αριθμό με αποτέλεσμα να προκαλείται μία φλεγμονώδης κατάσταση που οδηγεί στην έξαρση της ροδόχρου ακμής.

Όταν τα ακάρεα πεθαίνουν,  απελευθερώνονται βακτήρια που επιδεινώνουν τα συμπτώμτα της ροδόχρου ακμής. Οι βλατίδες που εμφανίζονται σε πολλούς ασθενείς με ροδόχρου ακμή μπορεί να είναι ο «επιτάφιος λίθος» των νεκρών ακάρεων Demodex, κάτι σαν τη δημιουργία κοκκιώματος εξαιτίας τύπου ξένου σώματος.

Η μόλυνση από το Demodex folliculorum συνήθως παραμένει ασυμπτωματική, δυσκολεύοντας περισσότερο το πρόβλημα της μη διάγνωσης. Αυτός είναι ο λόγος που η άμεση εξέταση για την ανίχνευση του Demodex folliculorum είναι απαραίτητη. Στα ειδικά εργαστήρια των Δερματολογικών Ιατρείων IQ – Intensive Quality – πραγματοποιείται άμεση μικροσκοπική εξέταση, βάσει της οποίας διαπιστώνεται εάν υπάρχει το άκαρι ή όχι και διαμορφώνεται το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν υπάρχει το του Demodex folliculorum μπορεί να δημιουργηθεί βλατιδοφλυκταινώδης ροδόχρους ακμή και τότε καθίσταται αναγκαία η διαφορική διάγνωση σε σχέση με την κοινή ροδόχρου ακμή. Η ροδόχρους ακμή τύπου Demodex χαρακτηρίζεται από ξηρότητα, επιφανειακά κυστίδια και φλύκταινες, ενώ η κοινή ροδόχρους ακμή χαρακτηρίζεται από λιπαρότητα του δέρματος και εντοπίζεται στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Επιπλέον, τα Demodex έχουν συσχετιστεί με τα συμπτώματα της ροδόχρου νόσου στα μάτια, όπως για παράδειγμα με τη βλεφαρίτιδα και με τον κνησμό στα βλέφαρα (κυλινδροειδής πιτυρίαση βλεφάρων).

Παράγοντες που επιδεινώνουν την ροδόχρου ακμή

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες ή καλύτερα ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών παραγόντων και τρόπου ζωής, που επηρεάζουν τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής. Μερικοί από αυτούς μπορεί να είναι η κατανάλωση αλκοόλ, ζεστών ροφημάτων, πικάντικων φαγητών, καθώς και η χρήση προϊόντων ομορφιάς και φροντίδας του δέρματος, που περιέχουν όξινα και αλκοολούχα συστατικά ή άλλες ουσίες, που ερεθίζουν το δέρμα προκαλώντας έντονη αγγειοδιαστολή και κατ’ επέκταση επιδείνωση της ροδόχρου ακμής.

Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την έξαρση της ροδόχρου ακμής είναι οι ακραίες θερμοκρασίες, η άμεση επαφή με το ηλιακό φως, τα ζεστά μπάνια, η σάουνα, οι επίπονες αθλητικές δραστηριότητες και φυσικά το στρες ή οι εκδηλώσεις θυμού. Είναι πολύ σημαντικό και ισχύει για όλους τους ασθενείς αλλά ειδικά για εκείνους που πάσχουν από ερυθρό-τελαγγειεκτατική μορφή της νόσου να αποφεύγουν τη χρήση αντηλιακών προϊόντων με χημική σύνθεση. Αντίθετα, να προτιμούν προϊόντα, που περιέχουν φυσικούς προστατευτικούς παράγοντες με βάση ουσίες όπως είναι η διμεθικόνη ή κυκλομεθικόνη, που είναι καλύτερα ανεκτά από το δέρμα.

Σε περίπτωση που ο ασθενής επιθυμεί να καλύπτει το ερύθημα και την τελαγγειεκτασία με καλλυντικά προϊόντα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιεί μια βάση απαλού πράσινου ή κίτρινου χρώματος σε συνδυασμό με πούδρα.

Στρατηγική αντιμετώπισης της ροδόχρου ακμής

Η ροδόχρους ακμή χαρακτηρίζεται από περιόδους ύφεσης και έξαρσης. Με την χορήγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής, είναι δυνατή η διατήρηση της νόσου σε κατάσταση ύφεσης για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και η ελαχιστοποίηση των εξάρσεων ή η μείωση του επιπέδου των εξάρσεων.

Για τη θεραπεία της ροδόχρου ακμής υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές: φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα, τοπικά εφαρμοζόμενα σκευάσματα, χρήση συσκευών laser καθώς και συνδυαστική χρήση φωτοδυναμικής θεραπείας (Photodynamic Therapy, PDT). Η χρησιμότητα των θεραπευτικών επιλογών καθορίζεται ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενή και με βάση τα  αποτελέσματα της κλινικής και της μικροσκοπικής εξέτασης.

Όταν το αποτέλεσμα της μικροσκοπικής εξέτασης είναι θετικό, θεωρείται απαραίτητη η χορήγηση ειδικών ακαρεοκτόνων, όπως crotamiton και permethrin, ενώ εάν χρειάζεται προτείνεται η ταυτόχρονη τοπική εφαρμογή ή συστηματική χρήση μετρονιδαζόλης ή ιβερμεκτίνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μακροχρόνια χρήση τοπικών στεροειδών στο πρόσωπο μπορεί να δημιουργήσει επίμονο ερύθημα και ευρυαγγείες.

Εκτός της φαρμακευτικής αγωγής, στα Δερματολογικά Ιατρεία IQ – Intensive Quality – μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τόσο το ερύθημα όσο και την τελαγγειεκτασία καθώς διαθέτουμε τις πλέον εξελιγμένες συσκευές laser και εκπομπής φωτός. Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι τα αγγειακά laser και, ειδικότερα, τα παλμικά laser χρωστικής ευρύτερης διάρκειας παλμού (595 nm). Η τελαγγειεκτασία και το ερύθημα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με χρήση φυσικών μέσων για την υποχώρηση των αγγείων, όπως τα αγγειακά LASER, δηλαδή τα PULSED-DYE LASER.

Πολλαπλά οφέλη στην θεραπεία της ροδόχρου ακμής έχει η συνδυαστική εφαρμογή φωτοθεραπείας, που ασκεί διπλή δράση στις επιπτώσεις του Demodex folliculorum. Στη φωτοθεραπεία χρησιμοποιείται το καθαρό, ορατό, και ζωογόνο φάσμα του φωτός, στο οποίο οφείλεται η παρουσία ζωής στον πλανήτη για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και των βακτηρίων. Με το ερυθρό φάσμα φωτός (633 nm) επιτυγχάνουμε αντιφλεγμονώδη δράση, δηλαδή μείωση της φλεγμονής, ενώ με το μπλε φάσμα φωτός (415 nm) επιτυγχάνουμε αντιβακτηριακή δράση, καθώς επιδρά έναντι των βακτηρίων που υπάρχουν στα ακάρεα. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής.

Επίσης, κάποιες προσωπικές διαδικασίες φροντίδας του δέρματος μπορεί να βοηθήσουν στην διατήρηση κατάστασης ύφεσης της νόσου. Για παράδειγμα, το μασάζ στο πρόσωπο μπορεί να προάγει τη λεμφική παροχέτευση και να μειώσει την ανάπτυξη λεμφοιδήματος. Ο σχηματισμός βλατίδων, φλυκταινών και ερυθήματος μπορεί να κατασταλεί αποτελεσματικά με χρήση διαφόρων τοπικών και συστηματικών αντιβιοτικών, ρετινοειδών και άλλων παραγόντων. Δυστυχώς οι διαδικασίες αυτές συνήθως δεν είναι πολύ αποτελεσματικές στην καταστολή των εξάψεων και έχουν μικρή επίδραση στην ανεπτυγμένη τελαγγειεκτασία.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification