ΡΙΝΟΦΥΜΑ: ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι είναι το ρινόφυμα;

Το ρινόφυμα, λέξη που προέρχεται από την σύνθεση των λέξεων «ρίνη», δηλαδή μύτη και «φύμα», που σημαίνει βλάστημα, αναφέρεται σε διόγκωση της μύτης που την καθιστά δύσμορφη και σε κάποιες περιπτώσεις και δυσλειτουργική . Η μύτη κοκκινίζει και πρήζεται, οι δερματικοί πόροι της διαστέλλονται και η επιφάνειά της καθίσταται ανώμαλη και γεμίζει σβόλους [Εικόνα 1]. Εάν το ρινόφυμα αφεθεί χωρίς θεραπεία παραμορφώνει το περίγραμμα και το σχήμα της μύτης που μεγεθύνεται και γίνεται βολβόσχημη.ρινόφυμα

Από τι προκαλείται;

Η παραμόρφωση που προκαλεί το ρινόφυμα οφείλεται σε υπερτροφία, δηλαδή υπερβολική ανάπτυξη, των σμηγματογόνων αδένων και του συνδετικού ιστού στην περιοχή της μύτης. Τα αίτια που προκαλούν την εμφάνισή του όμως, δεν είναι πλήρως κατανοητά. Σε γενικές γραμμές, το ρινόφυμα θεωρείται ότι ανήκει σε μία από τις 4 υποκατηγορίες της ροδόχρου ακμής, ασθένεια της οποίας η αιτιολογία είναι επίσης ασαφής και στην οποία φαίνεται ότι εμπλέκονται διάφοροι περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες. Η υποκατηγορία στην οποία ανήκει το ρινόφυμα είναι η φυματώδης ροδόχρους ακμή, που χαρακτηρίζεται γενικά από πάχυνση του δέρματος και η οποία, εκτός της μύτης ενδέχεται σπανιότερα να επηρεάσει το πηγούνι (γναθόφυμα), το μέτωπο (μετωπόφυμα), τα βλέφαρα (βλεφαρόφυμα) και τα αυτιά (ωτόφυμα). Θεωρείται μάλιστα πως η φυματώδης αποτελεί προχωρημένο στάδιο της ροδόχρου ακμής που επέρχεται κυρίως αν τα συμπτώματα της νόσου αγνοηθούν και η θεραπεία της παραμεληθεί για χρόνια επιτρέποντάς της να εξελίσσεται. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί κάποιες φορές ρινόφυμα και σε ασθενείς που δεν έπασχαν από ροδόχρου ακμή.

Ποιους επηρεάζει συνήθως;

Το ρινόφυμα θεωρείται μια σπάνια και ακραία εκδήλωση της ροδόχρου ακμής. Εντούτοις, παρότι η τελευταία συναντάται περισσότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, το ρινόφυμα φαίνεται να προτιμά τους άνδρες άνω των 40 ετών και περισσότερο αυτούς με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Η κοινή πεποίθηση ότι το ρινόφυμα σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Παρότι έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, το ρινόφυμα θεωρείται γενικά μια καλοήθης βλάβη. Μπορεί όμως να παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία της μύτης. Αυτό, σε συνδυασμό με τη δυσάρεστη παραμόρφωση του προσώπου και το επακόλουθο κοινωνικό άγχος που προκαλεί είναι οι δύο βασικοί λόγοι για θεραπεία. Σε χώρες του εξωτερικού, η συχνή, αν και αβάσιμη, χρήση του όρου «a drinker’s nose», δηλαδή «η μύτη του πότη», για να περιγράψει το ρινόφυμα αλλά και η συχνή απεικόνιση των «κακών» στις ταινίες να πάσχουν από ρινόφυμα δημιουργεί δυσκολίες στην κοινωνική ζωή των νοσούντων που ανησυχούν για κοινωνικό στιγματισμό λόγω της εικόνας τους.

ρινόφυμα

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση για το ρινόφυμα βασίζεται στην κλινική εικόνα του ασθενούς και γίνεται με δερματολογική εξέταση. Εξετάζεται επίσης στο μικροσκόπιο, χρησιμοποιώντας δείγμα από απόξεση δέρματος, η ύπαρξη των ακάρεων Demodex σε υπερβολικό αριθμό, καθώς αυτά θεωρείται ότι συμβάλλουν στην παθολογία της ροδόχρου ακμής.

Ακολούθως, η θεραπεία του ρινοφύματος περιλαμβάνει την καταπολέμηση του υπερβολικού αριθμού ακάρεων και στη συνέχεια επεμβατική ανάπλαση του δέρματος με Laser CO2 ή σε περιπτώσεις που υπάρχουν ευρυαγγείες θεραπεία με Laser Nd:Yag και Pulsed Dye Laser.

Σημαντικό κομμάτι της θεραπείας είναι και η συμβουλευτική των ασθενών. Συνήθειες ή περιβαλλοντικά ερεθίσματα που μπορεί να πυροδοτήσουν την επανεμφάνιση του ρινοφύματος πρέπει να αποφεύγονται. Προτείνεται να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αντηλιακή προστασία, να αποφεύγονται οι ακραίες θερμοκρασίες, κάποιες πικάντικες τροφές και η κοπιώδης φυσική άσκηση καθώς επίσης συνιστάται και η μείωση του άγχους.

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

IQ – Intensive Quality Dermatology LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ