ΡΑΒΔΩΣΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ

Η εμφάνισή τους είναι συχνή μεταξύ των εφήβων, προσβάλλοντας τουλάχιστον 1 στα 3 κορίτσια και 1 στα 7 αγόρια.

feature article

Οι ραβδώσεις είναι γραμμοειδείς, ατροφικές βλάβες, οι οποίες εντοπίζονται κάθετα προς τις γραμμές τάσης του δέρματος. Το μήκος τους μπορεί να φτάνει τα αρκετά εκατοστά και το χρώμα τους να αλλάζει από κόκκινο, σε μοβ και σε λευκό καθώς εξελίσσονται. Συνήθως εμφανίζονται κατά την εφηβεία στους μηρούς, τους γλουτούς και τους μαστούς σε κορίτσια, ενώ στα αγόρια μπορεί να εμφανιστούν στους μηρούς και στο κάτω μέρος της πλάτης. Η εμφάνισή τους είναι συχνή μεταξύ των εφήβων, προσβάλλοντας τουλάχιστον 1 στα 3 κορίτσια και 1 στα 7 αγόρια.

Πιο σπάνια, οι ραγάδες μπορεί να παρατηρηθούν σε περιπτώσεις ενδογενούς ή εξωγενούς περίσσειας κορτικοστεροειδών. Στο σύνδρομο Cushing είναι μεγάλες και με ευρεία κατανομή, ενώ συνήθως συνοδεύονται από άλλες παθήσεις όπως καθυστέρηση της ανάπτυξης, υπέρταση, παχυσαρκία του κορμού, αδυναμία, κόπωση, τελαγγειεκτασία, υπερτρίχωση, ακμή, μώλωπες, υπερμελάγχρωση και μελανίζουσα ακάνθωση. Η τοπική χρήση στεροειδών, ειδικά εξαιρετικά ισχυρών στεροειδών υπό κάλυψη, μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό ραγάδων. Οι ραγάδες σε ψιλόλιγνα άτομα με μακριά λεπτά δάχτυλα υποδεικνύουν το σύνδρομο Marfan. Η εμφάνιση ραγάδων σε γυναίκες με πολύ χαμηλότερο από το ιδανικό σωματικό βάρος υποδεικνύει την ύπαρξη νευρικής ανορεξίας.

Η κλινική διάγνωση των ραγάδων είναι εύκολη, παρόλο που οι έφηβοι και οι γονείς τους συχνά εκπλήσσονται από τη διάγνωση. Εάν υπάρχουν τα παραπάνω σημεία ή συμπτώματα θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της νόσου Cushing, αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία για έναν έφηβο με ραγάδες. Οι ραγάδες μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένα ως χτυπήματα ή να οδηγήσουν λανθασμένα σε συμπεράσματα περί παιδικής κακοποίησης.

Οι ραγάδες εμφανίζονται σπάνια πριν την εφηβεία, ακόμα και με τη χρήση κορτικοστεροειδών, κάτι που υποδεικνύει τον ρόλο των ορμονών. Τα γενετικά χαρακτηριστικά παίζουν επίσης κάποιο ρόλο εφόσον υπάρχει οικογενής προδιάθεση. Μια ενδιαφέρουσα υπόθεση ως προς τον σχηματισμό των ραγάδων υποδεικνύει επαγόμενη από φλεγμονή βλάβη στο κολλαγόνο και την ελαστίνη με επακόλουθη επούλωση που αφήνει ουλή.

Τα παλμικά laser χρωστικής με χαμηλή πυκνότητα ροής μπορεί να είναι βοηθητικά για άτομα με ανοιχτό χρώμα δέρματος.

Δειτε επισης:

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification