ΣΜΝ: ΜΙΑ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Off 1

Μία νέα πρωτεΐνη που προστατεύει τις γυναίκες από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ανακάλυψαν Αυστραλοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο Μόνας. Εντοπίστηκε στο αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών και μπορεί να συμβάλλει μελλοντικά στην ανάπτυξη διαγνωστικής εξέτασης.

προστατευει απο τα σμν featured post

Μία νέα πρωτεΐνη που προστατεύει τις γυναίκες από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), ανακάλυψαν Αυστραλοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο Μόνας. Πρόκειται για την ιντερφερόνη-ε, όπως την ονόμασαν, η οποία εντοπίστηκε στο αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών και αποδείχτηκε ότι τις προφυλάσσει από τα αφροδίσια νοσήματα, όπως τα χλαμύδια. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να συμβάλλει μελλοντικά στην ανάπτυξη μιας διαγνωστικής εξέτασης για τον εντοπισμό των γυναικών που είναι λιγότερο ή περισσότερο επιρρεπείς στις εν λόγω μολύνσεις , αλλά και να χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματικότερη θεραπεία των αφροδίσιων νοσημάτων (ΣΜΝ) ή άλλων φλεγμονωδών παθήσεων.

Ασυνήθιστος ο τρόπος παραγωγής της εν λόγω πρωτεΐνης

«Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι ασυνήθιστη λόγω του τρόπου παραγωγής της», δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητής Πολ Χέρτζογκ, διευθυντής του Κέντρου Εγγενούς Ανοσίας και Μολυσματικών Παθήσεων του πανεπιστημίου. «Οι περισσότερες πρωτεΐνες που μας προστατεύουν απέναντι στις μολύνσεις, παράγονται μόνο όταν εκτεθούμε σε έναν ιό ή ένα βακτήριο. Αυτή η πρωτεΐνη όμως παράγεται φυσικά και ρυθμίζεται από τις ορμόνες, οπότε τα επίπεδά της αλλάζουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Όταν μία γυναίκα μείνει έγκυος ή μπει στην εμμηνόπαυση, τότε οι ορμόνες της σταματούν την παραγωγή της».

Οι Αυστραλοί ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν η ιντερφερόνη-ε βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά της, οι γυναίκες εμφανίζονται πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), ανακαλύπτοντας έτσι μία σημαντική βάση για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις. «Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική για τα εμβόλια και τον τρόπο που αυτά δημιουργούνται για να ενισχύουν την ανοσία μας», επεσήμανε ο καθηγητής Χέρτζογκ στην επιστημονική επιθεώρηση “Science” και προσέθεσε: «Αφού αυτή η πρωτεΐνη ενισχύει την ανοσοποιητική αντίδραση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, είναι πιθανό να προστατεύει και από άλλες μολυσματικές νόσους, όπως τον ιό HIV και τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV».

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, οι Αυστραλοί ερευνητές θα προχωρήσουν σε κλινικές μελέτες για να διερευνήσουν τον ακριβή τρόπο δράσης της πρωτεΐνης. Στόχος τους μεταξύ άλλων είναι να διαπιστώσουν αν προστατεύει τις γυναίκες και από άλλες διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως την ενδομητρίωση και την πυελική φλεγμονώδη νόσο, αλλά και από παθήσεις που δεν σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα, όπως τον καρκίνο.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification