ΓΕΝΙΑ: ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Off 1

Όλες οι έρευνες μοιάζουν να συνωμοτούν ενάντια στα ξυραφάκια και τις ξυριστικές μηχανές! Οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι τα γένια αποτελούν μία φυσική προστασία του δέρματος, προφυλάσσοντας τους άντρες ακόμα και από κακοήθειες.

απο γενια featured post

Τα γένια κάνουν καλό!

Όλες οι έρευνες μοιάζουν να συνωμοτούν ενάντια στα ξυραφάκια και τις ξυριστικές μηχανές! Οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι τα γένια αποτελούν μία φυσική προστασία του δέρματος, προφυλάσσοντας τους άντρες ακόμα και από κακοήθειες.

Πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του νότιου Κουίνσλαντ, έδειξε ότι η γενειάδα προσφέρει σημαντική προστασία απέναντι στις δερματικές βλάβες που προκαλεί ο ήλιος. Όπως ανέφεραν οι Αυστραλοί ερευνητές στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση “Radiation Protection Dosimetry”, τα σημεία του προσώπου που καλύπτονται από μουστάκι, γένια ή μούσια εκτίθενται κατά 33% λιγότερο στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου σε σχέση με το άτριχο δέρμα. Χρησιμοποιώντας τεχνικές δοσιμετρίας, που υπολογίζουν με ακρίβεια την ποσότητα της ακτινοβολίας που απορροφά το δέρμα σε μία δεδομένη στιγμή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γένια προσέφεραν 90-95% προστασία απέναντι στον ήλιο, ανάλογα με το μήκος της τρίχας, περιορίζοντας έτσι τα σημάδια γήρανσης αλλά και τις πιθανότητες για ανάπτυξη καρκίνου.

Παρομοίασαν μάλιστα την προστασία αυτήν με την προφύλαξη που παρέχουν τα μακριά μαλλιά των γυναικών στα πλαϊνά του προσώπου τους, αλλά και στην περιοχή του αυχένα, των ώμων και της πλάτης. Οι επιστήμονες επεσήμαναν ακόμα ότι το πάχος της τρίχας λειτουργεί παρόμοια με τον δείκτη αντηλιακής προστασίας: όσο μεγαλύτερη η πυκνότητα και το πάχος των μαλλιών, τόσο υψηλότερος ο δείκτης αντηλιακής προστασίας που προσφέρουν στο δέρμα.

Την ίδια στιγμή, τα γένια αποτελούν ασπίδα και απέναντι στον αέρα και το κρύο, που ξηραίνουν την επιδερμίδα επισπεύδοντας τη γήρανσή της. Οι τρίχες του προσώπου συγκρατούν τη φυσική υγρασία του δέρματος, προφυλάσσοντάς το από τον αέρα που διαταράσσει την προστατευτική υδρολιπιδική του μεμβράνη. Παρομοίως, αν ένας άντρας φορέσει ενυδατική κρέμα, αυτή θα διατηρηθεί περισσότερο κάτω από τα γένια και το μουστάκι παρά σε ένα ξυρισμένο δέρμα. Όπως επισημαίνουν οι δερματολόγοι, και μόνο η παρουσία τριχοθυλάκων στο πρόσωπο συμβάλλει θετικά για την υγεία του δέρματος, όπως και οι σμηγματογόνοι αδένες που καλύπτουν τις τρίχες με προστατευτικά έλαια. Σε όποιο σημείο του προσώπου υπάρχουν τριχοθύλακες και σμηγματογόνοι αδένες – ακόμα και στο πηγούνι, τα πλαϊνά του προσώπου και τον λαιμό – το δέρμα είναι παχύτερο και άρα πιο ανθεκτικό στις βλάβες.

Επιπλέον, οι άντρες που δεν ξυρίζονται τακτικά, αποφεύγουν τα δυσάρεστα εξανθήματα. Όπως αποκαλύπτουν οι ειδικοί, το ξύρισμα αποτελεί την κύρια αιτία βακτηριακών μολύνσεων στην περιοχή της γενειάδας. Μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, συστροφή τριχών, αλλά και παθήσεις, όπως θυλακίτιδα.

Πολύτιμα αποδεικνύονται τα γένια και σε ό,τι αφορά τις αλλεργίες. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ένα μεγάλο μουστάκι μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα του άσθματος, το οποίο προκαλείται από τη γύρη και τα μόρια της σκόνης, καθώς μπλοκάρει την είσοδο των αλλεργιογόνων ουσιών στους αεραγωγούς της μύτης. Τέλος, μία πυκνή γενειάδα κάτω από το πηγούνι μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία στην περιοχή του λαιμού, κρατώντας μακριά ένα απειλητικό κρυολόγημα!

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification