ΠΙΤΥΡΙΔΑ: ΑΙΤΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η πιτυρίδα μπορεί να μην είναι μεταδοτική ωστόσο μπορεί να πλήξει σοβαρά την αυτοπεποίθησή σας. Οι μικρές λευκές φολίδες που είναι κολλημένες στη βάση της τρίχας και συχνά συνοδεύονται από το αίσθημα κνησμού αποτελούν κλασικό χαρακτηριστικό της πιτυρίδας.

πιτυρίδα

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια χρόνια συνθήκη η θεραπεία της οποίας δεν είναι εύκολη. Βέβαια, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές στο εμπόριο ειδικά σχεδιασμένων σκευασμάτων που μπορούν να κρατήσουν την πιτυρίδα σε ύφεση.

Πιτυρίδα: Τις Πταίει;

Τα αίτια της πιτυρίδας συχνά είναι προϊόν πολλών παραγόντων όπως οι καιρικές συνθήκες, δερματικές παθήσεις, ευαίσθητο δέρμα, κακή υγιεινή του τριχωτού της κεφαλής αλλά και μυκητιάσεις. Πιο συγκεκριμένα:

Ξηροδερμία: Μια συνηθισμένη ξηροδερμία είναι σε θέση να προκαλέσει πιτυρίδα και εμφανίζεται με μικρές φολίδες. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά το χειμώνα λόγω της απότομης εναλλαγής της θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικών & εξωτερικών χώρων, όπως η απότομη είσοδος σε υπερβολικά θερμασμένους χώρους μετά για παράδειγμα από παραμονή σε άκρως χειμωνιάτικες εξωτερικές συνθήκες. Αντίστοιχα η πολύωρη έκθεση του τριχωτού της κεφαλής σε ηλιακή ακτινοβολία, μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα ή ερεθισμό.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Προσβάλλει εκτός από το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια, την περιοχή πίσω από τα αυτιά, τα πλαϊνά της μύτης, το οστό του στέρνου, τη βουβωνική χώρα και ενίοτε τις μασχάλες και γενικότερα περιοχές που χαρακτηρίζονται «πλούσιες» σε σμηγματογόνους αδένες. Κύριο χαρακτηριστικό της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας αποτελεί η λιπαρή και ερυθρή επιδερμίδα, καλυμμένη από κιτρινωπές ή λευκές φολίδες.

Αμελής Φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής: Η πιτυρίδα ευδοκιμεί όταν υπάρχει συσσώρευση των λιπαρών ουσιών και των δερματικών κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Η τακτική και επιμελής φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής είναι επιβεβλημένη.

Ψωρίαση: Η ψωρίαση στο δέρμα της κεφαλής είναι αρκετά συχνή σε άτομα που πάσχουν από ψωρίαση, παρά το γεγονός ότι οι συνήθεις εκδηλώσεις της παρατηρούνται στον κορμό, τα γόνατα και τις αρθρώσεις. Στην περίπτωση που εμφανιστεί ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής παρατηρείται ο σχηματισμός γκρίζων, παχιών φολίδων προϊόν της συσσώρευσης νεκρών κυττάρων στο δέρμα της κεφαλής.

Έκζεμα: Πολύ συχνά άτομα που εμφανίζουν έκζεμα σε κάποιο σημείο του σώματός τους είναι εξαιρετικά αναμενόμενο να παρουσιάσουν έκζεμα και στο τριχωτό της κεφαλής το οποίο προκαλεί πιτυρίδα.

Δερματίτιδα εξ επαφής: Συχνά λόγω αλλεργίας στην παραφαινυλενοδιαμίνη-συστατικό που περιέχεται σε διάφορα προϊόντα φροντίδας ή χρωματισμού μαλλιών (βαφές) παρατηρείται ερεθισμός, κνησμός αλλά και σχηματισμός φολίδων στο δέρμα του κεφαλιού, το οποίο υποδηλώνει μια μορφή ευαισθησίας σε ορισμένα συστατικά των εν λόγω προϊόντων. Πολύ συχνά ανάλογο αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει η κατάχρηση των προϊόντων καλλωπισμού & styling μαλλιών ενώ η υπερβολική συχνότητα στο λούσιμο των μαλλιών μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα, αντίθετα από τα αναμενόμενα.

Μυκητίαση:Ο ερεθισμός του δέρματος της κεφαλής και η αύξηση των δερματικών κυττάρων προκαλείται από την υπερβολική ανάπτυξη του ζυμομύκητα Malassezia που ζει στο τριχωτό της κεφαλής της πλειοψηφίας των ενηλίκων συχνά χωρίς να προκαλεί προβλήματα. Αρκετά συχνά όμως, η ανεξελεγκτη ανάπτυξη του καθώς τρέφεται από τις λιπαρές ουσίες που εκκρίνονται από τους θύλακες των τριχών ερεθίζει το δέρμα και αυξάνει τα δερματικά κύτταρα. Τα πλεονάζοντα δερματικά κύτταρα πεθαίνουν και καθώς ανακατεύονται με τις λιπαρές ουσίες του δέρματος της κεφαλής και των μαλλιών, σχηματοποιούνται σε λευκές φολίδες και πέφτουν. Αν και τα αίτια για την υπερανάπτυξη του ζυμομύκητα Malassezia δεν είναι σαφή, υπάρχουν κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες που πιθανώς ευνοούν την εμφάνιση της πιτυρίδας όπως η αυξημένη λιπαρότητα, οι ορμονικές διακυμάνσεις, το άγχος, η νόσος του Πάρκινσον ή άλλες νευρολογικές διαταραχές αλλά και ένα εξασθενημένο και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Ποιοι είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση πιτυρίδας;

• Νεαροί ενήλικές
• Άτομα μέσης ηλικίας
• Άνδρες καθώς έχουν μεγαλύτερους σμηγματογόνους αδένες
• Άτομα με Λιπαρά μαλλιά
• Άτομα που ακολουθούν διατροφής ελλιπή σε ψευδάργυρο, φτωχή σε βιταμίνες Ομάδας Β & λιπαρά οξέα.

Κρατήστε την πιτυρίδα υπό έλεγχο…μέχρι την πλήρη εξάλειψή της:

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση, περιορισμό και τελικώς εξάλειψή της αποτελεί ο περιορισμός και μείωση της λιπαρότητας και της συσσώρευσης δερματικών κυττάρων με την καθημερινή χρήση σαμπουάν με ουδέτερο PH.

Βέβαια, στις περιπτώσεις που τα απλά σαμπουάν δεν αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε συνίσταται η χρήση ειδικών φαρμακευτικών προϊόντων κατά της πιτυρίδας. Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επιδείξετε υπομονή καθώς τα σκευάσματα αυτά περιέχουν το καθένα διαφορετική φαρμακευτική ουσία και κατηγοριοποιούνται βάσει αυτής, και συνεπώς φέρνουν διαφορετικά αποτελέσματα αναλόγως την κάθε περίπτωση. Πιο συγκεκριμένα:

  •  Πυριθειόνη ψευδαργύρου: Η δραστική αντιβακτηριακή και αντιμυκητισιακή ουσία ευθύνεται για τον περιορισμό της παρουσίας του υπεύθυνου για την πιτυρίδα και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μύκητα.
  •  Πίσσα άνθρακα: Επί της ουσίας πρόκειται για ένα υποπροϊόν που προκύπτει από επεξεργασμένο άνθρακα το οποίο επιβραδύνει το την πτώση και το θάνατο των δερματικών κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής.
  •  Σαλικυλικό οξύ: Ενισχύει την «απολέπιση» του τριχωτού της κεφαλής και τη διαδικασία απομάκρυνσης των φολίδων. Μετά τη χρήση του συνίσταται η εφαρμογή μαλακτικής κρέμας μαλλιών καθώς το συχνά χαρακτηριζόμενο ως «scrub» του τριχωτού της κεφαλής αρκετές φορές προκαλέσει ξηρότητα στην επιδερμίδα. .
  •  Θειούχο σελήνιο: Ενισχύει την επιμήκυνση της ζωής των δερματικών κυττάρων και λειτουργεί κατασταλτικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του ζυμομύκητα malassezia. Ενίοτε μπορεί να αποχρωματίσει τα γκρίζα & ξανθά μαλλιά αλλά και τα βαμμένα μαλλιά.
  •  Κετοκοναζόλη: Πρόκειται για μια ευρέως φάσματος αντιμυκητισιακή ουσία που δύναται να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα στην περίπτωση που τα άλλα φαρμακευτικά σαμπουάν αποτύχουν.

Συμπληρώστε το ατομικό ιατρικό ιστορικό για την πιτυρίδαΗ συνέπεια και η επιμονή είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη θεραπεία.

• Καθημερινή ή μέρα παραμέρα χρήση ειδικών σαμπουάν για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας
• Εναλλαγή σαμπουάν όταν ο τύπος που χρησιμοποιείται παύει να είναι αποτελεσματικός
• Απαραίτητος χρόνος παραμονής της φαρμακευτικής ουσίας στο κεφάλι και μασάζ κεφαλής ώστε να δράσει αποτελεσματικά(5 λεπτά το ελάχιστο)
• Αποφυγή κατάχρησης προϊόντων καλλωπισμού και styling μαλλιών
• Σωστή διαχείριση στρες
• Υγιής & Ισορροπημένη διατροφή
• Έλαιο τεϊόδεντρου -πλούσιο σε αντιμυκητισιακή & αντιβακτηριακή δράση

Συμπτώματα όπως τσιμπηματάκια κνησμός, ερυθρότητα ή καύσος μετά την εφαρμογή των ανωτέρω προϊόντων απαιτούν την άμεση παύση χρήσης του ενώ αν εκδηλώσετε εξάνθημα ή δύσπνοια ή άλλης μορφής αλλεργική αντίδραση επικοινωνήστε άμεσα με εξειδικευμένο ιατρό.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification