ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗΝ ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ… ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

Ο πελματογράφος μπορεί να αποκαλύψει τυχόν διαταραχές στην ισορροπία και την επιφάνεια στήριξης του σώματος, αλλά και ανάρμοστες πιέσεις που δέχονται τα πέλματα και τα νύχια κατά την όρθια στάση ή τη βάδιση, και οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για αλλοιώσεις στο δέρμα, αλλά και τα νύχια.

featured image

Μπορεί η υγρασία, η αυξημένη θερμοκρασία και η έλλειψη τήρησης κανόνων υγιεινής να συμβάλλουν στην εξάπλωση των μυκητών, όμως κάποιες φορές ακόμα κι όταν οι συνθήκες δεν τους ευνοούν, εκείνοι τείνουν να εμφανίζονται και να επανεμφανίζονται. Είναι οι φορές που τα ίδια τα πόδια τους καλωσορίζουν. Πώς; Με τη λάθος στάση, τη λάθος βάδιση, τα λάθος παπούτσια.

Για τον λόγο αυτό, σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των ονυχομυκητιάσεων των ποδιών, είναι το πελματογράφημα. Ο πελματογράφος μπορεί να αποκαλύψει τυχόν διαταραχές στην ισορροπία και την επιφάνεια στήριξης του σώματος, αλλά και ανάρμοστες πιέσεις που δέχονται τα πέλματα και τα νύχια κατά την όρθια στάση ή τη βάδιση, και οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για αλλοιώσεις στο δέρμα, αλλά και τα νύχια. Οι ανάρμοστες πιέσεις προκαλούν συχνά αντιδραστικές σκληρυντικές υπερκερατώσεις του δέρματος (τύλους, κτλ), ενώ ευθύνονται και για την εμφάνιση και την υποτροπή των ονυχομυκητιάσεων. Ιδιαίτερα μάλιστα εάν υπάρχουν στον οργανισμό σημαντικές ελλείψεις σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, τα νύχια γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτα σε φθορές και παραμορφώσεις.  Και έχει διαπιστωθεί ότι ένα τραυματισμένο νύχι υπόκειται σε ευκολότερη προσβολή από μύκητες και κόκκους.

Ο πελματογράφος τελευταίας γενιάς παρέχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της στατικής και δυναμικής μέτρησης. Στη στατική μέτρηση (σε όρθια στάση), ο εξεταζόμενος στέκεται πάνω στον τάπητα μέτρησης όπου μελετάται η ισορροπία και η κατανομή του κέντρου βάρους του, ενώ στη δυναμική μέτρηση βαδίζει ελεύθερα πάνω στον τάπητα και το προηγμένης τεχνολογίας μηχάνημα καταγράφει τις υψηλές πελματιαίες πιέσεις, την ισορροπία, την επιφάνεια στήριξης, τις θέσεις των δαχτύλων και της πτέρνας, τη φόρτιση της καμάρας αλλά και τις αποκλίσεις σε σχέση με τον μέσο όρο πιέσεων, κτλ.

Όλα αυτά τα δεδομένα είναι απολύτως χρήσιμα και τεκμηριώνουν τόσο την υποκείμενη πάθηση, βλάβη ή κατάσταση, όσο και την επιλογή της θεραπείας που θα ακολουθηθεί. Μερικά από τα πλεονεκτήματα του υπερσύγχρονου πελματογράφου είναι πώς ο εξεταζόμενος δεν αισθάνεται τίποτα κατά την εξέταση, δεν υπάρχει πρόσληψη φαρμάκων, ενώ η εξέταση είναι οικονομική και σύντομη καθώς μπορεί να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 20 λεπτών. Ο πελματογράφος λειτουργεί χωρίς ακτινοβολία ή ραδιενέργεια, καθώς αποτελείται από χιλιάδες αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν και να αναλύουν τη βάδιση σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες γραφικές παραστάσεις που καθιστούν αναγνωρίσιμες τις ανατομικές παραλλαγές και παθήσεις των κάτω άκρων.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι ότι βάσει της εξέτασης υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής ειδικών, εξατομικευμένων, ορθωτικών πελμάτων (πάτων) από εξειδικευμένους επιστήμονες στην ορθωτική θεραπεία των κάτω άκρων. Συνήθως τα πέλματα κατασκευάζονται βάσει στατικών αποτυπωμάτων των ποδιών (γύψινα ομοιώματα, προπλάσματα), όμως αυτά τα αποτυπώματα δεν μπορούν να αποτυπώσουν την κίνηση του ποδιού κατά τη διάρκεια της βάδισης, ούτε τις δυνάμεις που ασκούνται σε κάθε σημείο του ποδιού.

Με τα στοιχεία που συλλέγονται από τη στατική και δυναμική μέτρηση του υπερσύγχρονου πελματογράφου, τα ορθωτικά πέλματα ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των ασθενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υλικό που χρησιμοποιείται κάθε φορά, διαφέρει ανάλογα με την διαταραχή, όμως όλα τα πέλματα φέρουν την έγκριση του Ε.Ο.Φ., καθώς και τη σήμανση C.E.

Αν υποφέρετε λοιπόν από αντίστοιχα προβλήματα, αντί να «περπατάτε στα τυφλά», σπεύστε για ένα πελματογράφημα και θα διαπιστώσετε την αξία του!

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification