ΠΑΡΩΝΥΧΙΑ

Η παρωνυχία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στις εγγύς ή/και πλευρικές πτυχώσεις των νυχιών, ενώ τα δάχτυλα των χεριών προσβάλλονται πιο συχνά από τα δάχτυλα των ποδιών.

featured

Η οξεία παρωνυχία είναι μια επώδυνη πυογόνος λοίμωξη που εμφανίζεται μετά από τραυματισμό ή δευτερεύον τραύμα και συνήθως προκαλείται από τον Staphylococcus aureus, αν και υπάρχουν επίσης και αναερόβιοι οργανισμοί.

Η χρόνια παρωνυχία παρουσιάζεται ως ευαίσθητο ερύθημα στις πτυχώσεις των νυχιών με πάχυνση των ιστών, απώλεια της επιδερμίδας και επακόλουθη δυστροφία της επιφάνειας του νυχιού.

Οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί, καθώς και η έκθεση στο νερό ή σε ερεθιστικές και αλλεργιογόνες ουσίες που οδηγούν σε δερματίτιδα με επακόλουθη αποίκιση από ζύμες και δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη, αποτελούν αιτιολογικούς παράγοντες της χρόνιας παρωνυχίας, μία από τις συχνότερες παθήσεις των νυχιών.

Ένα λιγότερο συχνό αίτιο που οδηγεί σε χρόνια παρωνυχία και αναγνωρίστηκε πρόσφατα, η ονυχοκρύπτωση, χαρακτηρίζεται από διαταραχή της διαμήκους ανάπτυξης του νυχιού λόγω οξείας βλάβης από φυσικά ή συστημικά αίτια, με επακόλουθη ενσωμάτωση του παλιού νυχιού στην κοιλιακή επιφάνεια στην εγγύς πτύχωση των νυχιών, καθώς αναδημιουργείται το νέο νύχι.

Επιπλέον σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να εμφανιστεί δερματική λεϊσμανίαση ως μια ασυνήθιστη χρόνια παρωνυχία σε ενδημικές περιοχές.

Η παρωνυχία με ψευδοπυογόνο κοκκίωμα μπορεί να εμφανιστεί λόγω της χρήσης συστηματικών ρετινοειδών, αντιρετροϊκών φαρμάκων, όπως η ινδιναβίρη ή η λαμιβουδίνη, του αντισώματος έναντι του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα κετουξιμάμπη και αναστολέων της τυροσινικής κινάσης του επιδερμιδικού αυξητικού παράγοντα, όπως η γεφιτινίμπη.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, κάποιοι όγκοι μπορεί να εμφανιστούν μεταμφιεσμένοι ως χρόνια παρωνυχία, στους οποίους περιλαμβάνεται η νόσος του Bowen, τα κερατοκαρκινώματα, το πλακώδες καρκίνωμα, το εγχόνδρωμα και το αμελανωτικό μελάνωμα.

Η Αποτελεσματική Αντιμετώπιση

Η οξεία παρωνυχία απαιτεί άμεσα αποτελεσματική θεραπεία προς αποφυγή βλάβης στη μήτρα του νυχιού.

Εάν η λοίμωξη είναι επιφανειακή και εμφανής, τότε είναι δυνατή η διάνοιξη και παροχέτευση χωρίς αναισθησία.

Η λοίμωξη οφείλετε συχνά στον S. aureus, αλλά μπορεί να υπάρχουν επίσης β-αιμολυτικοί στρεπτόκοκκοι και αναερόβιοι οργανισμοί. Θα πρέπει να ληφθεί επίχρισμα για βακτηριακή καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα και να χορηγηθεί ένα αντιβιοτικό ευρέως φάσματος τόσο για αερόβιους όσο και για αναερόβιους οργανισμούς.

Οι ζεστές κομπρέσες με στυπτικές ουσίες (π.χ. λοσιόν με οξικό αργίλιο, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη) μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον εχθρικό προς τα βακτήρια.

Για βαθύτερες λοιμώξεις θα πρέπει να χορηγηθεί άμεσα αντιβιοτική θεραπεία και, εάν δεν υπάρχει σημαντική κλινική βελτίωση μετά από 48 ώρες θα πρέπει να γίνει μικροεπέμβαση. Με τοπική αναισθησία αφαιρείται το εγγύς ένα τρίτο της επιφάνειας του νυχιού και τοποθετείται μια γάζα κάτω από την εγγύς πτύχωση του νυχιού για να επιτραπεί η παροχέτευση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χρόνια παρωνυχία είναι μια δερματίτιδα που σχετίζεται με επαγγέλματα όπου εμπλέκεται νερό – καθαριστές, μάγειροι, εργαζόμενοι σε μπαρ, ιχθυοπώλες κτλ. – και μπορεί να επιδεινωθεί από ερεθιστικές ή αλλεργιογόνες ουσίες.

Η άμεση ευαισθησία σε κάποιες φρέσκιες τροφές μπορεί να αποτελεί έναν παράγοντα.

Στα παιδιά η πάθηση μπορεί να ξεκινήσει από το πιπίλισμα του αντίχειρα.

Το έκζεμα ή η ψωρίαση, καθώς και η κακή περιφερική κυκλοφορία, ενδέχεται να δημιουργήσουν προδιάθεση για χρόνια παρωνυχία.

Σημαντικοί επίσης είναι και οι μικροτραυματισμοί, συμπεριλαμβανομένου του πολύ συχνού μανικιούρ.

Ο μέσος και ο δείκτης του δεξιού χεριού καθώς και ο μέσος του αριστερού χεριού προσβάλλονται συχνότερα, αν και μπορεί να προσβληθούν όλα τα δάχτυλα.

Η φλεγμονή με διόγκωση της πτύχωσης του νυχιού και η απώλεια της επιδερμίδας δημιουργούν ένα χώρο μεταξύ της πτύχωσης του νυχιού και της επιφάνειάς του, το οποίο συχνά μολύνεται από ζύμες, ειδικά τα είδη Candida καθώς και ένα ευρύ φάσμα άλλων μικροοργανισμών.

Επίσης ενδέχεται να εμφανιστεί οξεία επιδείνωση λόγω βακτηριακής λοίμωξης.

Η επιτυχής θεραπεία βασίζεται στην προστασία των προσβεβλημένων δαχτύλων από το νερό, τις ερεθιστικές και αλλεργιογόνες ουσίες και τον τραυματισμό, σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη θεραπεία χρησιμοποιώντας μετρίως ισχυρά ή ισχυρά τοπικά κορτικοστεροειδή.

Θα πρέπει να λαμβάνεται επίχρισμα για ζύμες και βακτήρια, ενώ χρήσιμα μπορεί να είναι τα αντιμυκητιασικά σκευάσματα, ή να απαιτείται η χρήση αντιβιοτικών σκευασμάτων.

Η θεραπεία θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την υποχώρηση της φλεγμονής και την αναμόρφωση της επιδερμίδας, η οποία πρέπει να προσκολληθεί στην επιφάνεια του νυχιού (3 μήνες ή περισσότερο).

Η εφαρμογή φαινόλης 80% με μία οδοντογλυφίδα στο σημείο κάτω από την εγγύς πτύχωση του νυχιού μπορεί να ενισχύσει την επανασύνδεση.
Η οξεία επιδείνωση μπορεί να βελτιωθεί με την εφαρμογή ζεστών κομπρεσών με στυπτικές ουσίες για 10 λεπτά. Όσον αφορά τα οξεία επεισόδια, η χρήση ενδοβλαβικών ή συστηματικών κορτικοστεροειδών μαζί με συστηματικά αντιβιοτικά για μία εβδομάδα μπορεί να είναι χρήσιμη.

Σε περιπτώσεις όπου αποτυγχάνει η αντιμετώπιση με τη συμβατική θεραπεία εφαρμόζεται φωτοδυναμική θεραπεία με τη χρήση ειδικού φωτοευσθητοποιητικού παράγοντα.

Για περιστατικά δευτερογενή της ονυχοκρύπτωσης, η απλή απόσπαση της επιφάνειας των νυχιών μπορεί να είναι θεραπευτική.

Η προκαλούμενη από τα φάρμακα παρωνυχία με ψευδοπυογόνο κοκκίωμα ανταποκρίνεται σε καθημερινή τοπική χρήση μουπιροκίνης 2% με αλοιφή προπιονικής κλοβεταζόλης.

Η χρόνια παρωνυχία λόγω της κετουξιμάμπης μπορεί να έχει καλή ανταπόκριση στην από του στόματος χορηγούμενη δοξυκυκλίνη 100mg BD.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification