Παιδικές Αλωπεκίες

Έχει υπολογιστεί ότι στο 90-95% των περιπτώσεων η αλωπεκία στα παιδιά οφείλεται σε μία από τις παρακάτω τέσσερις αιτίες (επίκτητες):

  • Δερματοφυτία της κεφαλής: Για τη συγκεκριμένη μορφή τριχόπτωσης οφείλεται κάποια μυκητιασική λοίμωξη των τριχών της κεφαλής, η οποία μάλιστα είναι μεταδοτική. Στο τριχωτό της κεφαλής παρουσιάζονται κυκλικά ή οβάλ κενά ανάμεσα στα μαλλιά, καθώς και σπασίματα της τρίχας, ενώ το δέρμα έχει φολιδωτή όψη και υφή.
  • Γυροειδής αλωπεκία: Είναι μία αυτοάνοση νόσος, η οποία εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού στρέφεται ενάντια στα τριχοθυλάκιά του. Εμφανίζονται στρογγυλά ή οβάλ κενά ανάμεσα στα μαλλιά. Το δέρμα της κεφαλής εμφανίζεται απαλό, ενώ δεν παρατηρούνται σπασμένες τρίχες.
  • Τριχοτιλλομανία: Πρόκειται για μία μη-μεταδοτική μορφή τριχόπτωσης που προκαλείται από τη βίαιη μεταχείριση των μαλλιών από το ίδιο το παιδί, που ενδεχομένως τραβάει, ξεριζώνει ή στριφογυρίζει έντονα τούφες των μαλλιών του. Είναι μια πάθηση που πυροδοτείται από έντονο άγχος και στρες.
  • Διάχυτη αλωπεκία: Αυτή η πάθηση προκαλείται από κάποιο στρεσογόνο για τον οργανισμό παράγοντα (υψηλός πυρετός, σοβαρός τραυματισμός, θάνατος κοντινού συγγενικού προσώπου, νευρική ανορεξία, ταχεία απώλεια βάρους, πρωτεϊνική ή θερμιδικά πλημμελής διατροφή, αντίδραση σε κάποια φαρμακευτική αγωγή). Το «σοκ» αυτό για τον οργανισμό διαταράσσει τον φυσιολογικό κύκλο ζωής της τρίχας, με αποτέλεσμα να σταματάει η ανάπτυξη των τριχοθυλακίων και μερικές βδομάδες αργότερα να παρατηρείται έντονη τριχόπτωση.

Σε μικρότερο βαθμό, για την παιδική τριχόπτωση μπορεί να ευθύνεται κάποια διατροφική ανεπάρκεια – όπως βιοτίνης ή ψευδαργύρου – ενώ αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχουν και τυχόν αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Α στον οργανισμό.

Ενδοκρινικές διαταραχές μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον φυσιολογικό κύκλο ζωής της τρίχας, όπως για παράδειγμα ο υποθυρεοειδισμός, που προκαλεί υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και μειωμένη παραγωγή των ορμονών που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό.

Επιπλέον, σε περίπτωση εντοπισμένης αλωπεκίας, μπορεί να ευθύνονται δύο συγγενείς αιτίες:

  • Σμηγματογόνος σπίλος: Είναι σπίλος των σμηγματογόνων αδένων στην περιοχή του οποίου δεν αναπτύσσονται μαλλιά.
  • Συγγενής απλασία του δέρματος: Είναι μια εντοπισμένη έλλειψη δέρματος που παρουσιάζεται σαν έλκος ή ουλή, όπου δεν υπάρχουν μαλλιά.

Οι περισσότερες μορφές τριχόπτωσης και αλωπεκίας δεν είναι επώδυνες, ούτε απειλητικές για τη ζωή του παιδιού. Πλήττουν όμως την αυτοπεποίθησή του, ιδιαίτερα όταν εκδηλώνονται σε σχολική ηλικία, και φυσικά αποτελούν πηγή άγχους για τους γονείς.

Η έγκυρη διάγνωση με βάση την κλινική εξέταση και την εξέταση της τριχοσκόπησης είναι καθοριστική για να διαμορφωθεί ένα εξατομικευμένο αποτελεσματικό θεραπευτικό πλάνο.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας