ΠΑΙΔΙΚΑ ΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ

Αγγειωμα Παιδια featured article

Αραχνοειδές αγγείωμα

Ένα αραχνοειδές αγγείωμα αποτελείται από μια μεγεθυμένη μικρή αρτηρία που μοιάζει με το σώμα μιας αράχνης, από την οποία φεύγουν μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μοιάζουν με τα πόδια της αράχνης.

Τα αίτια πρόκλησης των αραχνοειδών αιμαγγειωμάτων δεν είναι γνωστά. Στις περισσότερες περιπτώσεις προσβάλλονται υγιή άτομα και συνήθως εμφανίζεται ένα αραχνοειδές αγγείωμα ή μικρός αριθμός αραχνοειδών αγγειωμάτων. Παρόλο που ενδέχεται να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής ενός ανθρώπου, συνήθως εμφανίζονται στα παιδιά.

Τα αραχνοειδή αγγειώματα δεν είναι κληρονομικά. Η διάγνωση γίνεται βάσει της χαρακτηριστικής εμφάνισης του συγκεκριμένου αγγειώματος. Εκτός από την εμφάνισή τους στο δέρμα, τα αραχνοειδή αγγειώματα συνήθως δεν έχουν άλλα συμπτώματα. Σπάνια μπορεί να προκληθεί αιμορραγία εάν πειράξουμε ή ξύσουμε το αγγείωμα.

Η θεραπεία πρώτης επιλογής είναι το παλμικό laser χρωστικής (Pulsed Dye Laser, PDL) ευρύτερου παλμού (595 nm).

 

Άλλοι αγγειακοί όγκοι

Σύνδρομο Kasabach – Merritt

Εμφανίζεται σε βρέφη στο 2ο μήνα ζωής περίπου (7 εβδομάδες) και πρόκειται για έναν ταχέως αναπτυσσόμενο αγγειακό όγκο.

Θυσανοειδές αγγείωμα

Πρόκειται για έναν σπάνιο καλοήθη αγγειακό όγκο, ο οποίος εμφανίζεται κατά τη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία και, στις περισσότερες περιπτώσεις, μέχρι το τέλος του πρώτου έτους ζωής. Συνήθως εμφανίζεται στον τράχηλο ή στο ανώτερο τμήμα του κορμού ως ερυθηματώδης κηλίδα, η οποία εξελίσσεται σε ιώδες διηθημένο οζίδιο ή πλάκα, και το μέγεθός του αυξάνεται αργά με την πάροδο του χρόνου.

Αιμαγγειοενδοθηλίωμα τύπου Kaposi

Πρόκειται για ένα σπάνιο όγκο που εμφανίζεται σε βρέφη και μικρά παιδιά. Η εμφάνισή του μπορεί να γίνει ως πολυοζώδης μάζα μαλακών μορίων, ως πορφυρικές κηλίδες ή ως πολλαπλές τηλαγγειεκτατικές βλατίδες.

 

Αγγειοκεράτωμα

Τα αγγειωκερατώματα είναι υπερκερατωσικές, ασυμπτωματικές, ερυθηματώδεις βλάβες αγγειακού τύπου και υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι αγγειοκερατωμάτων. Παρακάτω γίνεται μια σύντομη αναφορά στα αγγειοκερατώματα που ενδέχεται να παρατηρηθούν σε βρέφη και παιδιά.

Το αγγειοκεράτωμα circumscriptum είναι μια σπάνια βλάβη που υπάρχει κατά τη γέννηση και εμφανίζεται ως υπερκερατωσική αγγειακή πλάκα κυανού ή μαύρου χρώματος συνήθως στα κάτω άκρα.

Το αγγειοκεράτωμα Mibelli εμφανίζεται σε παιδιά και νεαρούς εφήβους ηλικίας 10 έως 14 ετών αρχικά ως έντονα ερυθρές σιγμοειδείς κηλίδες. Κληρονομείται με αυτοσωμικό τρόπο και υπάρχει ιστορικό χείμετλων, αν και δεν έχει αποκλειστεί η συμμετοχή περιβαλλοντικών επιρροών.

Το μονήρες βλατιδώδες αγγειοκεράτωμα είναι μια μυρμηκιώδης, ασυμπτωματική βλατίδα στα κάτω άκρα συνήθως με κυανό έως μαύρο χρώμα. Εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας από 10 ετών, αλλά και σε ενήλικες έως την ηλικία των 40 ετών, ενώ αιτιολογικά οφείλετε σε τραυματισμό.

Κλείστε τώρα ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification