ΠΑΙΔΙΚΗ ΨΩΡΙΑΣΗ, ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ

Off 1

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα παιδιά με ψωρίαση, σε σχέση με τα παιδιά χωρίς ψωρίαση, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μη αλκοολική ηπατική νόσο και αυξημένα επίπεδα ενζύμων της ηπατικής λειτουργίας.

newsBMI 2000

Ενώ η ψωρίαση θεωρείται ελάχιστα σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη αυτών των νοσημάτων, η παχυσαρκία συμβάλλει πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη συννοσηρότητας σε παιδιά με ψωρίαση.

Πρόσφατα, Αμερικανοί ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη βασισμένη σε δεδομένα μια ομάδας 29.957 παιδιών με ψωρίαση και σε μια συγκριτική ομάδα 29.957 παιδιών χωρίς ψωρίαση. Τα παιδιά διαχωρίστηκαν σε 4 ομάδες: (1) μη παχύσαρκα, χωρίς ψωρίαση, (2) μη παχύσαρκα, με ψωρίαση, (3) παχύσαρκα, χωρίς ψωρίαση, και (4) παχύσαρκα, με ψωρίαση. Η συνολική μέση ηλικία τους ήταν 12 χρονών και 16.034 από αυτά ήταν κορίτσια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν:

  • Κατά την έναρξη της μελέτης, τα περισσότερα παιδιά με ψωρίαση ήταν παχύσαρκα.
  • Τα παιδιά με ψωρίαση ήταν πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν κάθε μία από τις συννοσηρότητες από εκείνα χωρίς ψωρίαση.
  • Η παχυσαρκία ήταν ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη κάθε συννοσηρότητας, ακόμη και στα παιδιά χωρίς ψωρίαση.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι ενήλικες με ψωρίαση είναι ήδη γνωστό ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και μεταβολικού συνδρόμου, τα συμπτώματα των οποίων περιλαμβάνουν περιττό λίπος γύρω από τη μέση. Άλλα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου περιλαμβάνουν χαμηλά επίπεδα HDL, “καλή” χοληστερόλη, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, “κακό” λίπος και αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Στα παιδιά, φαίνεται ότι η παχυσαρκία πιθανόν να εμφανίζεται πριν από την εμφάνιση της ψωρίασης, αλλά μπορεί επίσης και παιδιά με ψωρίαση που δεν έχουν παχυσαρκία να διατρέχουν επίσης κάποιο κίνδυνο για θέματα υγείας που συνήθως θεωρούμε ότι σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι γονείς των παιδιών με ψωρίαση θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης και μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς των παιδιών με ψωρίαση να είναι σωστά ενημερωμένοι για την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει το παιδί τους. Υπάρχουν αγωγές που μπορεί να είναι απαγορευτικές για το ευαίσθητο δέρμα των παιδιών τους. Μόνο ο εξειδικευμένος δερματολόγος μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις εκδηλώσεις και εξάρσεις της νόσου.

Η φωτοθεραπεία μονοχρωματικού φωτός στενού φάσματος θεωρείται από την παγκόσμια δερματολογική κοινότητα ως η πλέον κατάλληλη για τα παιδιά. Ανάλογα με την περίπτωση, η φωτοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά στις περιοχές με ψωρίαση, αλλά και σε ολόκληρο το σώμα όταν είναι γενικευμένη. Οι συνεδρίες μπορούν να γίνονται στο ιατρείο, αλλά και στο σπίτι με την ειδική συσκευή. Στο ιατρείο, για την αντιμετώπιση εντοπισμένων βλαβών στο δέρμα χρησιμοποιείται η συσκευή Excimer Light που εστιάζει το φως της μόνο στην υπό θεραπεία περιοχή, ενώ όταν η ψωρίαση είναι εξαπλωμένη στο σώμα, τότε για την φωτοθεραπεία συστήνεται ο ειδικά σχεδιασμένος θάλαμος της καμπίνας Waldmann.

Το σημαντικότερο με την φωτοθεραπεία, και γενικά με την θεραπευτική αγωγή, είναι ότι πρέπει να ακολουθείται με συνέπεια από τον ασθενή, γεγονός που στην περίπτωση των παιδιών σημαίνει πως οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες του γιατρού ώστε να διατηρείται η ψωρίαση του παιδιού πάντα σε ύφεση.

 

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification