ΟΥΛΩΤΙΚΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ

Αυτή η πάθηση είναι πιο συχνή στις γυναίκες και παρουσιάζεται με περιθυλακικό ερύθημα και κερατωτικά βύσματα στα άκρα της επεκτεινόμενης αλωπεκίας

αλωπεκια featured
 • Διαταραχές ανάπτυξης και κληρονομούμενα νοσήματα: απλασία δέρματος, επιδερμιδικοί σπίλοι, ποροκεράτωση του Mibelli, ιχθυάσεις, νόσος Darier κλπ
 • Βλάβες από φυσικά αίτια: μηχανικά τραύματα, εγκαύματα, ακτινοδερματίτις
 • Μικροβιακές φλεγμονές: δερματοφυτίες, βακτηριακές λοιμώξεις (φυματώδης λύκος, λέπρα, τριτογονος σύφιλη, δοθιήνας, ψευδάνθραξ, θυλακίτις, ακμή νεκρωτική), λεϊσμανίαση, ιογενείς λοιμώξεις (έρπης ζωστήρ, ανεμευλογιά, ευλογιά)
 • Νεοπλασίες: βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ουλοποιητικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, μεταστατικά καρκινώματα
 • Διάφορες άλλες δερματοπάθειες αγνώστου αιτιολογίας: ομαλός λειχήνας, ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία, λιποειδική νεκροβίωση, σαρκοείδωση, καλοήθες πεμφιγοειδές των βλεννογόνων, θυλακική βλεννινωση

Ο Θυλακικός Λειχήνας

O θυλακικός λειχήνας (Lichen planopilaris, LPP), επίσης γνωστός ως θυλακικός ομαλός λειχήνας, είναι ένα κλινικό σύνδρομο, το οποίο αποτελείται από ομαλό λειχήνα (lichen planus, LP) που σχετίζεται με ουλωτική αλωπεκία του τριχωτού της κεφαλής. Αυτή η πάθηση είναι πιο συχνή στις γυναίκες και παρουσιάζεται με περιθυλακικό ερύθημα και κερατωτικά βύσματα στα άκρα της επεκτεινόμενης αλωπεκίας. Η θυλακική εμπλοκή περιορίζεται στη χοάνη (μίσχος υπόφυσης) και τον ισθμό, τα οποία εμφανίζουν ληχεινοειδή φλεγμονή. Οι κύριες επιπλοκές του θυλακικού ομαλού λειχήνα είναι η ατροφία και η ουλοποίηση, με τριχόπτωσηκαι αραίωση του τριχωτού της κεφαλής.

Αναγνωρίζονται τρεις τύποι θυλακικού λειχήνα:

 1. O κλασικός θυλακικός λειχήνας,
 2. Το σύνδρομο Graham-Little, το οποίο χαρακτηρίζεται από την εξής τριάδα:
  • πολυεστιακή ουλωτική αλωπεκία του τριχωτού της κεφαλής,
  • μη ουλωτική αλωπεκία της μασχαλιαίας κοιλότητας και/ή της βουβωνικής χώρας, και
  • κερατωτικές θυλακικές βλατίδες
 3. Η μετωπιαία ινωτική αλωπεκία, η οποία προσβάλλει κυρίως γυναίκες σε μετεμμηνοπαυσιακή φάση, εμφανίζεται ως ουλωτική αλωπεκία στη μετωποβρεγματτική γραμμή των μαλλιών και σχετίζεται με μη ουλωτική αλωπεκία των φρυδιών.

Στρατηγική Αντιμετώπισης

τριχοπτωση-pmi-bannerΗ θεραπευτική αντιμετώπιση του θυλακικού λειχήνα είναι δύσκολη και αποτελεί πρόκληση. Ωστόσο, εάν η σχετική φλεγμονή ελεγχθεί στα πρώιμα στάδιά της, μπορεί να διαφυλαχθούν οι τριχοθυλακικές μονάδες και να καταστεί δυνατή η εκ νέου ανάπτυξη των μαλλιών. Στην καλή θεραπευτική ανταπόκριση περιλαμβάνεται η μείωση των σχετικών συμπτωμάτων ταυτόχρονα με τη σταθεροποίηση της νόσου και την εκ νέου ανάπτυξη κάποιων μαλλιών στην ενεργό περίμετρο της περιοχής με αλωπεκία. Τα από του στόματος αντιισταμινικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του κνησμού και τα τοπικά κορτικοστεροειδή υψηλής δραστικότητας χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της φλεγμονής στις πρώιμες βλάβες. Οι ενδοβλαβικές ενέσεις με 3–5mg/mL ακετονιδίου της τριαμσινολόνης είναι αποτελεσματικές στις πολύ προχωρημένες βλάβες. Έχει αποδειχθεί ότι τα ρετινοειδή έχουν κάποιο αποτέλεσμα στη θεραπεία του θυλακικού λειχήνα και, επομένως, αποτελούν μια πιθανή εναλλακτική της θεραπείας με κορτικοστεροειδή. Στις επιπλέον θεραπευτικές μεθόδους περιλαμβάνονται τα ανθελονοσιακά φάρμακα και, ειδικότερα, η υδροξυχλωροκίνη. Άλλοι παράγοντες που έχουν αναφερθεί ως χρήσιμοι είναι η κυκλοσπορίνη και η mycophenolate mofetil. Υπάρχει επίσης σκεπτικό ως προς την προσπάθεια χρήσης βιολογικών παραγόντων, (tumor necrosis factor, TNF) για αυτή την πάθηση.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification