ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ: ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Off 1

Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της λεύκης περιλαμβάνει φωτοθεραπεία και συνδυαστική θεραπεία, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες από το επιστημονικό γκρούπ συγγραφής Vitiliho European Task Force (VETF) που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό British Hournal of Dermatology.

αντιμετωπισης λευκης featured post

Vitiligo Management Guidelines Released

Κατευθυντήριες Οδηγίες Αντιμετώπισης Λεύκης

Laurie Barclay, MD

7 Αυγούστου, 2012- Η λεύκη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με φωτοθεραπεία και συνδυαστική θεραπεία. Αυτό αναφέρει στις κατευθυντήριες οδηγίες της η ερευνητική ομάδα Vitiligo European Task Force (VETF), οι οποίες δημοσιεύτηκαν  στο επιστημονικό περιοδικό British Hournal of Dermatology. Με το VETF συνεργάστηκε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (European Academy of Dermatology and Venereology) για να διαμορφώσουν τα νέα ιατρικά δεδομένα για τη χρόνια νόσο της λεύκης.

Σύμφωνα με τον A. Taieb, MD στη Service de Dermatologie, “η λεύκη είναι μία νόσος που δεν θεραπεύεται οριστικά.” Ωστόσο, η φωτοθεραπεία και οι συνδυαστικές θεραπείες  είναι οι πλέον αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της λεύκης. Μια θεραπεία θεωρείται αποτελεσματική όταν μπορεί να σταματήσει την επέκταση των βλαβών στο δέρμα και να επαναφέρει πλήρως ή σε πολύ μεγάλο βαθμό το χρώμα στην επιδερμίδα σε ποσοστό ικανοποιητικό για τον ασθενή.

Τα αίτια που προκαλούν τη λεύκη δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφή και παραμένουν σχετικά αδιευκρίνιστα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που καθυστερεί την εξέλιξη στη διάγνωση και την αντιμετώπιση της λεύκης.

Συστάσεις Αντιμετώπισης

Για την αντιμετώπιση της τμηματικής λεύκης ή της περιορισμένης γενικευμένης λεύκης, που καλύπτει ποσοστό επιφάνειας σώματος μικρότερο από 2% έως 3%,  αναφέρονται οι παρακάτω κανόνες:

  • Ως θεραπεία λεύκης πρώτης γραμμής θεωρείται η αποφυγή παραγόντων που βάζουν σε λειτουργία μηχανισμούς για την ανάπτυξη της λεύκη, καθώς και η εφαρμογή τοπικών σκευασμάτων, όπως οι αναστολείς καλσινευρίνης και τα κορτικοστεροειδή.
  • Ως θεραπεία δεύτερης γραμμής εννοείται η εστιασμένη στενού φάσματος υπεριώδης ακτινοβολία Β (NB-UVB 311nm), που εκπέμπεται είτε από συσκευή μονογχρωματικού φωτός Excimer είτε από λέιζερ.
  • Ως θεραπεία τρίτης γραμμής είναι η χειρουργική μέθοδος που εφαρμόζεται σε ασθενείς με μη αποτελεσματικό επαναχρωματισμό  του δέρματος μετά από παροχή θεραπείας πρώτης ή δεύτερης γραμμής.

Για την αντιμετώπιση της μη τμηματικής λεύκης, αναφέρονται σχετικά τα εξής:

  • Η θεραπεία πρώτης γραμμής περιλαμβάνει μεθόδους που αποτρέπουν την ενεργοποίηση λειτουργίας μηχανισμών ικανών να εμφανίσουν στο δέρμα λεύκη, όπως και την επίτευξη σταθεροποίησης της κατάστασης του ασθενούς με εφαρμογή NB-UVB τουλάχιστον για 3 μήνες. Όσοι ανταποκρίνονται σε υπεριώδη ακτινοβολία NB-UVB είναι απαραίτητο να συνεχίσουν τη συγκεκριμένη θεραπεία το λιγότερο για 9 μήνες. Επίσης, θεωρείται πλεονέκτημα ο συνδυασμός θεραπείας UVB με άλλες συστηματικές ή τοπικές θεραπείες.
  • Η θεραπεία δεύτερης γραμμής για όσους εμφανίζουν λεύκη γρήγορα εξελισσόμενη ή για εκείνους με έλλειψη σταθεροποίησης της νόσου με τη μέθοδο NB-UVB, περιλαμβάνει κορτικοστεροειδή, θεραπεία minipulse για διάστημα από 3 έως 4 μήνες, ή χορήγηση ανοσοκατασταλτικών.
  • Η θεραπεία τρίτης γραμμής αφορά μεταμόσχευση περιοχών, κυρίως εμφανών, που δεν αντιδρούν σε προηγούμενες θεραπείες. Η μεταμόσχευση δεν προτείνεται για τη ράχη των χεριών και σε σχετικά όμοιες περιοχές του σώματος. Σε περιπτώσεις που παρατηρείται το φαινόμενο Koebner υπάρχει πιθανότητα να μειώνεται η αντοχή του μοσχεύματος.
  • Η θεραπεία τέταρτης γραμμής για περιπτώσεις εκτεταμένης λεύκη, δηλαδή για λεύκη που επεκτείνεται πάνω από το 50% της επιφάνειας του δέρματος σε ένα άτομο, και η οποία είτε δεν ανταποκρίνεται σε θεραπεία είτε είναι εμφανής, τότε ο αποχρωματισμός του δέρματος είναι η μόνη λύση (μονοθεραπεία με χρήση hydroquinone monobenzyl ether ή 4-methoxyphenol ή συνδυαστικά με Q-switched λέιζερ).

Μελλοντικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση της λεύκης

Σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις αντιμετώπισης της λεύκης, οι κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν πιο εξατομικευμένες στρατηγικές που αντανακλούν ειδικούς γενετικούς και άλλους κλινικούς παράγοντες. Μία άλλη γενική αρχή είναι η θεραπευτική αγωγή να αρχίζει νωρίς, πριν το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification