ΞΑΝΘΕΛΑΣΜΑ

Τα ξανθελάσματα είναι δερματικές αλλοιώσεις, οι οποίες στο εσωτερικό τους συσσωρεύουν υγρό πλούσιο σε χοληστερόλη.

featured

Εμφανίζονται στα βλέφαρα (πάνω και κάτω) κοντά στον έσω κανθό, κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Πρόκειται για λιπώδεις στρογγυλές ή ωοειδής πλάκες κίτρινου ή πορτοκαλί χρώματος μαλακές στην αφή.

Το μέγεθός τους εκτείνεται από 2mm-30mm και τις περισσότερες φορές έχουν την τάση ενοποίησης και πολλαπλασιασμού. Συν τω χρόνω τα ξανθελάσματα προχωρούν, πολλαπλασιάζονται σε αριθμό, αυξάνονται σε όγκο, γίνονται μόνιμα και δυστυχώς δεν υποχωρούν μόνα τους.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ακίνδυνές και ανώδυνες βλάβες, σε αρκετές περιπτώσεις είναι παραμορφωτικά και χρειάζεται η αφαίρεσή τους.

Τα ξανθελάσματα εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες μέσης ηλικίας

Γυναίκες μέσης ηλικίας μεταξύ 40-60 χρόνων έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξανθελάσματα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να εμφανίσουν βλάβες ακόμα και έφηβοι ή υπερήλικες.

Η εμφάνιση ξανθελάσματος συχνά συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (υπερλιπιδαιμία). Ακόμα συχνότερα δε εμφανίζονται σε άτομα με οικογενή υπερχοληστεριναιμία. Αυτό όμως, δεν είναι ο κανόνας καθώς περισσότερο από το 50% όσων εμφανίζουν ξανθελάσματα έχουν χαμηλές τιμές χοληστερίνης, τριγλικεριδίων και λιπιδίων στο αίμα.

tzermias.gr-ξανθέλασμα

Επιπλέον παράγοντες που «ευνοούν» την εμφάνιση ή και επανεμφάνιση ξανθελάσματος είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα λιπιδιών και υψηλή χοληστερίνη.

Τα άτομα που εμφανίζουν ξανθελάσματα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, ισχαιμικής καρδιοπάθειας και αθηροσκλήρωσης.

Η κλινική τους διάγνωση γίνεται οπτικά από δερματολόγο ο οποίος θα εξετάσει το δέρμα περιμετρικά των ματιών και θα συστήσει έλεγχο χοληστερίνης και τριγλικεριδίων.

Το ξανθέλασμα είναι  μια μορφή ξανθώματος

Το ξανθέλασμα εξελίσσεται σε ξάνθωμα όταν αυξάνεται σε  όγκο και μέγεθος και γίνεται οζώδες. Εμφανίζεται κυρίως σε σημεία που ασκείται επίμονη πίεση όπως γόνατα, αρθρώσεις, τένοντες, αγκώνες, παλάμες, πέλματα και γλουτούς και η διάστασή τους εκτείνεται από 2,5 -7,5 εκατοστά.

Το ξάνθωμα αποτελεί σύμπτωμα υποκείμενης νόσου του μεταβολισμού που αυξάνει τα λιπίδια του αίματος, περιέχει αρκετή χοληστερίνη για αυτό εμφανίζεται και σε άτομα που έχουν υψηλή χοληστερίνη εκ γενετής.

Αποτελεσματική εξάλειψη με LASER CO2

Στα Δερματολογικά Ιατρεία IQ-Intensive Quality Dermatology για την αποτελεσματική εξάλειψη ξανθελασμάτων εφαρμόζουμε LASER CO2.

Η μέθοδος αφαίρεσης με LASER CO2 είναι μη επεμβατική, ασφαλής και ανώδυνη. Η ενέργεια του LASER στοχεύει επιλεκτικά το στόχο αφήνοντας ανέπαφες τις περιμετρικά υγιής περιοχές χωρίς να αφήνει ουλές και σημάδια. H επούλωση είναι άμεση, το ίδιο και η επιστροφή στις δραστηριότητες. Η εφαρμογή πραγματοποιείται από έμπειρο δερματολόγο στην άνεση του δερματολογικού ιατρείου.

Εάν ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση ή επανεμφάνιση ξανθελάσματος το οφείλεται στον εαυτό σας να ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

  • Μείωση χοληστερόλης
  • Αλλαγή στη διατροφή
  • Μέτρια έως και περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ
  • Υγιές σωματικό βάρος
  • Συστηματική σωματική άσκηση
  • Περιορισμός στην κατανάλωση κορεσμένων λιπών
  • Διακοπή Καπνίσματος

 

Πρέπει να επισκεφθείτε τα Δερματολογικά Ιατρεία IQ – Intensive Quality Dermatology αν:

Παρατηρήσετε οποιαδήποτε συσσώρευση λίπους κάτω ή πάνω από τα βλέφαρά σας καθώς είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για εμφάνιση ξανθελάσματος.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification