ΞΑΝΘΕΛΑΣΜΑ

Τα ξανθελάσματα είναι δερματικές αλλοιώσεις, οι οποίες στο εσωτερικό τους συσσωρεύουν υγρό πλούσιο σε χοληστερόλη.

Εμφανίζονται στα βλέφαρα (πάνω και κάτω) κοντά στον έσω κανθό, κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Πρόκειται για λιπώδεις στρογγυλές ή ωοειδής πλάκες κίτρινου ή πορτοκαλί χρώματος μαλακές στην αφή.

Το μέγεθός τους εκτείνεται από 2mm-30mm και τις περισσότερες φορές έχουν την τάση ενοποίησης και πολλαπλασιασμού. Συν τω χρόνω τα ξανθελάσματα προχωρούν, πολλαπλασιάζονται σε αριθμό, αυξάνονται σε όγκο, γίνονται μόνιμα και δυστυχώς δεν υποχωρούν μόνα τους.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ακίνδυνές και ανώδυνες βλάβες, σε αρκετές περιπτώσεις είναι παραμορφωτικά και χρειάζεται η αφαίρεσή τους.

Τα ξανθελάσματα εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες μέσης ηλικίας

Γυναίκες μέσης ηλικίας μεταξύ 40-60 χρόνων έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξανθελάσματα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να εμφανίσουν βλάβες ακόμα και έφηβοι ή υπερήλικες.

Η εμφάνιση ξανθελάσματος συχνά συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (υπερλιπιδαιμία). Ακόμα συχνότερα δε εμφανίζονται σε άτομα με οικογενή υπερχοληστεριναιμία. Αυτό όμως, δεν είναι ο κανόνας καθώς περισσότερο από το 50% όσων εμφανίζουν ξανθελάσματα έχουν χαμηλές τιμές χοληστερίνης, τριγλικεριδίων και λιπιδίων στο αίμα.

tzermias.gr-ξανθέλασμα

Επιπλέον παράγοντες που «ευνοούν» την εμφάνιση ή και επανεμφάνιση ξανθελάσματος είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα λιπιδιών και υψηλή χοληστερίνη.

Τα άτομα που εμφανίζουν ξανθελάσματα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, ισχαιμικής καρδιοπάθειας και αθηροσκλήρωσης.

Η κλινική τους διάγνωση γίνεται οπτικά από δερματολόγο ο οποίος θα εξετάσει το δέρμα περιμετρικά των ματιών και θα συστήσει έλεγχο χοληστερίνης και τριγλικεριδίων.

Το ξανθέλασμα είναι  μια μορφή ξανθώματος

Το ξανθέλασμα εξελίσσεται σε ξάνθωμα όταν αυξάνεται σε  όγκο και μέγεθος και γίνεται οζώδες. Εμφανίζεται κυρίως σε σημεία που ασκείται επίμονη πίεση όπως γόνατα, αρθρώσεις, τένοντες, αγκώνες, παλάμες, πέλματα και γλουτούς και η διάστασή τους εκτείνεται από 2,5 -7,5 εκατοστά.

Το ξάνθωμα αποτελεί σύμπτωμα υποκείμενης νόσου του μεταβολισμού που αυξάνει τα λιπίδια του αίματος, περιέχει αρκετή χοληστερίνη για αυτό εμφανίζεται και σε άτομα που έχουν υψηλή χοληστερίνη εκ γενετής.

Αποτελεσματική εξάλειψη με LASER CO2

Στα Δερματολογικά Ιατρεία IQ-Intensive Quality Dermatology για την αποτελεσματική εξάλειψη ξανθελασμάτων εφαρμόζουμε LASER CO2.

Η μέθοδος αφαίρεσης με LASER CO2 είναι μη επεμβατική, ασφαλής και ανώδυνη. Η ενέργεια του LASER στοχεύει επιλεκτικά το στόχο αφήνοντας ανέπαφες τις περιμετρικά υγιής περιοχές χωρίς να αφήνει ουλές και σημάδια. H επούλωση είναι άμεση, το ίδιο και η επιστροφή στις δραστηριότητες. Η εφαρμογή πραγματοποιείται από έμπειρο δερματολόγο στην άνεση του δερματολογικού ιατρείου.

Εάν ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση ή επανεμφάνιση ξανθελάσματος το οφείλεται στον εαυτό σας να ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

  • Μείωση χοληστερόλης
  • Αλλαγή στη διατροφή
  • Μέτρια έως και περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ
  • Υγιές σωματικό βάρος
  • Συστηματική σωματική άσκηση
  • Περιορισμός στην κατανάλωση κορεσμένων λιπών
  • Διακοπή Καπνίσματος

 

Πρέπει να επισκεφθείτε τα Δερματολογικά Ιατρεία IQ – Intensive Quality Dermatology αν:

Παρατηρήσετε οποιαδήποτε συσσώρευση λίπους κάτω ή πάνω από τα βλέφαρά σας καθώς είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για εμφάνιση ξανθελάσματος.

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

IQ – Intensive Quality Dermatology LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ