ΜΥΚΗΤΕΣ ΠΟΔΙΩΝ Η ΨΩΡΙΑΣΗ; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Off 1
μύκητες ποδιών

Οι μύκητες ποδιών (μυκητίαση ποδιών) ή αλλιώς «Πόδι του Αθλητή»  και η ψωρίαση αν και μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά διαφέρουν σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικές παθήσεις:

15% κυρίως του παγκόσμιου ανδρικού πληθυσμού εμφανίζει μυκητίαση ποδιών

Η μυκητίαση των ποδιών πλήττει περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού κυρίως άνδρες και σπανιότερα παιδιά με μεγαλύτερη έξαρση σε περιόδους με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία όπως το καλοκαίρι. Η ψωρίαση δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα δυο φύλα ή την ηλικία καθώς εμφανίζεται εξίσου συχνά σε άνδρες και γυναίκες  κυρίως τις ηλικίες μεταξύ 20-30 και 50-60 και κατά ένα ποσοστό είναι κληρονομική. Δεν υπάρχει  σταθερή συχνότητα εμφάνισης, πχ εποχικότητα, αλλά περίοδοι ύφεσης και έξαρσης.

Διαφορές εν τη γενέσει τους: Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα ενώ οι μύκητες ποδιών (δερματοφυτία) προέρχονται από μύκητα.

Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, μια χρόνια αυτοφλεγμωνόδης ασθένεια του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις κηλίδες, φλυκταινίδια και πλάκες. Αντιθέτως, οι μύκητες ποδιών, το λεγόμενο «Πόδι του Αθλητή» προέρχονται από ένα δερματόφυτο, ένα μύκητα δηλαδή που ευδοκιμεί σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, όπως αυτό ανάμεσα στις πτυχές των δακτύλων των ποδιών.

Η ψωρίαση σε αντίθεση με τους μύκητες ποδιών δεν είναι μεταδοτική και αυτό οφείλεται στην αιτιοπαθογένεια της

Η ψωρίαση είναι αυτοάνοσο νόσημα συνεπώς δεν είναι μεταδοτική. Ωστόσο, η μυκητίαση ποδιών επειδή προέρχεται από ένα μύκητα είναι εύκολο να μεταδοθεί με την απλή δερματική επαφή, με άνθρωπο,  μολυσμένη επιφάνεια, αντικείμενο ή και ζώο.

Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση από έμπειρο δερματολόγο αποτελεί το κλειδί για την κατάλληλη και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση.

Εκ πρώτης όψεως, οι ψωριασικές βλάβες λόγω της μορφολογίας τους είναι χαρακτηριστικές τόσο ως προς την εμφάνιση όσο και ως προς την υφή τους. Οι ερυθηματώδεις κηλίδες και πλάκες οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκα λέπια σχηματίζονται καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα επιταχύνει υπερβολικά την ανανέωση των κυττάρων τα οποία με τη σειρά τους δεν αποβάλλονται αλλά παραμένουν κολλημένα μεταξύ τους. Μεταξύ των συμπτωμάτων της ψωρίασης συμπεριλαμβάνονται το ερεθισμένο, ερυθρό και με σκασίματα ή και ξηρό και με κηλίδες δέρμα, φλεγμονή, οίδημα και κνησμός.

Η έντονη μυρωδιά λόγω της μόλυνσης είναι ενδεικτικό σημάδι της μυκητίασης ποδιών.

Πέρα όμως από την οσμή, οι μύκητες ποδιών αναγνωρίζονται οπτικά λόγω των δερματικών αλλοιώσεων του δέρματος κυρίως μεταξύ των δακτύλων. Το δερματικό εξάνθημα που δημιουργείται οφείλεται στην πολύ γρήγορη ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των μυκητισιακών κυττάρων.

Τα συμπτώματα της μυκητίασης ποδιών ποικίλουν ανάλογα τη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης και  μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ερυθρότητα, φυσαλίδες, τσούξιμο, σχισμές στις πτυχές των δακτύλων πολύ συχνά και στα δυο πόδια ενώ η μετάδοση «διευκολύνεται» ακόμα περισσότερό με το ξύσιμο του τραύματος.

Ο έλεγχος δείγματος από τα μεσοδακτύλια διαστήματα με ΚΟΗ σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητος προκειμένου να διαχωρίσει τη μυκητίαση ποδιών ή την ψωρίαση αντίστοιχα, ώστε να τεθεί η κατάλληλη αγωγή και να ξεκινήσει έγκαιρα η θεραπεία.

H φωτοθεραπεία στο ιατρείο ή στο σπίτι αποτελεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ψωρίασης και αυτό επιβεβαιώνεται από τη σταθερότητα του αποτελέσματός της

Παράλληλα με τη φωτοθεραπεία και ανάλογα με την περίπτωση κάθε ασθενούς, μπορεί να εφαρμοστούν και τοπικά φάρμακα στις περιοχές με ψωρίαση ή να χορηγηθούν φάρμακα από το στόμα ή υποδόρια. Με την κατάλληλη θεραπεία, την αποφυγή των εξάρσεων και τον υγιεινό τρόπο ζωής, η ψωρίαση μπορεί να περάσει σε στάδιο ύφεσης και τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.

Η μυκητίαση ποδιών εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια, επίμονη και επίπονη δερματοπάθεια η οποία πολύ συχνά μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματός.

Η έγκαιρη διάγνωση από δερματολόγο, η άμεση θεραπεία και η συμμόρφωση με τις οδηγίες πρόληψης και προφύλαξης μειώνουν το κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης, παραμονής της μόλυνσης ή ακόμα και επιστροφής της.

Οι μύκητες των ποδιών δεν υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Η χρήση τοπικής αντιμυκητισιακής αγωγής έχει αποδειχθεί επαρκής και αποτελεσματική στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.  Ανθεκτικές περιπτώσεις μυκητίασης αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με συνδυασμό τοπικής αντιμυκητισιακής αγωγής και χορήγησης αντιβιοτικής θεραπείας.

Η Σύγχρονη Δερματολογία μπορεί να εξασφαλίσει καθαρό και υγιές δέρμα και να διατηρεί τα συμπτώματα της ψωρίασης σε ύφεση.  Ωστόσο, ψυχολογικοί παράγοντες όπως μεταξύ άλλων το στρες μπορεί να πυροδοτήσουν μια ψωρίαση σε «ύπνωση» ενώ η μυκητίαση των ποδιών μπορεί να εξαπλωθεί  και σε άλλα μέρη του σώματος  λόγω αμέλειας της θεραπείας ή επαναμόλυνσης λόγω ελλιπούς πρόληψης και αντιμετώπισης.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια η αντιμετώπιση και των δυο παθήσεων απαιτεί Υπομονή, Δέσμευση Χρόνου, Πειθαρχία και Συμμόρφωση στις οδηγίες του δερματολόγου. Πρώτο βήμα είναι η κατανόηση της πάθησης και της δυνατότητας του θεραπευτικού αποτελέσματος. Και οι δύο παθήσεις έχουν θεραπευτική αντιμετώπιση. Ωστόσο, οι μύκητες ποδιών δύναται να ιαθούν. Στην περίπτωση που διαγνωσθείτε  με ψωρίαση, να θυμάστε ότι πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο όμως με το κατάλληλο εξατομικευμένο θεραπευτικό σχήμα, τη δύναμη της φωτοθεραπείας είναι σε θέση να διατηρείται σε ύφεση για μακρά χρονικά διαστήματα.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification