ΜΥΡΜΗΓΚΙΕΣ Η ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ: Η «ΑΘΩΑ» ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΙΟΥ HPV

Οι μυρμηκίες (κοινώς μυρμηγκιές) προκαλούνται από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV).

μυρμηγκιές ή μυρμηκίες

Τι είναι οι μυρμηγκιές και τι είναι αυτό που τις προκαλεί;

Οι μυρμηκίες, ή όπως λέγονται κοινώς μυρμηγκιές αποτελούν καλοήθη εξογκώματα ή επίπεδα ερυθρά εξανθήματα του δέρματος. Πρόκειται για τις πιο «αθώες» κλινικές εκδηλώσεις του γνωστού ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus) HPV, ο οποίος ενοχοποιείται για την πρόκληση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων της πρωκτογεννητικής περιοχής καθώς και των γεννητικών κονδυλωμάτων. Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι είναι διαφορετικά τα στελέχη του ιού που προκαλούν τις μυρμηγκιές και διαφορετικά τα καρκινογόνα στελέχη ή αυτά που προκαλούν γεννητικά κονδυλώματα. Μάλιστα συγκεκριμένα στελέχη του ιού προκαλούν συνηθέστερα μυρμηγκιές σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και μάλιστα διαφορετικές μορφολογικά τόσο που η κλινική τους εικόνα να προδίδει τον υποκείμενο ιό που τις προκάλεσε!

Κατηγορίες μυρμηγκιών

Σε γενικές γραμμές και σε συμφωνία με τις οδηγίες του Βρετανικού Συνδέσμου Δερματολόγων (British Association of Dermatologists), οι μυρμηγκιές που προκαλούνται από τον HPV θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι διαιρούνται μορφολογικά σε 3 κύριες κατηγορίες: την κοινή μυρμηγκιά (Verruca vulgaris), την πελματιαία μυρμηγκιά (Verruca plantaris) και την ομαλή μυρμηγκιά (Verruca plana).

Οι κοινές μυρμηγκιές, μικρά, στο χρώμα του δέρματος, στρογγυλεμένα εξογκώματα (ιατρικώς καλούνται βλατίδες) με τραχεία υπερκερατωσική επιφάνεια, απαντώνται κυρίως στην περιοχή των χεριών και ιδιαιτέρως των δακτύλων τους αλλά μπορούν να εμφανιστούν και στους αγκώνες, τα γόνατα ή το πρόσωπο.

Οι πελματιαίες μυρμηγκιές εντοπίζονται στα πέλματα των ποδιών και συχνά είναι ενδοφυτικές, τείνουν να αναπτύσσονται δηλαδή προς το εσωτερικό του δέρματος. Εξωτερικά, μοιάζουν σαν ένα κεράτινο πώμα στο δέρμα με ένα ελαφρώς ανυψωμένο υπερκερατωσικό χείλος να το περιβάλλει και μπορεί να είναι επίπονες. Συχνά επίσης διακρίνονται πολλαπλά μαύρα στίγματα διάσπαρτα στην περιοχή της μυρμηγκιάς τα οποία οφείλονται σε αγγεία που έχουν υποστεί θρόμβωση και είναι ένα χρήσιμο σημάδι κατά την κλινική διάγνωση.

Οι ομαλές μυρμηγκιές ανευρίσκονται σε πρόσωπο, κνήμες και χέρια. Πρόκειται για επίπεδα εξογκώματα (βλατίδες) με λεία επιφάνεια, κοκκινωπά ή στο χρώμα του δέρματος.

Πέραν από αυτές τις κύριες κατηγορίες, πολλοί κατατάσσουν τις μυρμηγκιές σε αρκετές άλλες κατηγορίες ανάλογα με το πώς μοιάζουν, κάνοντας λόγο για νηματοειδείς ή μυρμηγκιές σε σχήμα μωσαϊκού.

Ποιοι μπορεί να εμφανίσουν μυρμηγκιές;

Οι μυρμηγκιές είναι πολύ συχνές στον γενικό πληθυσμό και οποιοσδήποτε είναι υποψήφιος να εμφανίσει μυρμηγκιά σε κάποια φάση της ζωής του. Ωστόσο, εκδηλώνονται πολύ συχνά σε παιδιά και κυρίως σχολικής ηλικίας. Σε μελέτη που διεξήχθη στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» σε δείγμα 4.071 παιδιών βρέθηκε ότι το 12% όλων των παιδικών δερματοπαθειών ήταν ιικής αιτιολογίας και το 53,2% από αυτές αφορούσε μυρμηγκιές.

Υψηλές πιθανότητες για την εκδήλωση μυρμηγκιών έχουν και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της αδυναμίας τους να καταπολεμήσουν τον ιό HPV που τις προκαλεί. Ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο και οι δερματικές βλάβες που εμφανίζουν είναι περισσότερες ή μεγαλύτερες και ανθίστανται περισσότερο στη θεραπεία. Τέτοιο παράδειγμα αποτελούν άτομα που έχουν υποστεί μεταμόσχευση και λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή. Η σημασία ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος φαίνεται και στους φορείς HIV που είναι επίσης πιο επιρρεπείς στη νόσο. Επιπλέον, σε φορείς HIV έχει δειχθεί πως με χορήγηση ισχυρής αγωγής κατά του ιού, η οποία επαναφέρει το ανοσοποιητικό σύστημα σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι μυρμηγκιές φαίνεται να υποχωρούν. Στην εκδήλωση και την πορεία της νόσου εικάζεται ότι έχουν ρόλο και ψυχολογικοί παράγοντες.

Μετάδοση των μυρμηγκιών και πρόληψη

Η μετάδοση των μυρμηγκιών προϋποθέτει στην ουσία μετάδοση του αντίστοιχου ιού HPV που τις προκαλεί. Βασική προϋπόθεση για τη μετάδοση του ιού HPV στον άνθρωπο είναι ο ιός να έρθει σε επαφή με το επιθήλιο το οποίο μπορεί να προσβάλλει. Για να προσβάλλει όμως ο ιός τον οργανισμό θα πρέπει να έρθει σε επαφή όχι με οποιοδήποτε αλλά με το βαθύτερο από τα στρώματα επιθηλίου που αποτελούν την επιδερμίδα. Γι’ αυτό και ο ιός μεταδίδεται κυρίως όταν υπάρχουν μικροτραυματισμοί και λύση της επιδερμίδας.

Στην περίπτωση των HPV που προκαλούν τις μυρμηγκιές, ένας πολύ συχνός τρόπος μετάδοσης είναι μέσω επαφής τραυματισμένου δέρματος με μολυσμένες επιφάνειες σε γυμναστήρια και πισίνες. Συχνή είναι και η επακόλουθη μετάδοση από την προσβεβλημένη περιοχή του δέρματος σε γειτονικές, μέχρι πρότινος απρόσβλητες.

Επομένως, η υπεύθυνη χρήση κοινόχρηστων χώρων, όπως τα γυμναστήρια και οι πισίνες, προλαμβάνουν τη μόλυνση από τον ιό που προκαλεί τις μυρμηγκιές. Η θεραπεία των μυρμηγκιών αν αυτές τελικά εκδηλωθούν είναι με τη σειρά της και ένα μέσο πρόληψης για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσής τους σε γειτονικές περιοχές του σώματος.

Διάγνωση και θεραπεία των μυρμηγκιών

Η διάγνωση των μυρμηγκιών γίνεται με εξέταση των βλαβών με τη χρήση δερματοσκοπίου. Στοιχεία που υποβοηθούν στη διάγνωση είναι για παράδειγμα τα μαύρα στίγματα από τα θρομβωμένα αγγεία των πελματιαίων μυρμηγκιών, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα.

Στη θεραπεία των μυρμηγκιών χρησιμοποιούνται 2 τύποι LASER ανάλογα με την κλινική τους εικόνα. Σε υπερκερατωσικές βλάβες γίνεται εξάχνωση της βλάβης με LASER CO2. Σε επίπεδες βλάβες προτιμάται η θεραπεία τους με LASER V-beam που στοχεύει στη νέκρωση των αγγείων που τρέφουν την μυρμηγκιά. Αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας ωστόσο αποτελεί και η παρακολούθηση και επανεξέταση για διάστημα 8-12 μηνών ούτως ώστε να εξαλειφθούν τυχόν υποτροπιάζουσες βλάβες. Σημαντική για τη θεραπεία είναι και η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού η οποία θα πρέπει να ελέγχεται και αν χρειαστεί να υποβοηθείται με κατάλληλα σκευάσματα.

Κλείστε τώρα ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

 

Διαβάστε επίσης:

Ιογενείς μυρμηγκιές