ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΠΟΔΙΩΝ

Η μυκητίαση ποδιών πλήττει κυρίως νεαρούς ενήλικες τους καλοκαιρινούς μήνες. Χρήζει έγκαιρης διάγνωσης και άμεσης θεραπείας.

Podi

Η μυκητίαση ποδιών ή δερματοφυτία ποδιών (Tinea Pedis) γνωστή και ως το «Πόδι του Αθλητή» είναι μια κοινή λοίμωξη των πελμάτων και των μεσοδακτύλιων περιοχών από δερματόφυτα, δηλαδή από μύκητες.

15% παγκόσμιου πληθυσμού ως κυρίως νεαροί ενήλικες και σπανιότερα παιδιά εμφανίζει μυκητίαση ποδιών κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω ανόδου της θερμοκρασίας. Ωστόσο πιο ευπαθείς ομάδες θεωρούνται οι αθλητές, οι ηλικιωμένοι, καθώς και άτομα που πάσχουν από διαβήτη, κυκλοφορικές διαταραχές, υπερβολική εφίδρωση, και άτομα που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η χρήση κοινόχρηστων χώρων, η υγρασία και η ζέστη είναι μερικοί παράγοντες που επιτρέπουν την ανάπτυξη της μυκητίασης ποδιών

Η ζέστη και η υγρασία  μεταξύ άλλων είναι ένα περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμούν οι μύκητες. Ιδιαίτερα στα πατώματα κοινόχρηστων χώρων όπως κολυμβητήρια, γυμναστήρια, αποδυτήρια, ντούς, οι μύκητες μπορούν να επιβιώσουν για μήνες έως και χρόνια. Εξίσου σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει η κακή υγιεινή των ποδιών, η υγρασία λόγω της υπερβολικής εφίδρωσης των ποδιών και η έλλειψη σωστού αερισμού τους, συνθήκες οι οποίες σε συνδυασμό με τη χρήση υποδημάτων κακής ποιότητας κ.α. δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν  μύκητες στα πόδια. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις όπου ορισμένοι μύκητες ποδιών μπορούν να μεταδοθούν από την επαφή με ζώα όπως ο σκύλος και η γάτα. Σε περίπτωση μόλυνσης, το ξύσιμο μολυσμένων περιοχών μπορεί να μεταδώσει το μύκητα στα δάκτυλα και κάτω από τα νύχια.

Η κακοσμία λόγω μυκητιασικής μόλυνσης αποτελεί συχνά το πιο ενδεικτικό σύμπτωμα μυκητίασης ποδιών.

Συνήθως, οι μύκητες των ποδιών  εκδηλώνονται με δερματικό εξάνθημα ανάμεσα ή κάτω από τα δάκτυλα, επάνω στο πέλμα ή στα πλαϊνά του ποδιού. Πρόκειται για μια αρκετά ενοχλητική κατάσταση καθώς ανάμεσα στα δάκτυλα (συνήθως τα 2 τελευταία) το δέρμα σκάει και ξεφλουδίζει, δημιουργείται ερυθρότητα, απολέπιση, ερεθισμός, κνησμός, και αίσθημα καύσου τα οποία ενίοτε συνοδεύονται από πόνο. Το δέρμα εξαιτίας της μόλυνσης μαλακώνει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πληγές ανάμεσα στα δάκτυλα, στις φτέρνες και στα πέλματα, ενώ η δημιουργία επώδυνων ραγάδων είναι αρκετά συχνή.

Τα κλινικά χαρακτηριστικά (συμπτώματα) διαφέρουν ανάλογα τη σοβαρότητα της μυκητίασης.

Ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας της μυκητίασης τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φυσαλίδες, ερυθρότητα, τσούξιμο τα οποία συνοδεύονται από φλύκταινες και βλατίδες κυρίως στην επιφάνεια του δέρματος.  Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις το δέρμα των ποδιών και τα νύχια μπορεί να επιμολυνθούν επιπρόσθετα με βακτήρια και να δημιουργηθεί πυώδης φλεγμονή, ενώ στο τελικό στάδιο οι ανοιχτές πληγές που έχουν δημιουργηθεί και η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσουν σε παραμόρφωση νυχιών προκαλώντας αισθητικά ή ακόμα και λειτουργικά προβλήματα.

Σε ορισμένα περιστατικά μπορεί να εμφανιστούν αλλοιώσεις του δέρματος στα άνω και κάτω άκρα ως αποτέλεσμα ενδογενούς αντίδρασης στους μύκητες που έχουν μολύνει τα πόδια του ασθενούς.

Κλινική διάγνωση και θεραπεία

Η κλινική διάγνωση πραγματοποιείται από δερματολόγο και συνήθως είναι δυνατή η αναγνώριση των αλλοιώσεων του δέρματος κυρίως στις πτυχές των δακτύλων οπτικά καθώς και με εντοπισμό λιγότερο εμφανών συμπτωμάτων όπως κνησμός της πληγείσας περιοχής. Σε κάποιες περιπτώσεις  η λήψη δείγματος από τα μεσοδακτύλια με KOH κρίνεται απαραίτητη ώστε να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της μυκητίασης ποδιών και να αποκλείσει άλλες παθήσεις όπως μεταξύ άλλων ψωρίαση και δερματίτιδα εξ επαφής.

Η μυκητίαση ποδιών ή αλλιώς «Πόδι του Αθλητή» χρήζει έγκαιρης διάγνωσης και άμεσης θεραπείας.

Η μυκητίαση ποδιών εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή αν ακολουθηθεί πλημμελής θεραπεία, εάν δηλαδή ο ασθενής διακόψει τη θεραπεία πριν ολοκληρώσει τον κύκλο της, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια, επίμονη και επίπονη δερματοπάθεια, η οποία μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να εξαπλωθεί εκτός από την επιφάνεια των ποδιών και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως νύχια ή τις μηροβουβωνικές χώρες, δημιουργώντας νέα έξαρση.

Μυκητίαση ποδιών

Η έγκαιρη διάγνωση της μυκητίασης πριν προλάβει να εξαπλωθεί είναι το κλειδί για  την ομαλή και επιτυχή θεραπεία.

Η τοπική αντιμυκητιασική θεραπεία είναι επαρκής και αποτελεσματική στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Ωστόσο, μερικοί κλινικοί τύποι της δερματοφυτίας ποδιών (μυκητίαση ποδιών) εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανθεκτικοί στην τοπική αντιμυκητιασική θεραπεία οπότε και κρίνεται απαραίτητη και η χορήγηση θεραπείας από το στόμα καθώς και συστηματικών φαρμάκων όπως η τερμπιναφίνη, η φλουκοναζόλη ή η ιτρακοναζόλη. Πιο συγκεκριμένα, σε ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα στους οποίους παρατηρείται εκτεταμένη λοίμωξη η χορήγηση αντιμυκητιασικής αγωγής από το στόμα κρίνεται απαραίτητη.

Ο συνδυασμός τοπικής αντιμυκητισιακής θεραπείας και αντιβιοτικής θεραπείας κρίνεται απαραίτητος και σε περιπτώσεις επιπρόσθετης βακτηριακής μόλυνσης, δηλαδή σε περιστατικά μυκητίασης ποδιών οι οποίες έχουν επιμολυνθεί με βακτήρια.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους διαβητικούς ασθενείς, καθώς η μη έγκαιρη θεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο ελκών (διαβητικό πόδι).

 Τυχόν υποτροπές οφείλονται σε επαναμόλυνση, διακοπή ή και μη ολοκλήρωση της θεραπείας

Η θεραπεία της μυκητίασης ποδιών ενδέχεται να είναι μακράς διάρκειας (μερικές εβδομάδες) και χρειάζεται υπομονή και δέσμευση χρόνου. Οφείλετε να ακολουθείτε με συνέπεια της οδηγίες του δερματολόγου καθώς η ακριβής εκτέλεση και ολοκλήρωση της θεραπείας μειώνει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Η καλή υγιεινή και φροντίδα των ποδιών αποτελούν την καλύτερη ασπίδα κατά της μυκητίασης των ποδιών.

Η πρόληψη και η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι το πρώτο βήμα για την αποφυγή της δερματοφυτίας των ποδιών. Βασικοί κανόνες μεταξύ άλλων είναι οι εξής:

  • Αποφυγή περπατήματος ξυπόλυτοι σε κοινοχρήστους χώρους
  • Μείωση της εφίδρωσης των ποδιών (βαμβακερές κάλτσες, καλής ποιότητας παπούτσια)
  • Επιμελής καθημερινή φροντίδα
  • Συχνός έλεγχος για αλλοιώσεις
  • Πολύ καλό στέγνωμα ανάμεσα στα δάκτυλα με χαρτί ή πιστολάκι

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification