ΜΥΚΗΤΕΣ

Ήλιος, ζέστη, θάλασσα… καλοκαίρι!!! Αν μη τι άλλο η αγαπημένη εποχή για τους μύκητες. Τι συμβαίνει όμως και οι μύκητες αγαπούν τόσο πολύ το καλοκαίρι; Η απάντηση είναι η εξής: Οι μύκητες αγαπούν να ζουν σε ένα ζεστό & υγρό περιβάλλον, όπως το ανθρώπινο σώμα και για αυτό το λόγο δεν χάνουν ευκαιρία να «φωλιάσουν» σε αυτό. Πώς να αποφύγετε τους ανεπιθύμητους «φίλους προσκολλήσεως» στις διακοπές; Διαβάστε ακριβώς όσα πρέπει να ξέρετε για να αποφύγετε τους «δυσάρεστους» επισκέπτες:

μύκητες

Οι μυκητιάσεις παρουσιάζουν έξαρση κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο καθώς η ανάπτυξη & μετάδοσή τους ευνοείται από τον ζεστό και υγρό καιρό, κατά τη διάρκεια του οποίου, το ανθρώπινο σώμα χαλαρώνει και «επιτρέπει» στους μύκητες να το επισκεφτούν. Από τη στιγμή που φωλιάσουν στο δέρμα αναπτύσσονται στην εξωτερική στιβάδα του και τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα των μαλλιών, των νυχιών και φυσικά του δέρματος.

Μύκητες: Οι μικροοργανισμοί που ευθύνονται για τις περισσότερες μυκητιάσεις

Τα Δερματόφυτα ή αλλιώς μύκητες είναι ο συνηθής ύποπτος για μια πλειάδα μυκητιάσεων. Επί της ουσίας πρόκειται για μικροοργανισμούς που εκδηλώνονται ως ένα στρογγυλό εξάνθημα κόκκινο περιμετρικά ενώ το δέρμα στο κέντρο του φαίνεται υγιές.
Οι μύκητες καραδοκούν και «επιτίθενται» σε ανύποπτη στιγμή σε όλο το σώμα.
Οι συνηθέστερες μορφές μυκητίασης είναι το «πόδι του αθλητή» (γνωστή και ως μόλυνση στα πόδια), το τριχωτό της κεφαλής, τα χέρια, τη βουβωνική χώρα, το πρόσωπο και τον κορμό.

Μύκητες: Δερματικές εκδηλώσεις -Συμπτώματα

Μύκητες στο δέρμα του κορμού (Tinea Corporis): Ερυθρές κηλίδες σε σχήμα κύκλου. Εκδηλώνονται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων στην πλάτη. Ενίοτε εμφανίζονται μαζί με σημάδια απολέπισης, φλύκταινες, αίσθημα πόνου ή κνησμού.

Μύκητες στο Τριχωτό της Κεφαλής (Tinea Capitis): Εκδηλώνονται με γυμνά μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής ανάμεσα στα μαλλιά. Ενίοτε επεκτείνονται και στο πρόσωπο.

Μύκητες στο Πρόσωπο (Tinea faciei): Παρουσιάζονται ως ερυθρές κηλίδες με ακανόνιστο πλαίσιο ενώ πολύ σπάνια εκδηλώνονται σε σχήμα δακτυλιδιού.

Μόλυνση στα χέρια (Tinea manus): Εκδηλώνονται συνήθως στις παλάμες & ενδιάμεσα των δακτύλων με συνέπεια τη δημιουργία υπερκεράτωσης. Πολύ συχνά η εκδήλωση μυκητίασης στα χέρια ακολουθείται από την αντίστοιχη εκδήλωση στα πόδια.

«Πόδι του Αθλητή» ή μόλυνση στα πόδια (tinea pedis): Εκδηλώνεται τις περισσότερες φορές με φλεγμονή και απολέπιση στις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα ενώ ενδέχεται να παρατηρηθεί αίσθημα καύσου, πόνου και κνησμού στα πέλματα.

Μύκητες στη βουβωνική χώρα (tinea cruris): Μια όχι και τόσο συχνή περίπτωση. Ωστόσο, εάν μολυνθεί η βουβωνική χώρα τότε παρατηρείται κνησμός, ερυθρότητα, αποφολίδωση και καύσος τόσο στην ίδια τη βουβωνική χώρα όσο και στην πρωκτική και γεννητική περιοχή.

Μύκητες στη γεννητική περιοχή: Η γεννητική περιοχή βρίσκεται σε «επικίνδυνη» θέση κυρίως το καλοκαίρι καθώς μπορεί να μολυνθεί και από ένα άλλο είδος μύκητα τους ζυμομύκητες. Αυτό που συμβαίνει με τους ζυμομύκητες είναι το εξής: καθώς αυτοί οι μικροοργανισμοί υπάρχουν ταυτόχρονα σε κανονικά επίπεδα με τα άλλα βακτήρια στον κόλπο διαταράσσεται η ισορροπία του με αποτέλεσμα να προκληθεί υπερανάπτυξή τους και να εκδηλωθεί με τη μορφή κολπίτιδας. Εάν συμβεί αυτό, τότε παρατηρείται ερεθισμός του κόλπου και του αιδοίου, αυξημένες κολπικές εκκρίσεις αλλά και αίσθημα καύσου και κνησμού κατά τη σεξουαλική διείσδυση και την ούρηση.

Μύκητες στα νύχια: Οι ονυχομυκητιάσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερη έξαρση το καλοκαίρι καθώς τα νύχια βάλλονται τόσο από τα δερματόφυτα όσο και τους ζυμομύκητες. Τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώνονται ως μια κίτρινη ή λευκή κηλίδα κάτω από την επιφάνεια του νυχιού και στα δύο άκρα. Βέβαια, εάν η μόλυνση επεκταθεί πιθανόν να προκαλέσει πάχυνση, αποχρωματισμό, διαχωρισμό και τελικώς σπάσιμο του νυχιού.

Οι μύκητες μεταδίδονται κυρίως με δερματική επαφή

Η δερματική επαφή αποτελεί κατά κύριο λόγο την βασική αιτία μετάδοσης των μυκήτων. Είτε πρόκειται για δερματική επαφή από άτομο σε άτομο, από μολυσμένο ζώο σε άνθρωπο, από το έδαφος σε άτομο αλλά και από κάποιο αντικείμενο, όπως κουβέρτα ή σεντόνι, πετσέτα βούρτσα μαλλιών, ή μολυσμένο ρούχο σε άνθρωπο οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι, περίοδος που η διάθεση όλων είναι πιο χαλαρή κυρίως όταν βρίσκονται στην παραλία. Παρατηρείται λοιπόν, οι λουόμενοι να περπατούν ξυπόλητοι σε δημόσιους χώρους, στην παραλία, την πισίνα, να λειτουργούν τελείως απρόσεχτα και να ξαπλώνουν σε ξαπλώστρες ή σε πετσέτες άλλων, να δανείζονται αντικείμενα άλλων ατόμων ή ακόμα και να αγγίζουν ζώα που δεν είναι οικεία με αποτέλεσμα να αφήνουν το σώμα τους εκτεθειμένο στους ανεπιθύμητους εισβολείς.

Μύκητες: Πως γίνεται η διάγνωση και πως αντιμετωπίζονται

Η μυκητίαση συνήθως περιορίζεται στην επιφάνεια του δέρματος και πολύ σπάνια ευθύνεται για κάποια σοβαρή πάθηση. Βέβαια, αν ο οργανισμός νοσεί από κάποια άλλη πάθηση, τότε η ουσιαστική και οριστική αντιμετώπιση και καταπολέμηση της μυκητίασης ίσως να μην είναι και τόσο εύκολη, ενώ το ενδεχόμενο υποτροπής είναι πολύ πιθανό.

Η κλινική εκτίμηση της μυκητίασης πραγματοποιείται από δερματολόγο μέσω μικροσκοπικής παρατήρησης, ή λήψης και καλλιέργειας δείγματος. Συνήθης θεραπευτική αντιμετώπιση για τη δερματική μόλυνση αλλά και την ονυχομυκητίαση αποτελεί η χορήγηση τοπικής αντιμυκητισιακής θεραπείας (λοσιόν, αλοιφή ή κρέμα) ή φαρμακευτική αγωγή χορηγούμενη από το στόμα (ταμπλέτα, χάπι ή κάψουλα). Η φαρμάκων χορηγούμενων από το στόμα ενέχει τις εξής πιθανές και μοναδικές ανεπιθύμητες αντιδράσεις όπως εξάνθημα, γαστρεντερικές διαταραχές ή ανωμαλίες στη λειτουργία του ήπατος.

10 απλές συμβουλές για να κρατήσετε τους μύκητες μακριά

1. Επιλέξτε ελαφρύ και ανάλαφρο ρουχισμό κατά προτίμηση βαμβακερά και λεπτά υφάσματα την καλοκαιρινή περίοδο για να αποφύγετε την υπερβολική εφίδρωση.
2.Διατηρήστε το δέρμα σας καθαρό. Επιλέξτε να κάνετε αρκετά ντους μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να μην αμελείτε να στεγνώνετε πολύ καλά σημεία του σώματός με πτυχές καθώς και ανάμεσα στα δάκτυλα.
3. Να αλλάζετε συχνά το μαγιό σας. Η πολύωρη παραμονή με βρεγμένο μαγιό θα πρέπει να αποφεύγεται.
4. Να χρησιμοποιείτε πάντα δικές πετσέτες στις παραλίες και όχι τρίτων, όταν ξαπλώνετε σε βράχια ή κοινόχρηστες ξαπλώστρες. Η συχνή ανανέωση των πετσετών θαλάσσης είναι απαραίτητη.
5. Να χρησιμοποιείτε πάντα τα προσωπικά είδη φροντίδας και περιποίησης όπως χτένες, βούρτσες, κρέμες σώματος, προϊόντα μακιγιάζ κτλ.) και να μην τα δανείζετε σε τρίτους.
6. Επιλέξτε ανοιχτά υποδήματα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Συνίσταται η αποφυγή στενών, σφιχτών, ή αθλητικών υποδημάτων. Εάν δεν έχετε επιλογή, συνίσταται να χρησιμοποιείτε σπρέι ειδικά για την καταπολέμηση των μυκήτων.
7. Οι βαμβακερές κάλτσες «κρατούν» ιδρώτα, συνεπώς συνίσταται η συχνή ανανέωσή τους.
8. Μην περπατάτε ξυπόλητοι σε παραλίες, αποδυτήρια, στην περιοχή περιμετρικά της πισίνας, ντουζιέρες ή δημόσιους χώρους.
9. Την καλοκαιρινή περίοδο προσπαθήστε να αποφεύγεται τα ζεστά ντους, ή τη χρήση σάουνας ή χαμάμ.
10. Διατηρήστε τα νύχια σας κοντά, καθαρά και στεγνά. Είναι πολύ σημαντικό να μην κόβετε τις γωνίες τους. Εάν επισκέπτεστε τακτικά ινστιτούτα περιποίησης νυχιών, βεβαιωθείτε ότι τηρούνται κατά γράμμα οι κανόνες αποστείρωσης και υγιεινής.