ΜΠΟΡΕΙ Η ΨΩΡΙΑΣΗ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ;

Off 1
OnMed trixoptosi

Η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής είναι μια διαταραχή του δέρματος που όπως και στο υπόλοιπο σώμα δημιουργεί ερυθρές πλάκες με αργυρόλευκα λέπια και οι οποίες συχνά συνοδεύονται από κνησμό, ερεθισμό, φλεγμονή και ξεφλούδισμα. Τουλάχιστον το 50% των ατόμων με ψωρίαση θα εμφανίσουν ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής. Μπορεί να εκδηλωθεί τοπικά ή να καλύψει ολόκληρη την περιοχή.

Η ψωρίαση στο κεφάλι μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε λόγω της αποκόλλησης των πλακών από το δέρμα είτε από το ξύσιμο του κεφαλιού.

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής προκαλεί μια αίσθηση φαγούρας και το επίμονο ή έντονο ξύσιμο μπορεί να βλάψει τους θύλακες των τριχών και να τους οδηγήσει σε απώλεια. Επιπλέον, η αφαίρεση των ψωριασικών πλακών μπορεί να παρασύρει μαζί τους και μαλλιά. Τα τριχοθυλάκια καταστρέφονται εύκολα και αν καταστραφούν πολλές τρίχες ταυτόχρονα, η τριχόπτωση που προκύπτει είναι εμφανής. Η απώλεια μαλλιών είναι επίσης ορατή, επειδή τα μαλλιά δεν επαναφυτρώνουν αμέσως στις πληγές που έχει δημιουργήσει η ψωρίαση.

psoriasis

Απώλεια μαλλιών μπορεί να προκαλέσει επίσης το άγχος, καθώς η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι μια αγχωτική κατάσταση, κυρίως για όσους έχουν μέτρια έως σοβαρή μορφή ψωρίασης. Κάθε τρίχα περνάει μια φάση ανάπαυσης, που διαρκεί περίπου τρεις μήνες και μετά τη φάση αυτή, πέφτει. Το άγχος μπορεί να υποκινήσει περισσότερες τρίχες να εισέλθουν στη φάση ανάπαυσης, γεγονός που σημαίνει ότι όταν τελειώσει η φάση ηρεμίας, θα προκληθεί μεγαλύτερη απώλεια τριχών από την κανονική.

Μερικές φορές, τοπικές θεραπείες που εφαρμόζονται στη ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Άλλες θεραπείες που περιλαμβάνουν έντονη απολέπιση των ψωριασικών πλακών του τριχωτού της κεφαλής μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη στα τριχοθυλάκια και να τα οδηγήσουν σε πτώση.

Ευτυχώς, από μόνη της η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής δεν συμβαδίζει με την τριχόπτωση. Οι νιφάδες, η ερυθρότητα, ακόμα και οι πληγές, σπάνια προκαλούν την άμεση απώλεια μαλλιών. Είναι ο συχνός κνησμός και το ξύσιμο της κεφαλής που αποσπούν τα τριχοθυλάκια από τη ρίζα τους. Όταν αρχίσει η επούλωση των βλαβών, τα τριχοθυλάκια ξαναγεννιούνται.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας των μαλλιών σας, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε έγκαιρα την ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής και να αποφεύγετε να ερεθίζετε το δέρμα σας στο κεφάλι.

Επειδή η ψωρίαση έχει διάφορες μορφές και είναι απρόβλεπτη, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε σε δερματολόγο που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση της ψωρίασης και είναι εξοικειωμένος με τις τελευταίες θεραπείες. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της ψωρίασης, συμπεριλαμβανομένων της φωτοθεραπείας που μπορεί να γίνει στο ιατρείο ή/και στο σπίτι, της τοπικής και συστηματικής αγωγής και των βιολογικών παραγόντων, που στις περισσότερες των περιπτώσεων λειτουργούν συνδυαστικά. Με το κατάλληλο και αποτελεσματικό θεραπευτικό πρωτόκολλο, τα μαλλιά σας θα βελτιωθούν και θα αυξηθούν.

Και φυσικά, να μην αμελείτε να χτενίζετε τα μαλλιά σας απαλά, να διατηρείτε το δέρμα πάντα ενυδατωμένο και να αποφεύγετε τη χρήση επιθετικών προϊόντων φροντίδας που ερεθίζουν το τριχωτό της κεφαλής, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.

Κλείστε τώρα ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

Αναρτήθηκε στο : Onmed.gr

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification