ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗ ΤΕΡΜΙΝΘΟΣ

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια ιδιαίτερα συχνή ιογενής πάθηση του δέρματος η οποία προκαλείται από έναν DNA ιό ευλογιάς.

3

Τη συναντάμε σε σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες καθώς και σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Χρειάζονται 2-7 εβδομάδες ώσπου να εμφανιστεί η πρώτη  βλάβη

Ο χρόνος επώασής του  ιού εκτιμάται σε 2-7 εβδομάδες και  αναπτύσσεται σε μικρές συστάδες σε υγρά και ζεστά μέρη. Συχνότερα εντοπίζονται:

 • στη μασχαλιαία χώρα
 • στις πλευρές του κορμού
 • στην κοιλιά, στο πρόσωπο
 • στους μηρούς
 • στους γλουτούς

Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου εμφανίζονται ως σπυράκια (1mm-10mm) στο χρώμα του δέρματος και είναι μαλακά στην αφή, ενώ στη συνέχεια αυξάνεται ο όγκος τους και γίνονται σκληρότερα. Στο κέντρο της βλάβης δημιουργείται εμβύθιση, ένα βαθούλωμα δηλαδή,  η οποία εάν σπάσει εκκρίνει ένα κρεμώδες λευκό υγρό.  Ο αριθμός των βλαβών που εμφανίζεται κάθε φορά διαφέρει ανά περίπτωση. Συνήθως εμφανίζονται 3-4 βλάβες ή πολλαπλές διάσπαρτες.

tzermias.gr-μολυσματική τέρμινθος

Συμπτώματα

Οι βλάβες  της μολυσματικής τερμίνθου δεν προκαλούν πόνο παρά μόνο εάν μολυνθούν ή δημιουργηθεί φλεγμονή. Ενδεχομένως να παρουσιάσουν κνησμό. Σε μερικές περιπτώσεις ενδέχεται να παρουσιαστεί αιμορραγία στο κέντρο τους, ενώ περίπου το 10% των περιπτώσεων που νοσεί, εμφανίζει έκζεμα περιμετρικά των βλαβών.

Διάγνωση

Η κλινική διάγνωση της μολυσματικής τερμίνθου είναι σχετικά εύκολη λόγω της εμφάνισης των βλαβών ενώ προκύπτει τυχαία λόγω ύπαρξης υποψίας άλλης πάθησης.

Σε κάθε περίπτωση όμως η κλινική εκτίμηση θεωρείται απαραίτητη  καθώς στοχεύει στον αποκλεισμό περιπτώσεων άλλων παθήσεων που φέρουν παρόμοια χαρακτηριστικά όπως θυλακίτιδα και κονδυλώματα.

Αποτελεσματική, ακριβής και ασφαλής εξάλειψη βλαβών με υπερπαλμικό LASER CO2

Στα Δερματολογικά Ιατρεία IQ-Intensive Quality Dermatology για την πλήρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού της μολυσματικής τερμίνθου εφαρμόζουμε θεραπεία εξάλειψης με υπερπαλμικό LASER CO2.

Πριν την εφαρμογή LASER, προηγείται  λεπτομερειακή ανίχνευση για τον εντοπισμό όλων των βλαβών, που είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να μην παραμείνουν βλάβες. Στη συνέχεια ακολουθεί η εφαρμογή LASER για την επιμελή απομάκρυνση της βλάβης και του πυρήνα της.

Η εξάλειψη των βλαβών της μολυσματικής τερμίνθου με υπερπαλμικό LASER υπέρεχει έναντι άλλων θεραπειών γιατί:

 • είναι ασφαλής, ακριβής και στοχευμένη
 • η δέσμη του LASER στοχεύει αποκλειστικά και μόνο τη βλάβη
 • δεν προκαλεί βλάβες στη γύρω περιοχή
 • δεν αφήνει σημάδια
 • δεν δημιουργεί ουλές
 • δεν έχει χρόνο αποθεραπείας
 • άμεση επιστροφή στις δραστηριότητες

Η επιτυχής εξάλειψη των βλαβών απομακρύνει τον ιό από το σώμα και η μετάδοση του ιού καθίσταται αδύνατη, δεν αποκλείεται όμως το γεγονός ότι ένας θεραπευμένος ασθενής μπορεί να νοσήσει. Ωστόσο, επειδή ο χρόνος επώασης του ιού είναι 2-7 εβδομάδες είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν νέες βλάβες καθώς «εξαλείφονται» μόνο οι υπάρχουσες ενώ δικαιούνται προτού εξαλειφθούν να έχουν δώσει θυγατρικές βλάβες.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification