Μελάνωμα: Οι αστέρες του Hollywood μας προειδοποιούν για τους κινδύνους!

Και ποιος δεν γνωρίζει τον θρυλικό Τζαμαϊκανό τραγουδιστή της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ! Πόσοι όμως γνωρίζετε ότι ο Μάρλεϊ πέθανε από μελάνωμα σε ηλικία 36 ετών; Ξέρετε ακόμη ότι η Μέλανι Γκρίφιθ έχει υποβληθεί σε επέμβαση για καρκίνο του δέρματος σε πρώιμο στάδιο στο πρόσωπό της; Το ίδιο και το μοντέλο, ηθοποιός Μπρουκ Σιλντς, όπως και ο Χιου Τζάκμαν από την ταινία X-Men; Ότι η οσκαρική ηθοποιός Ντάιαν Κίτον διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος στο πρόσωπο όταν ήταν μόλις 21 ετών; Πως η ηθοποιός Μισέλ Μόναχαν, συμπρωταγωνίστρια του Τομ Κρουζ στο Mission: Impossible ανακάλυψε ότι έχει μελάνωμα όταν ο σύζυγός της την προέτρεψε να ελέγξει έναν σπίλο (ελιά) στο πίσω μέρος της γάμπας της;

Η επιδερμίδα τους μπορεί να φαίνεται τέλεια στην κάμερα, αλλά ακόμη και οι διασημότητες δεν έχουν ανοσία στον καρκίνο του δέρματος, ο οποίος “χτυπά” εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο με ανησυχητικές αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, πιθανολογείται ότι 1 στα 50 άτομα θα προσβληθεί από καρκίνο του δέρματος τα επόμενα χρόνια με τις νέες γυναίκες στην πρώτη γραμμή.

Ο καρκίνος του δέρματος αναπτύσσεται με διάφορες μορφές και ποικίλους βαθμούς κακοήθειας. Το μελάνωμα θεωρείται ως η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Πρωτοεμφανίζεται σαν ακίνδυνος σπίλος ή αναπτύσσεται μέσα σε υπάρχοντα σπίλο. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, εισβάλει στο δέρμα και μετά εξαπλώνεται. Ωστόσο, το μελάνωμα μπορεί να θεραπευτεί μόνο όταν διαγνωστεί έγκαιρα με την κατάλληλη εξέταση.

Στα δερματολογικά ιατρεία IQ Skin Clinics ο εξειδικευμένος δερματολόγος μπορεί να διακρίνει με απόλυτη ακρίβεια το μελάνωμα από τις αθώες βλάβες του δέρματος. Αυτό το επιτυγχάνει με τη νέα αυτοματοποιημένη μέθοδο ολόσωμης χαρτογράφησης δέρματος IQ Body Scanner Mapping, η οποία εκμηδενίζει την παραμικρή πιθανότητα ανθρώπινου λάθους αλλά και την άσκοπη αφαίρεση καλοηθών σπίλων.

Το εξελιγμένο λογισμικό πρόγραμμα του συστήματος καταγράφει λεπτομερώς κάθε σπίλο και βλάβη που υπάρχει στην επιφάνεια του δέρματος, αναλύει τη δομή τους και τους αξιολογεί ανάλογα με την επικινδυνότητά τους. Κάθε επαναληπτική εξέταση πρέπει να γίνεται μία ή δύο φορές το χρόνο ανάλογα με το αν ανήκετε ή όχι στα άτομα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση μελανώματος. Το ψηφιακό σύστημα IQ Body Scanner Mapping ανιχνεύει όλες τις μεταβολές των σπίλων, όπως και κάθε νεοεμφανιζόμενο σπίλο και αποθηκεύει τα αποτελέσματα ώστε να μπορούν να συγκριθούν αυτόματα με εκείνα των προηγούμενων και των επόμενων εξετάσεων. Σε περίπτωση ανίχνευσης κακοήθους σπίλου συνιστάται αφαίρεση και ιστοπαθολογική εξέταση. Αφαίρεση σπίλου μπορεί να γίνει ακόμη και αν είναι καλοήθης, όταν επηρεάζεται η καθημερινή δραστηριότητα του ασθενή λόγω συνεχούς ενόχλησης ή για αισθητικούς λόγους.

Το πίσω μέρος των ποδιών, όπως στην περίπτωση της Μισέλ Μόναχαν, είναι εύκολο να παραβλεφθεί όταν ελέγχετε το δέρμα σας για “ύποπτες” αλλαγές. Άλλες “κρυφές” περιοχές που μόνο ο δερματολόγος με την ψηφιακή μέθοδο της ολόσωμης χαρτογράφησης μπορεί να ελέγξει, σε συνδυασμό με τη δερματοσκόπηση, είναι ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, το τριχωτό της κεφαλής, μέσα στα αυτιά, κάτω από τα νύχια και η πλάτη.

Όταν πρόκειται για μελάνωμα, η πρόληψη είναι καθοριστική, όπως και ο χρόνος αντίδρασης. Εάν υποψιάζεστε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στο δέρμα σας, αν κάποιος σπίλος έχει αλλάξει χρώμα και σχήμα, αν εντοπίσατε ένα νέο σπίλο στο σώμα σας, αν προέρχεστε από οικογένεια με ιστορικό καρκίνου του δέρματος, αν έχετε πολλούς σπίλους, επισκεφθείτε αμέσως τον εξειδικευμένο δερματολόγο στα ιατρεία IQ Skin Clinics για εγγυημένη διάγνωση.

Τόσο ο Χιου Τζάκμαν όσο και η Ντάιαν Κίτον μαζί με άλλες διασημότητες αγωνίζονται στο πεδίο της ενημέρωσης για την σπουδαιότητα της πρόληψης του καρκίνου του δέρματος. Ακολουθήστε κι εσείς τις συνήθειες πρόληψης ξεκινώντας με την απαραίτητη εξέταση της ολόσωμης χαρτογράφησης. Μην το αναβάλλετε. Είναι ζήτημα ζωής!

Αναρτήθηκε στο : Gossip TV

Παρόμοια άρθρα