ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ, ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ

Η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της τμηματικής ή γενικευμένης λεύκης, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας, ενώ η συσκευή εστιασμένης φωτοθεραπείας Excimer Light αποδεικνύεται η καταλληλότερη για τη θεραπεία εντοπισμένης μορφής της νόσου. Η φωτοθεραπεία με τη συγκεκριμένη συσκευή χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια. Στα δερματολογικά κέντρα μας, η φωτοθεραπεία επαναλαμβάνεται 2-3 φορές την εβδομάδα, έτσι ώστε να επιτευχθεί νωρίτερα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι πετυχαίνει τον στόχο της χωρίς παρενέργειες.

Πώς δρα η φωτοθεραπεία;

Οι περιοχές που ανταποκρίνονται ταχύτερα στη φωτοθεραπεία είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, ο κορμός και τα άνω άκρα, στα οποία συνήθως η επαναμελάγχρωση αρχίζει να γίνεται ορατή μετά τη δέκατη περίπου θεραπεία. Η θεραπεία δρα από τα εξωτερικά όρια προς το εσωτερικό της κάθε κηλίδας, μέχρι αυτή να επαναχρωματιστεί πλήρως και συνεχίζεται όσο καταγράφεται βελτίωση του αποτελέσματος. Μπορεί, μάλιστα, να διαρκέσει έως και 12 μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, η φωτοθεραπεία με τη συσκευή Excimer Light δρα σε δύο μέτωπα, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της λεύκης:

 • Καταστέλλει την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των μελανοκυττάρων (ανοσοκατασταλτικές και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες). Τα μελανοκύτταρα παράγουν τη χρωστική ουσία του δέρματος (μελανίνη) και αδρανοποιούνται εξαιτίας της νόσου, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στο δέρμα οι χαρακτηριστικές λευκές κηλίδες.
 • Στοχεύει στα χρωμοφόρα στοιχεία του δέρματος και συγκεκριμένα στα κερατινοκύτταρα, τα μελανοκύτταρα και στους ινοβλάστες. Η θεραπευτική δράση του φωτός διεγείρει τη μετανάστευση των μελανοκυττάρων σε γειτονικές αποχρωματισμένες περιοχές και τη σύνθεση μελανίνης σε αυτές, με αποτέλεσμα τον σταδιακό επαναχρωματισμό του δέρματος.

Με τη διπλή δράση της φωτοθεραπείας, επιτυγχάνουμε τα εξής:

 • Έλεγχο της νόσου
 • Περιορισμό της φλεγμονής
 • Επαναχρωματισμό των λευκών κηλίδων
 • Πρόληψη της εμφάνισης νέων κηλίδων

Λεύκη ενήλικες

Γιατί είναι πιο ασφαλής και αποτελεσματική;

Έχει αποδειχτεί και επιστημονικά ότι η φωτοθεραπεία με τη συσκευή Excimer Light είναι πιο ασφαλής και αποτελεσματική σε σχέση με τη φωτοχημειοθεραπεία με PUVA (συνδυασμός ψωραλένιου και φωτοθεραπείας UVA). Πιο συγκεκριμένα:

 • Μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε σταθεροποίηση της νόσου και μεγαλύτερο ποσοστό επαναμελάγχρωσης
 • Δεν εμφανίζει παρενέργειεςόπως αίσθημα κνησμού, εκδήλωση ηλιακού εγκαύματος και φλυκταινών, υπερμελάγχρωση του δέρματος, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και μελανώματος.
 • Εκπέμπει μονοχρωματικό φως στενού φάσματος στο ασφαλέστερο μήκος κύματος(308nm), δηλαδή αποκλείει τα μήκη κύματος του ευρέως φάσματος και της φυσικής ακτινοβολίας UVΒ (φως ήλιου), που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών ερυθημάτων και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
 • Εκμεταλλεύεται τις θεραπευτικές ιδιότητες του φωτός,
 • Είναι ανεκτή από τους ασθενείς κι επομένως δεν θέτει περιορισμούς στη δόση της θεραπείας, όπως συμβαίνει με τα μήκη κύματος του ευρέως φάσματος.
 • Επιτρέπει την εφαρμογή ακόμα πιο “επιθετικής” αγωγής, καθώς η δράση της εστιάζεται στα σημεία των βλαβών χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω φυσιολογικοί ιστοί.
 • Τα αποτελέσματά της γίνονται ταχύτερα ορατά και η ανταπόκριση του δέρματος είναι ακόμα καλύτερη.

 

Η Φωτοθεραπεία είναι τόσο ασφαλής που ενδείκνυται ακόμα και για μικρά παιδιά, εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν, καθώς και για όσους υποφέρουν από νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία.

 

 

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

IQ – Intensive Quality Dermatology LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ