ΛΕΥΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Off 1

Άμεσο αντίκτυπο έχει η λεύκη στην ποιότητα ζωής των ασθενών, όπως προκύπτει από νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «JAMA Dermatology». Η έρευνα έριξε φως ακόμα και στις επιπτώσεις που έχει η νόσος στη σεξουαλική τους ζωή.

ποιοτητα ζωης featured post

Η λεύκη επηρεάζει ακόμα και τη σεξουαλική ζωή

Σύμφωνα με νέα μελέτη δημοσιευμένη στη “JAMA Dermatology”, η λεύκη έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών και στη σεξουαλική τους ζωή. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από έρευνα με συμμετοχή άνω των 1.540 ασθενών μέσου όρου ηλικίας τα 43 χρόνια.

Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν σε σε ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, ενώ παράλληλα οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σοβαρότητα της λεύκης στο δέρμα τους, το χρονικό διάστημα που εμφανίζουν τη νόσο, το είδος των συμπτωμάτων και την ποιότητα ζωής ανάλογα με τον Δερματολογικό Δείκτη Ποιότητας Ζωής (Dermatology Quality Life Index). Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η λεύκη επηρέαζε αρνητικά τον Δερματολογικό Δείκτη Ποιότητας Ζωής, ακόμα και για τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.

Οι ερευνητές, σε συνεργασία με το Νοσηλευτικό Κέντρο Σεντ Λουκς-Ρούζβελτ που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, διαπίστωσαν ότι η αρνητική επίδραση της λεύκης στην καθημερινή τους ζωή ήταν ανάλογη με την έκταση της λεύκης στο σώμα τους.  Την χαμηλότερη βαθμολογία στον Δείκτη εμφάνισαν εκείνοι που η λεύκη τους ξεπερνούσε το 25% της συνολικής επιφάνειας του δέρματος, αλλά και εκείνοι που η λεύκη εμφανιζόταν διάσπαρτη σε διάφορα μέρη του σώματος. Αντίθετα, τον Δείκτη δεν τον επηρέαζε ιδιαίτερα η διάρκεια της νόσου.

Ασθενείς με λεύκη σε επιφάνεια σώματος μεγαλύτερη του 25% (περίπου το ένα τρίτο των ασθενών του δείγματος), παραπονέθηκαν για κνησμό και αίσθηση φλόγωσης στο δέρμα τους. Πολλοί από αυτούς διατύπωσαν την άρνησή τους να βγαίνουν έξω από το σπίτι, ακόμα και να πηγαίνουν για ψώνια, να φροντίζουν το σπίτι ή τον κήπο, επίσης να ασχολούνται με το ντύσιμό τους. Επιπλέον, δήλωσαν ότι η λεύκη τούς επηρεάζει τόσο στις κοινωνικές όσο και στις αθλητικές τους δραστηριότητες. Δεδομένου ότι το 70% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, ποσοστό 18% με λεύκη στο στήθος και την περιγεννητική περιοχή παραπονέθηκαν για σεξουαλική δυσλειτουργία.

Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι η λεύκη επηρεάζει αρνητικά πολλούς τομείς που καθορίζουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Η συσχέτιση λεύκης-ποιότητας ζωής  δείχνει ότι η εξέταση των επιπτώσεων στη ζωή των ασθενών με λεύκη πρέπει να λαμβάνεται σημαντικά υπόψη κατά τη διάρκεια αξιολόγησης της νόσου και διαμόρφωσης της θεραπευτικής προσέγγισης από τον εξειδικευμένο δερματολόγο.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification