ΛΕΥΚΗ: Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

Η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της λεύκης είναι η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος. Επειδή η θεραπεία απαιτεί αρκετές συνεδρίες, οι ασθενείς των απομακρυσμένων περιοχών δυσκολεύονται να την αρχίσουν, να την ολοκληρώσουν και συχνά την εγκαταλείπουν. Τώρα υπάρχει δυνατότητα θεραπείας κατ΄ οίκον  χάρη στις ειδικές συσκευές φωτοθεραπείας, πάντα βέβαια με στενή ιατρική παρακολούθηση.

φωτοθεραπεια featured

Η λεύκη είναι ένα συχνό, αυτοάνοσο δερματικό νόσημα, που χαρακτηρίζεται από την απώλεια της χρωστικής ουσίας σε ορισμένες περιοχές του δέρματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση λευκών κηλίδων. Το δέρμα διατηρεί τη φυσιολογική του υφή και, παρά το δυναμικό χαρακτήρα της νόσου, σε αρκετούς ανθρώπους περνάνε μεγάλα διαστήματα χωρίς την εμφάνιση νέων λευκών κηλίδων.

Η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ουσιαστικά, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα δικά του κύτταρα, τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν τη χρωστική ουσία (μελανίνη) που χαρίζει στο δέρμα το χρώμα του. Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική και σε γενικές γραμμές οι ασθενείς έχουν κατά τα άλλα ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι θεραπείες στοχεύουν στην επαναμελάγχρωση (επαναχρωματισμό) των λευκών περιοχών, η εμφάνιση των οποίων επηρεάζει σημαντικά τη συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση των ασθενών και τους κρατάει μακριά από κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες. Οι επιπτώσεις είναι πιο έντονες όταν η νόσος πλήττει ορατές περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια, αλλά και – για ευνόητους λόγους – τα γεννητικά όργανα.

Φωτοθεραπεία στενού φάσματος: η πιο διαδεδομένη, ασφαλής θεραπεία

Η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος έχει αποδειχτεί επιστημονικά ως η πιο κατάλληλη, ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της λεύκης. Χαρακτηρίζεται μάλιστα από πολλούς ως ο “χρυσός κανόνας” για την αντιμετώπιση της ασθένειας, ειδικά όταν αυτή πλήττει μεγαλύτερη του 20% της επιφάνειας του δέρματος.  Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας την προτείνει ως την πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της λεύκης.

Για την θεραπεία χρησιμοποιείται ασφαλές μήκος κύματος φωτός, που αποδεδειγμένα διεγείρει τα μελανοκύτταρα να παράγουν μελανίνη χωρίς να προκαλεί παρενέργειες στους γύρω υγιείς ιστούς. Οι λευκές κηλίδες επαναχρωματίζονται πλήρως ενώ παράλληλα εμποδίζεται και η εμφάνιση νέων κηλίδων.

Αρχικά συστήνεται επανάληψη της θεραπείας 2-3 φορές τη βδομάδα για ελάχιστο διάστημα τριών μηνών. Η κατάσταση του ασθενούς επαναξιολογείται κάθε μήνα και καθορίζεται το πλάνο για τη συνέχιση της θεραπείας, που μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί ακόμα και για εννέα μήνες ή περισσότερο.

Θεραπεία κατ΄ οίκον με ιατρική παρακολούθηση

Με τη σωστή εκπαίδευση και καθοδήγηση, η φωτοθεραπεία στενού φάσματος μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια και στο σπίτι. Στα εξειδικευμένα δερματολογικά ιατρεία μας, διατίθενται συσκευές φωτοθεραπείας οικιακής χρήσης, που προσφέρουν αποτελέσματα ίδια με αυτά που επιτυγχάνονται στο ιατρείο. Με τον τρόπο αυτό, οι ασθενείς δεν χρειάζονται να κάνουν τακτικές επισκέψεις στο ιατρείο, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών, για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κίνηση, τη μετακίνηση ή την πρόσβαση στον δερματολόγο, αλλά και για όσους έχουν έλλειψη χρόνου.

Αφού γίνει διάγνωση της λεύκης και καταγραφούν οι περιοχές των βλαβών, πραγματοποιείται παρουσίαση της οικιακής συσκευής και αναλυτική εκπαίδευση των ασθενών για τη σωστή χρήση της. Η συσκευή ρυθμίζεται από το ιατρικό προσωπικό και επομένως η χρήση της είναι απολύτως ασφαλής. Οι ασθενείς μαθαίνουν να τη λειτουργούν και να την κρατάνε στη σωστή απόσταση από το δέρμα τους, έτσι ώστε η φωτεινή δέσμη να δρα στοχευμένα επάνω στις βλάβες. Η χρήση της είναι τόσο εύκολη και απλή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια ακόμη και σε παιδιά και εφήβους.

Η μοναδική παρενέργεια που μπορεί να εκδηλωθεί, είναι ένας ήπιος ερεθισμός στα σημεία της εφαρμογής. Πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο, που δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Στους ασθενείς δίνεται ένα ημερολόγιο για να καταγράφουν τις ημέρες και τη διάρκεια της θεραπείας κάθε φορά, καθώς και τυχόν άλλες παρατηρήσεις. Στη συνέχεια, ορίζεται νέο ραντεβού για την επαναξιολόγηση της κατάστασής τους μετά από έναν μήνα. Στο ραντεβού αυτό, πραγματοποιείται επανεξέταση των ασθενών, αναπροσαρμογή της θεραπείας και δίνονται νέες οδηγίες. Μετά από ένα εύλογο διάστημα θεραπείας και εφόσον έχει ρυθμιστεί η νόσος, τα ραντεβού της επανεξέτασης μπορεί να προγραμματίζονται και ανά δύο μήνες.

Στα ιατρεία μας, υπάρχει πάντα στη διάθεση των ασθενών, που ακολουθούν θεραπεία κατ΄ οίκον, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για να απαντήσει σε τυχόν απορίες και να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες μέσω τηλεφώνου ή Skype. Μέλημά μας είναι οι ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία κατ΄ οίκον, να λαμβάνουν την ίδια φροντίδα με τους ασθενείς που προσέρχονται για τη θεραπεία τους στο ιατρείο. Η σταθερή ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών κρίνεται καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της θεραπείας.

Η απόσταση δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο για τη θεραπεία της λεύκης.

 

 

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification