ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ

Έχει υπολογιστεί ότι τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού της αναπαραγωγικής ηλικίας μολύνεται από τον ένοχο ιό HPV.

featured article

Γενικές Πληροφορίες & Τρόποι Μετάδοσης

Αποτελούν το πιο κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, όμως το τρίπτυχο ενημέρωση-πρόληψη-θεραπεία μπορεί να αποδειχτεί νικητήριο, αν ακολουθηθεί σωστά.

Τα οξυτενή ή δερματικά κονδυλώματα υπάρχουν από τα αρχαία χρόνια, και πιο συγκεκριμένα από την εποχή του Ιπποκράτη. Τότε βέβαια εντοπίζονταν περισσότερο στους ομοφυλόφιλους άντρες, ενώ πλέον είναι πρόβλημα που αφορά εξίσου ομοφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους, άντρες και γυναίκες. Ακόμα και η ερωτική επαφή ανάμεσα σε δύο γυναίκες είναι απειλητική, αφού η τριβή μεταξύ των γυναικείων γεννητικών οργάνων αρκεί για να μεταδοθεί ο ιός, όπως ισχύει και στην περίπτωση τριβής με μολυσμένα δάχτυλα, μολυσμένα ερωτικά βοηθήματα (sex toys) ή με άλλα μολυσμένα αντικείμενα (όπως πετσέτες, σεντόνια, κ.α.).

Έχει υπολογιστεί ότι τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού της αναπαραγωγικής ηλικίας μολύνεται από τον ένοχο ιό HPV (Human Papilloma Virus) σε κάποια στιγμή της ζωής του και το 50% αυτών είναι άτομα ηλικίας 15 έως 25 ετών. Τα ποσοστά αυτά εξηγούν γιατί τα κονδυλώματα είναι το πιο κοινά σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Μην τα αγνοείτε

Η παρουσία τους οφείλεται σε μόλυνση από στελέχη του λεγόμενου «ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων». Διαφορετικά στελέχη του ίδιου ιού προξενούν τις κοινές μυρμηκίες, αλλά και δυσπλαστικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας, που μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθειες. Μέχρι σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 80 στελέχη του ιού, τα 40 από τα οποία προσβάλλουν τη γεννητική, την περιγεννητική αλλά και τη στοματική περιοχή των σεξουαλικά ενεργών ατόμων. Τα δερματικά κονδυλώματα οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV χαμηλού κινδύνου, δηλαδή σε στελέχη που δεν είναι καρκινογόνα. Ωστόσο, μπορεί να συνυπάρχουν σε αυτά, στελέχη HPV υψηλού κινδύνου (όπως τα 16, 18, 31, 33 και 45), που ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο (π.χ. του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού). Η διάγνωση λοιπόν δεν θα πρέπει να αργοπορεί.

Συμπτώματα, μορφές και εντοπισμός

Συχνά, τα κονδυλώματα δεν συνοδεύονται από κάποια συμπτώματα. Σπάνια, ο ασθενής μπορεί να παραπονεθεί για αίσθημα πόνου, κνησμού ή καύσου, ενώ ακόμα σπανιότερα μπορεί κάποια από αυτά να αιμορραγήσουν και αυτό κατ’ επέκταση να οδηγήσει σε πιο γρήγορη εξάπλωση στις γύρω περιοχές.

Η μορφή των βλαβών ποικίλλει, καθώς συναντούμε έξι μορφολογικούς τύπους:

  1. Μορφή μικρού κουνουπιδιού, ανοιχτού ή σκούρου χρώματος
  2. Μορφή μικρού και λείου λόφου, στο χρώμα της επιδερμίδας
  3. Μορφή με υπερκερατωσική επιφάνεια, ανάγλυφη και τραχιά
  4. Μορφή επίπεδη, σαν σκουρόχρωμη κηλίδα
  5. Μορφή νηματοειδής δίκην θυσάνου, συνήθως ανοιχτόχρωμη
  6. Μορφή με μίσχο, δίκην θηλώματος, συνήθως σκουρόχρωμη

Στους άντρες προσβάλλουν την ουρήθρα, το πέος, το όσχεο, το εφήβαιο, την περιπρωκτική περιοχή, τους βουβώνες και το άνω μέρος των μηρών. Στις γυναίκες, εντοπίζονται στα χείλη του αιδοίου, τα τοιχώματα του κόλπου, το εφήβαιο, αλλά και την περινεϊκή, περιπρωκτική και βουβωνική περιοχή. Αρκετές φορές, δεν είναι άμεσα ορατά καθώς καλύπτονται από την τριχοφυΐα της περιοχής ή βρίσκονται ανάμεσα στις πτυχώσεις του δέρματος. Σε παραμελημένες περιπτώσεις αντιθέτως, σχηματίζουν εκτεταμένες πλάκες που φτάνουν να φράξουν την ουρήθρα ή τον κόλπο, καθιστώντας επώδυνη την ούρηση αλλά και τη σεξουαλική διείσδυση. Καθώς μεταδίδονται και με τον στοματικό έρωτα, προσβάλλουν – αν και σπανιότερα – τα χείλη του στόματος, τη γλώσσα, τη στοματική κοιλότητα, την υπερώα (ουρανίσκο) και τον φάρυγγα.

Οι βλάβες που προκαλούν τα δερματικά κονδυλώματα, μπορεί να είναι κλινικές (ορατές με γυμνό μάτι), υποκλινικές (διακρίνονται μόνο με μεγεθυντικό φακό) ή λανθάνουσες (δεν δίνουν κανένα ορατό σημείο και ανιχνεύονται μόνο με ταυτοποίηση PRC με τη λήψη δείγματος ιστού).

Τρόποι μετάδοσης

Τα οξυτενή κονδυλώματα, που οφείλουν τον χαρακτηρισμό τους στην οξεία, αιχμηρή απόληξη που έχουν κατά την τελική διαμόρφωσή τους, μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, είτε δια της κολπικής, είτε δια της πρωκτικής οδού. Επίσης, ο κίνδυνος ελλοχεύει και στην περίπτωση του στοματικού έρωτα και σπανιότερα στην τριβή με μολυσμένα δάχτυλα ή μολυσμένα ερωτικά βοηθήματα (sex toys) ή μολυσμένα αντικείμενα (πετσέτες, σεντόνια.
Ο ιός εισέρχεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους μέσα από τις μικροσκοπικές αμυχές που προκαλούνται στη γεννητική και περιγεννητική περιοχή κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Για τον λόγο αυτό, η χρήση προφυλακτικού δεν αρκεί, καθώς δεν καλύπτει όλες τις περιοχές στις οποίες ο ιός μπορεί να ενδημήσει και να επωαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι δεν μολύνονται όλοι όσοι εκτίθενται στον ιό, ούτε εκδηλώνουν βλάβες όλοι όσοι μολυνθούν, καθώς ενδέχεται να υπερτερήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Ακόμα όμως κι αν κάποιος φτάσει να εκδηλώσει βλάβες, ο μακρύς χρόνος επώασης του ιού (μπορεί να διαρκέσει έως και οχτώ μήνες), καθώς και η πιθανή διατήρησή του σε λανθάνουσα κατάσταση ακόμα και για αρκετά χρόνια πριν το «ξύπνημά» του, καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του ερωτικού συντρόφου από τον οποίο προήλθε η μετάδοση, ειδικά στην περίπτωση εφήμερων σχέσεων.

Ως εκ τούτου, η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τη μετάδοση του ιού. Έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο, οι πιθανότητες μόλυνσης αγγίζουν το 70%, αν δεν λαμβάνονται προφυλάξεις. Προφανώς, πιο προστατευμένοι είναι όσοι βρίσκονται σε μία μακροχρόνια σχέση ή γνωρίζουν τον σύντροφό τους περισσότερο από οχτώ μήνες πριν ξεκινήσουν τις σεξουαλικές επαφές μαζί του.

Καθοριστικό ρόλο όμως παίζει και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Σε περίπτωση μεγάλης εξασθένησης λόγω κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος ή λόγω κάποιας ανοσοκατασταλτικής ή ανοσοτροποποιητικής αγωγής, πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες λοίμωξης, εμφάνισης των κονδυλωμάτων αλλά και μετέπειτα αναζωπύρωσης της λοίμωξης.

Επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες είναι οι μικροτραυματισμοί που μπορεί να προκληθούν από το ξύρισμα ή την αποτρίχωση με κερί της γεννητικής περιοχής, αλλά και η συνύπαρξη άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων. Τέλος, έχουν ενοχοποιηθεί και το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, που φαίνεται ότι συσχετίζονται με άλλες συνήθειες, οι οποίες ωστόσο δεν μετρήθηκαν στις σχετικές μελέτες, όπως για παράδειγμα η μη χρησιμοποίηση προφυλακτικού κατά τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών.

Διαβάστε:

 

Δείτε στο infographic ότι πρέπει να γνωρίζετε για τα κονδυλώματα.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Ρωτήστε ανώνυμα τον γιατρό

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification