ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Με λεπτομερειακή ανίχνευση και θεραπεία όλων των βλαβών, καθώς και συστηματική παρακολούθηση επί 8μήνου, τα κονδυλώματα δεν μένουν για πάντα.

κονδυλώματα θεραπεία

Πολλοί ασθενείς με κονδυλώματα ταλαιπωρούνται να βρουν μία οριστική λύση και αντιμετωπίζουν συχνές υποτροπές, που τους οδηγούν να πιστεύουν ότι όταν κάποιος εμφανίσει κονδυλώματα, θα τα έχει για μια ζωή. Στην πραγματικότητα όμως, τα κονδυλώματα μπορούν να θεραπευτούν οριστικά αν ακολουθηθεί λεπτομερειακή ανίχνευση και θεραπεία όλων των βλαβών, καθώς και συστηματική παρακολούθηση για διάστημα τουλάχιστον οχτώ μηνών.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Όπως ακριβώς ισχύει με όλες τις ιογενείς λοιμώξεις, έτσι και στην περίπτωση της HPV λοίμωξης:

  • Ο οργανισμός καλείται να την αντιμετωπίσει. Το αν θα τα καταφέρει τελικά, εξαρτάται από την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και το μέγεθος του ιικού φορτίου.
  • Εάν το ιικό φορτίο έχει μεγαλώσει πολύ λόγω επανειλημμένων επαφών με μολυσμένο ερωτικό σύντροφο, τότε ακόμα κι ένα πολύ δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα καταφέρει να πολεμήσει τον ιό.
  • Εάν όμως το ιικό φορτίο μειωθεί με τη λεπτομερειακή θεραπεία των βλαβών και τακτική επανεξέταση για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα, τότε ακόμα κι ένα πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα θα καταφέρει να νικήσει τον ιό.
  • Αιτία για τις υποτροπές αποτελεί είτε η ελλιπής θεραπεία, είτε η ελλιπής παρακολούθηση σε συνδυασμό με ένα αποδυναμωμένο αμυντικό σύστημα, είτε η επαναμόλυνση, που πολύ συχνά αποκρύπτεται για κοινωνικούς λόγους. Το ότι ο ιός HPV διατηρείται σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό και «ξυπνάει» με κάποια αφορμή, δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.
  • Είναι καθοριστικής σημασίας η λεπτομερειακή ανίχνευση και θεραπεία όλων των βλαβών, ακόμα και αυτών που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, καθότι αποτελούν εστία μεταδοτικότητας και υποτροπών.
  • Επιπλέον, είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση για τους τρόπους πρόληψης ώστε να μην επανεμφανιστούν τα κονδυλώματα: εξέταση και θεραπεία ερωτικού συντρόφου, όχι ξύρισμα ή τριβή της περιοχής με πετσέτα ή σφουγγάρι, κτλ.

Loops

Γιατί πρέπει να θεραπεύονται τα κονδυλώματα

Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή τα κονδυλώματα οφείλονται σε χαμηλού κινδύνου στελέχη του ιού HPV, τα οποία δεν προξενούν κυτταρικές δυσπλασίες, μπορούν να παραμένουν χωρίς θεραπεία. Στην πραγματικότητα όμως, η θεραπεία είναι απαραίτητη, γιατί στην ίδια περιοχή μπορεί να υπάρχουν και υψηλού κινδύνου στελέχη, τα οποία έχουν συνδεθεί με ανάπτυξη καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας (σχεδόν 100%), τον πρωκτό (95%), τον κόλπο (65%), το αιδοίο (50%) και το πέος (35%).

Όσο λοιπόν ο ιός παραμένει στην περιοχή, υπάρχει συνεχής επαναμόλυνση μεταξύ των συντρόφων και αυξάνονται οι πιθανότητες ο ιός να εισέλθει από τα εξωτερικά στα εσωτερικά γεννητικά όργανα και να προξενήσει κυτταρικές αλλοιώσεις και κακοήθειες.

 

Κονδυλώματα θεραπεία με LASER

Λεπτομερειακή ανίχνευση και θεραπεία κονδυλωμάτων με LASER CΟ2

Αν έχετε την υποψία ότι έχετε μολυνθεί από τον ιό HPV ή αν έχετε εκδηλώσει ήδη τις πρώτες βλάβες, είναι σημαντικό να εξεταστείτε από εξειδικευμένο Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο. Με ειδικά δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα και ισχυρούς μεγεθυντικούς φακούς, ανιχνεύονται όλες οι βλάβες, ακόμα και αυτές που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, ώστε να εξαλειφθούν κι αυτές.

Η λεπτομερειακή θεραπεία εφαρμόζεται με σύγχρονο LASER CΟ2 που επιτρέπει γρήγορη επούλωση και δεν αφήνει σημάδια, ουλές ή υποχρωμίες στην περιοχή. Η θεραπεία είναι ανώδυνη, καθώς προηγείται εφαρμογή αναισθητικής κρέμας.  Οι ασθενείς επιστρέφουν άμεσα στις δραστηριότητές τους.

Η λεπτομερής ανίχνευση και επιμελής θεραπεία όλων των βλαβών επιτυγχάνει τη μείωση του ιικού φορτίου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον οργανισμό να νικήσει τον ιό. Διαφορετικά, όταν παραμένουν βλάβες με υψηλό ιικό φορτίο, είναι πιθανό να υπάρξει υποτροπή των κονδυλωμάτων μόλις ο ιός πετύχει τον οργανισμό σε εξασθενημένη φάση λόγω κάποιας ασθένειας, στρες, έντονης κόπωσης, κτλ.

Μετά την αρχική θεραπεία, οι ασθενείς πρέπει να βρίσκονται σε στενή παρακολούθηση για διάστημα τουλάχιστον 8 μηνών, ώστε να εντοπίζονται και να θεραπεύονται άμεσα τυχόν νέες βλάβες που επωάζονταν το προηγούμενο διάστημα.

HPV Test και άλλες απαραίτητες εξετάσεις

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να συστηθεί η διενέργεια HPV Test (PCR) προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα στελέχη του HPV που έχουν προκαλέσει τη μόλυνση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθιερωμένη γυναικολογική εξέταση Τεστ ΠΑΠ δεν αρκεί για να δείξει αν υπάρχει HPV μόλυνση, καθώς το Τεστ ΠΑΠ βγαίνει θετικό όταν ο ιός έχει φτάσει να προκαλέσει κυτταρικές δυσπλασίες στον τράχηλο της μήτρας. Αντιθέτως, το HPV Test είναι ένα εξελιγμένο τεστ που ανιχνεύει έγκαιρα την παρουσία του ιού, καθώς και το ακριβές στέλεχός του. Είναι μία εξέταση που συστήνεται για άνδρες και γυναίκες.

Επιπλέον, σε περίπτωση που υπάρχουν υποτροπιάζοντα κονδυλώματα στην περιοχή του αιδοίου, του πρωκτού ή της ουρήθρας, συστήνεται κολποσκόπηση, πρωκτοσκόπηση και ουρηθρόσκοπηση αντίστοιχα. Για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων, υπάρχει συνεργασία με γυναικολόγο, ουρολόγο, γαστρεντερολόγο και χειρουργό.

'Εχετε Απορίες; ΡΩΤΗΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ

Ρωτήστε ανώνυμα τον γιατρό